Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ενημέρωση από Συναντήσεις Συντονισμού για Voucher

Ενημέρωση από τη συνάδελφο (και μέλος της συσπείρωσης) Ολ. Μπαλαούρα μέλος ΔΣ του ΣΜΤ 
Tην Πέμπτη 13/2 στο ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ έγινε συνάντηση συναδέλφων που είναι σε προγράμματα Voucher υπό τη διεύθυνση του ΙΕΚΕΜ. Η κουβέντα ήταν πλούσια και από πλευράς εργαζομένων -" μαθητευόμενων" υπήρχε διάχυτος προβληματισμός και έντονη κριτική απέναντι στο πρόγραμμα κυρίως στα εξής ζητήματα που πρέπει να κρατήσουμε:


1. Ότι ενώ δίνεται η ευκαιρία σε νέους ανέργους να απασχοληθούν στο αντικείμενο τους, πράγμα καλό μέσα σε τέτοιο κλίμα ανεργίας, έστω και για προϋπηρεσία, παρ' ολα αυτά οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τους voucher ως προσωρινούς και η δουλεία που τους δίνουν ή είναι ταξινόμηση (δουλειά απ' το αρχείο) ή καποιες περιπτώσεις λάτζας (καφέδες,εξωτερικές δουλειές ακόμη και δουλειές για τη γυναίκα του εργοδότη!!!).

2. Ελαστικό ωράριο. Λίγες οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι φεύγουν στην ώρα τους (όχι γιατί τους επέβαλαν να κάθονται οι εργοδότες αλλά κυρίως για να δείξουν υπερβάλοντα ζήλο οι voucher μήπως τους κρατήσουν τα γραφεία).

3.Ακούστηκε μεγάλη κριτική ως προς τον ρόλο του ΤΕΕ ως μεσάζοντα (ΚΕΚ) και προτάθηκε να ελέχγονται σε ποια γραφεία στέλνουν voucher-αδες. Υπάρχει πληθώρα επώνυμων καταγγελιών για γραφεία που συνεργάστηκαν με το ΙΕΚΕΜ.

4.Απ΄ το ΙΕΚΕΜ μας ενημέρωσαν οτι ο εργοδότης οφείλει να πληρώνει ΤΣΜΕΔΕ και οχι ΙΚΑ. Βεβαίως οι voucher είπαν οτι και ετσι να ναι οι ίδιοι μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους για 1 εξάμηνο, που ουσιαστικά δεν μπορούν γιατι οι περισσότεροι είναι οφειλέτες άνω των 5.000...

5.Αίσθηση απλήρωτης εργασίας καθώς δεν υπάρχει μηνιαία μισθοδοσία και οι εργαζόμενοι παίρνουν τα ελάχιστα λεφτά τους "εφ απαξ".

6.Διασπορά και κατακερματισμός voucher-άδων σε διάφορους εργασιακούς χώρους. Όχι κοινός τόπος αλληλεγγύης και όσμωσης μεταξύ τους.

7.Προγράμματα Voucher αποτελούν μηδενικό κόστος για την εργοδοσία.

8.Ο Πρόεδρος του IEKEM, Γ.Αλαβάνος δεσμέυτηκε πως το ΙΕΚΕΜ θα πάρει θέση για τη κατάργηση των Voucher μελλοντικά και προέτρεψε τους εργαζόμενους να είναι καταγγελτικοί όπου χρειάζεται.

Ενημερώσαμε για το σωματείο (ΣΜΤ) ,προτρέψαμε τους εργαζομένους να εγγραφούν σ' άυτό και από κοινού να οργανώσουμε τη δράση μας όλοι μαζι μισθωτοί,άνεργοι και voucher.Στην συνάντηση μίλησε και συνάδελφος από τους V for Voucherades για την εμπειρία του στα voucher αλλά και για τη καμπάνια.

Επίσης Την Τρίτη 12/2 το Σωματείο κάλεσε σε ευρεία σύσκεψη με θέμα τα voucher. Εκεί κυρίως τέθηκαν κάποιοι κινηματικοί σταθμοί εκ μέρους της πλειοψηφίας ενταγμένοι σε έναν ευρύτερο διακλαδικό συντονισμό.

Αναφέρω ενδεικτικά κάποιους:

Της Πεμπτης στο ΕΤΑΑ για ΚΕΑΟ, στις 6/3 Υπουργείο Εργασίας, στον ΟΑΕΔ Αλίμου στις 7/3 με κινητοποίση και με τριτοβάθμια (Να πιέσουμε).

Το πιο σημαντικό που αναφέρθηκε ήταν η εκτίμηση για τον αριθμό των εργαζομένων ως voucher που συμφωνα με τις προκυρήξεις φτάνουν τους 20.000, ενώ 5.000 θέσεις θα προκυρηχθούν στο Δημόσιο (Δήμους κ.α).

2 σχόλια:

  1. Άρες μάρες κουκουνάρες η ενημέρωση βρε παιδιά.
    Κινητοποίηση για τα αιτήματα των «ωφελούμενων» θα γίνει στις 27.02 στον ΟΑΕΔ Αλίμου. Όσο για την πίεση προς τα τριτοβάθμια όργανα που υπαινίσσεστε, έχει βγάλει ήδη ανακοίνωση το ΕΚΑ, που καταγγέλλει την ΓΣΕΕ. Πιο συγκεκριμένα «Το ΕΚΑ καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ–ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή της σε προγράμματα εργασίας, που καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση και διαφημίζουν τις δουλεμπορικές σχέσεις εργασίας μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα τους, καλώντας μάλιστα τους εργοδότες να προστρέξουν στο …… ΚΕΚ ΙΝΕ ΓΣΕΕ για να προσλάβουν εργαζόμενους με την «εργασιακή σχέση» μαθητείας VOUCHER. Η ΓΣΕΕ είναι και επίσημα λοιπόν ατζέντης της τζάμπα εργασίας για τους εργοδότες, της ανασφάλιστης εργασίας για τους εργαζόμενους.» Ε, όταν πια ακόμα και το ΕΚΑ καταγγέλλει την ΓΣΕΕ, τα δικά μας λόγια περισσεύουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλά κάνει το ΕΚΑ και καταγγέλει τη ΓΣΕΕ (με το γωνστό ρόλο των ηγεσιών της)

    Τριτοβάθμιο όργανο θυμίζουμε ότι αποτελεί και η ΑΔΕΔΥ και πιστεύουμε ότι εκεί οι συσχετισμοί είναι καλύτεροι για να υπάρχει μια τοποθέτηση ενάντια στα προγράμματα αυτά και την αθλιότητα

    Πιθανά μάλιστα μέσα στο Μάρτη να προχωρήσει και σε απεργίες (ενδεχομένως εκεί να αναφέρεται η πίεση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή