Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018

Χωρίς καθηγητές η Αρχιτεκτονική Πατρών. Σε διάλυση-ιδιωτικοποίηση Πολυτεχνεία και ΠανεπιστήμιαΜαζί με τον νόμο Κατρούγκαλου, στην Ελλάδα των μνημονίων καταργήθηκαν και «οι πόροι υπέρ τρίτων». Για τα πολυτεχνεία οι πόροι ΤΣΜΕΔΕ. « Οι Πόροι ΤΣΜΕΔΕ», ήταν ένας κοινωνικός πόρος-φόρος που εδώ και δεκαετίες πλήρωναν οι επαγγελματίες μηχανικοί υπέρ των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών σχολών της χώρας πάνω στις αμοιβές τους για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Συγχρόνως τα χρόνια των μνημονίων όλα τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται και δεν γίνονται οι απαραίτητοι διορισμοί μόνιμου προσωπικού.

Από τους πόρους αυτούς που καταργήθηκαν η Αρχιτεκτονική Πατρών και οι άλλες πολυτεχνικές σχολές της χώρας προσλάμβαναν έκτακτο προσωπικό (π.χ.: στην Αρχιτεκτονική σχολή Πατρών το 50% του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού). Όσο πιο εργαστηριακές είναι οι πολυτεχνικές σχολές (ιδιαίτερα οι αρχιτεκτονικές που δουλεύουν με εργασίες-θέματα) τόσο χειρότερη βαίνει η κατάσταση. Στην πραγματικότητα αυτές οι σχολές βρίσκονται μπροστά στο χάος και στην διάλυση.

Ο πρόεδρος του τμήματος με ανακοίνωσή του: (http://www.arch.upatras.gr/sites/default/files/uploads/news/5790/files/28269/anakoinosi_pros_toys_foitites_toy_tmimatos_arhitektonon_2_maioy_2018.pdf) πρότεινε ως λύση την δημιουργία παραρτήματος στην Αθήνα και την επιβολή διδάκτρων στη σχολή (1800 ευρώ αρχικά για όσους έρθουν στο παράρτημα) ώστε να πιαστεί το «έλλειμμα λειτουργίας» που υπολογίζει σε 700.000 ευρώ ετησίως.

Πρόκειται ουσιαστικά για σχέδιο που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, κάτι που ήδη μερικώς έχει συμβεί με την πληρωμή διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά.

Πρέπει άμεσα να επανέλθουν οι πόροι ΤΣΜΕΔΕ που η τρόικα κατάργησε στην Ελλάδα. Να χρηματοδοτηθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές. Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Στην Αρχιτεκτονική Πατρών δεν υπάρχει άλλη λύση από την κατάληψη έως ότου διοριστούν καθηγητές.

Είναι η ώρα να αναγεννηθεί το φοιτητικό κίνημα σε μια χώρα που τα πολυτεχνεία και τα πανεπιστήμια διαλύονται από τα μνημόνια. Σε μια χώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το 51% των νέων μηχανικών μεταναστεύει.

1 σχόλιο:

  1. Ο κοινωνικός πόρος- φόρος του ΤΣΜΕΔΕ κύριε Πρόεδρε που πλήρωναν για δεκαετίες οι Μηχανικοί από τις αμοιβές τους, δεν χρησιμοποιήθηκε από αυτά για λόγους κοινωνικούς. Ποτέ τα Πανεπιστήμια δεν ασχολήθηκαν με τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα της χώρας, ούτε με τα προβλήματα των Μηχανικών. Για το λόγο αυτό και οι Μηχανικοί δέχτηκαν με ανακούφιση την κατάργηση του πόρου. Δεν έβλεπαν τον λόγο για τον οποίο έπρεπε να τον πληρώνουν. Και σ’ αυτό η ευθύνη είναι δικιά σας, Κύριε Πρόεδρε.
    Ο ρόλος της Αρχιτεκτονικής είναι κοινωνικός, δεν είναι να δημιουργεί κοντόθωρους Αρχιτέκτονες, εκπαιδευμένους σε σχεδιαστικές ικανότητες, αλλά ανεκπαίδευτους στο κοινωνικό περιεχόμενο της επιστήμης τους.
    Μας λέτε ότι οι «καλύτεροι απόφοιτοί» σας δουλεύουν σε μεγάλα γραφεία της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας και έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης ανά τον κόσμο. Τι θα πει Κύριε Πρόεδρε «καλύτεροι απόφοιτοι»; «Απόφοιτοι» καλοί στον σχέδιο, στη σύνθεση, στη γνώση των υλικών; «Απόφοιτοι» χωρίς «κοινωνικό λαϊκό προσανατολισμό»; «Απόφοιτοι» υποστηρικτές της «αταξικής Αρχιτεκτονικής»; Από τα γραφόμενά σας Κύριε Πρόεδρε «καλύτερους απόφοιτους» θεωρείτε τους «απόφοιτους» που έχουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Γιατί μόνο αυτοί προσλαμβάνονται σε «μεγάλα γραφεία» και σε «θέσεις ευθύνης». Είναι οι «εξυπηρετητές» της σημερινής παγκοσμιοποιημένης κυρίαρχης τάξης.
    Δεν μας λέτε όμως τίποτε για εκείνους τους «απόφοιτους» που έχουν πάρει «θέση ευθύνης» στα λαϊκά προβλήματα, και στα προβλήματα του κλάδου τους, και προσπαθούν άνεργοι και χωρίς στήριγμα να τα επιλύσουν. Γι αυτούς τους «απόφοιτους» όμως στο κείμενό σας δεν υπάρχει καμιά αναφορά. Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή