Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Απολύσεις στη HOL

Για τις απολύσεις στην HOL – Σταση εργασίας Παρασκευή 7 – 12 το πρωι

Συνάδελφοι & συναδέλφισσες,
Η εργοδοσία της HOL προχώρησε την Πέμπτη 7 Φλεβάρη στην απόλυση 3 πρωτοπόρων συναδέλφων. Οι απολύσεις μάλιστα έρχονται μία μέρα μετά την συμμετοχή των συναδέλφων στην24ωρη παναττική απεργία αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των ναυτεργατών, σε μια περίοδο που η διοίκηση επέλεξε να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση με την την απόλυση ακόμα ενός μέλους της σωματειακής επιτροπής του ΣΕΤΗΠ την προηγούμενη Παρασκευή.
Οι απολύσεις έναν σκοπό έχουν. Να φιμώσουν κάθε πρωτοπόρα φωνή μέσα στην εταιρεία, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους πως το δρόμο αυτό θα ακολουθήσει όποιος τολμήσει να σηκώσει κεφάλι. Το προηγούμενο διάστημα οι συνάδελφοι μπήκαν μπροστά στον αγώνα τον εργαζομένων απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Η HOL το τελευταίο διάστημα εφαρμόζοντας την αντεργατική νομοθεσία απολύει παλιότερους εργαζόμενους και προσλαμβάνει νέους με μισθούς πείνας στο όνομα της “ανταγωνιστικότητας”. Ο πραγματικός λόγος είναι ένας. Η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης που θα μεγιστοποιήσει τα κέρδη τους.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Η προσπάθεια αυτή δεν θα περάσει. Αν κάτι φοβάται η εργοδοσία της Hellas on line είναι η οργάνωση των εργαζομένων της. Τρέμουν στην ιδέα του οργανωμένου εργάτη που δεν είναι μόνος απέναντι στην επίθεση αλλά συσπειρωμένος στο συνδικάτο του δίνει δυναμική απάντηση. Και τέτοια δυναμική απάντηση πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι της HOL. Το παράδειγμα της Phonemarketing με τις πάνω από 100 μέρες απεργίας το καλοκαίρι είναι ακόμα επίκαιρο. Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στη Forthnet απάντησαν με απεργίες στην προσπάθεια της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών. Έδωσαν μαζική απάντηση στα σχέδια της, όρθωσαν παλικαρίσιο ανάστημα, τέτοιο που μόνο οι εργάτες μπορούν να έχουν. Κοίταξαν κατά πρόσωπο τους εργοδότες και τα τσιράκια τους. Είπαν όχι στις αξιώσεις και τις προσπάθειες της εργοδοσίας.
ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Συνάδελφοι,
η μόνη απάντηση στην επίθεση αυτή της εργοδοσίας στο δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν και να δρουν συλλογικά είναι η συσπείρωση και συμμετοχή στα σωματεία, η συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις. Καλούμε κάθε σωματείο στον κλάδο να καταδικάσει τη δίωξη αυτή της συνδικαλιστικής δράσης και να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του. Συμμετέχουμε όλοι στη στάση εργασίας αύριο Παρασκευή 8 Φλεβάρη 7.00 – 12.00, λαμβάνουμε μέρος στην Γενική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ τη Κυριακή 10/2 στις 17.30 στην αίθουσα εμποροϋπαλλήλων, συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη.
Απαιτούμε :
  • Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις
  • Να παύσει η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης στη HOL

 Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,Θεωρήσαμε σκόπιμο να φτιάξουμε μια ανακοίνωση που να παραθέτει τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην εταιρεία τόσο λόγω της σοβαρότητάς τους όσο και γιατί πιστεύουμε ότι βοηθάνε στο να βγούνε σημαντικά συμπεράσματα.
Με αφορμή την απόλυση του συναδέλφου Δημήτρη παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας. Ο τρόπος που αντιμετώπισε η διοίκηση τον εχθρό – εργαζόμενο και τα μέσα που χρησιμοποίησε για να μην αντιδράσουμε είναι πραγματικά πρωτοφανή.
Ξεκινώντας την Πέμπτη όπου μάνατζερ στην εξυπηρέτηση πελατών προπηλάκιζε συναδέλφους της σωματειακής επιτροπής που πήγανε να ενημερώσουν για το τι έγινε (αργότερα βέβαια η εταιρεία λειτουργώντας με τον ίδιο αναξιοπρεπή τρόπο που λειτούργησε και την Παρασκευή προσπαθούσε να παρουσιάσει τα πράγματα ανάποδα ότι τάχα αυτός είναι που δέχτηκε τις σπρωξιές).
Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε 24ωρη απεργία την Δευτέρα. Η εργοδοσία με πρωτοφανή τρόπο κινητοποίησε όλους τους διευθυντές και τους προϊσταμένους να κατέβουν στη γενική συνέλευση με μία εντολή: Να μην γίνει απεργία.
Προσπάθησαν αρχικά να ευτελίσουν την συνέλευση με ειρωνικά σχόλια, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εικόνα «αγανάκτησης» που αργούσε η διαδικασία. Φτάσανε κάποιοι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που φωνάζανε μπροστά στον απολυμένο συνάδελφο «άντε να τελειώνουμε, να πάμε σπίτια μας». Χαρακτηριστική ήταν και η ατάκα διευθύντριας σε προϊσταμένη του HR «δεν έχεις παράπονο, κοίτα πόσους σου έφερα» (την επόμενη φορά να είναι πιο προσεκτικοί με την ένταση της φωνής τους). Όταν θέσαμε το ζήτημα ότι δεν είναι δυνατόν μάνατζερς να είναι μέλη του συνδικάτου προσπάθησαν να διαλύσουν την συνέλευση αφού ήρθαν πρώτοι – πρώτοι να ψηφίσουν, με την στήριξη του προέδρου του σωματείου που αναγκάστηκε κάποια στιγμή να δείξει τον αληθινό του ρόλο, του υπερασπιστή δηλαδή της εργοδοσίας. Κατά τα άλλα, φυσικά, ήταν «υπέρ» της απεργίας...
Το ζήτημα της αξιοπρέπειας του καθενός είναι προσωπική του υπόθεση. Το τι θα την κάνει δεν μας πέφτει λόγος. Όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην εργοδοσία να αλώσει τα σωματεία μας, να νοθεύει την θέλησή μας. Η γενική συνέλευση της Παρασκευής έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η εργοδοσία δεν θα διστάσει σε τίποτα, από την ωμή τρομοκρατία και τις απειλές, μέχρι και τις πιο «φτηνές» μεθόδους για να μην σηκώσουμε κεφάλι.
Γι αυτό από τους 193 που ψηφίσανε οι μισοί τουλάχιστον γραφτήκανε εκείνη την στιγμή.

Γι αυτό από τους ψηφίσαντες την Παρασκευή ήταν:
Manager – senior manager 24
Supervisor 9
TL 22
Εργαζόμενοι 118
Συνάδελφοι,
Να μην έχουμε καμία αμφιβολία. Η απόφαση της Παρασκευής ήταν ξεκάθαρη. Υπήρξε μια μάζα ανθρώπων που βλέπουν εχθρικά τα σωματεία και τους αγώνες και που ήρθαν εκείνη την μέρα για να το δηλώσουν. Είτε η αφετηρία τους ήταν ότι ακολουθούσαν τις εντολές των αφεντικών τους, είτε απλά θέλανε να δείξουν πόσο «καλά παιδιά είναι», είτε το πιστεύουν αυτό γνήσια, η ουσία είναι ότι η συμμετοχή τους θα ξεκινάει και θα τελειώνει με την κραυγή «καθίστε στα
αυγά σας», «απολύστε μας, εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα». Ανεξαρτήτως αν αυτή η κραυγή αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των εργαζομένων της εταιρείας, την Παρασκευή πήρε την μορφή απόφασης του συλλογικού μας οργάνου. Μια απόφαση που ήδη την έχει η εργοδοσία κρεμάσει σαν φυλαχτό στο λαιμό της.
Είναι δεδομένο ότι όλοι αυτοί που φώναζαν για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα στην απεργοσπασία, για αποφάσεις μειοψηφιών από σωματεία που δεν τους εκφράζουν, θα τα ξεχάσουν τις επόμενες μέρες όλα αυτά. Θα έρχονται στους υφισταμένους τους (γιατί τώρα θα ξαναγίνουν προϊστάμενοι και διευθυντές) πατώντας στα δάχτυλα των ποδιών τους για να δείχνουν τρανοί (γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο «μικρύνανε» εκείνη την μέρα) και θα μιλάνε για την θέληση του «κόσμου» να μην γίνονται απεργίες και άλλα τέτοια. Φυσικά δεν
υποστηρίζουμε ότι όλοι όσοι ήρθαν και εκφράστηκαν αρνητικά στο να παλέψουμε ενάντια στις απολύσεις ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Όμως επειδή γνωριζόμαστε καλά στην εταιρεία καλό θα ήταν να προβληματιστούν οι συνάδελφοι που ήταν εκεί για το γεγονός ότι συμμάχησαν με αυτήν την ομάδα και παίξανε το παιχνίδι της εργοδοσίας.
Περισσότερο, όμως, πρέπει να προβληματιστούν οι συνάδελφοι που δεν ήταν εκεί είτε εξαιτίας του φόβου τους, είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουμε την δύναμη να κάνουμε κάτι είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Να προβληματιστούν στα εξής:
· Μια εταιρεία που δεν φοβάται την οργάνωση των εργαζομένων της θα έστηνε
τέτοιον μηχανισμό για να εμποδίσει αγωνιστικές αποφάσεις; Θα έφερνε μέχρι
και ανθρώπους από τα σπίτια τους για να ρίξουν την ψήφο της;
· Ο βασικός λόγος που μπορέσανε οι εργοδοτικοί να ελέγξουν το σωματείο
(όπως το ελέγχανε και μέχρι τώρα στην Intracom) είναι ή δεν είναι το γεγονός
ότι μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων δεν συμμετέχει; Καταλαβαίνουμε φυσικά ότι πχ στις πωλήσεις όταν και οι 8 που ήρθαν ήταν μάνατζερς, σουπερβάιζορς και τιμ λίντερς δεν είναι εύκολο σε έναν εργαζόμενο χωρίς «έγκριση» να έρθει αλλά πρέπει να καταλάβουμε και ότι η αποφασιστικότητά μας πρέπει να είναι ανάλογη της επίθεσης που δεχόμαστε.
· Δεν γίνεται να «αναθέσεις» σε άλλους να παλέψουν και για σένα. Πρέπει να
μπούμε όλοι στην μάχη.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Από πλευράς μας τους κάνουμε ξεκάθαρο:
Δεν αναγνωρίζουμε κανένα αποτέλεσμα που είναι προϊόν οργανωμένου σχεδίου να καταργηθούν τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και οι ελευθερίες. Σχεδίου που εκτυλίχθηκε από την εργοδοσία με πρωταγωνιστικό ρόλο του προέδρου του σωματείου και εκπροσώπου της παράταξης ΑΚΕ (ΠΑΣΚΕ). Θέλουν να επιβάλλουν το σχέδιο «νόμος και τάξη» μέσα στην εταιρεία.
Δεν πρόκειται να μας φοβίσουν, δεν πρόκειται να μειώσουμε την δράση μας, να υποχωρήσουμε στην πάλη μας για τα δικαιώματά μας. Τα μέλη της σωματειακής επιτροπής θα είναι στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης των εργαζομένων, στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Το γεγονός ότι τόσο την μέρα της συνέλευσης, όσο και τις επόμενες, η στάση των εργοδοτικών βοήθησε συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα, να βγούνε πιο δυναμικά μπροστά, να συγκρουστούνε με τους ίδιους τους διευθυντές τους είναι ένα σημαντικό βήμα.
Προειδοποιούμε την εργοδοσία ότι αν συνεχίσει την μέθοδο των απειλών σε ατομικό επίπεδο μέσω των μάνατζέρς της θα βρει απέναντί της ολόκληρο το ταξικό εργατικό κίνημα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσής μας στα χέρια τους.
Να γραφούν στα σωματεία μας, να μπούνε μπροστά.
Να δώσουμε την πρώτη απάντησή μας στην τρομοκρατία τόσο της εργοδοσίας όσο και του κράτους της στις 20 Φλεβάρη στην Πανεργατική απεργία. Να πραγματοποιήσουμε γενική συνέλευση για να συζητήσουμε πως θα οργανώσουμε την συμμετοχή όλων μας και την περιφρούρηση του δικαιώματός μας στην απεργία.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20/2. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΕΤΗΠ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΟ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ HOL
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΗΠ στις 10/2 17:30 στην
Αίθουσα Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, Αγ. Φιλοθέης 5β., πλατεία
Μητροπόλεως.
Η ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕΤΗΠ ΣΤΗΝ HOL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου