Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ, τεχν. ΚΕΔ) εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την σημαντική αποδυνάμωση του φορέα σε τεχνικό προσωπικό μετά τις 150 ενδοϋπουργικές μετατάξεις που έγιναν υπό τον φόβο των απολύσεων, λίγο πριν την απένταξη από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία από τη μία μέρα στην άλλη δυσαναπλήρωτων κενών σε τεχνικό προσωπικό, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς των μελετών, των κατασκευών, της απόκτησης γης, των προσεισμικών & μετασεισμικών ελέγχων & παρεμβάσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι αποδυναμώθηκαν πλήρως οι ομάδες προσεισμικού ελέγχου, στατικών, τοπογραφικών, τευχών δημοπράτησης, ενώ μετατάχθηκαν δεκάδες μελετητές και άλλες αναγκαίες ειδικότητες για την εύρυθμη λειτουργία του φορέα. Ενδεικτικά από τους 57 πολιτικούς μηχανικούς έμειναν 27, από τους 48 Αρχιτέκτονες έμειναν 27 και ανάλογη είναι η κατάσταση με τις άλλες τεχνικές ειδικότητες. Συνολικά η αναλογία τεχνικών σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες είναι πλέον 50:50, ενώ προ των μετατάξεων ήταν περίπου 70:30.
Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, το Υπουργείο με έγγραφό του ζήτησε –χωρίς να αναφέρεται ο λόγος– και η Διοίκηση δυστυχώς σκοπεύει να δώσει, όλο το φάκελο του 3ου Δημοτικού σχολείου Μαγούλας (προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ), έργο που μελετήθηκε εξ ολοκλήρου από τους εργαζόμενους της Κτ.Υπ. και βρίσκεται πλέον σε διαδικασία δημοπράτησης!! Γιατί και με ποιο σκοπό;
Θεωρούμε λοιπόν απολύτως αναγκαίο η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και η διοίκηση της εταιρείας να εξηγήσουν τόσο στους εργαζόμενους στην ΚτΥπ αλλά κυρίως στο κοινωνικό σύνολο, ποιος είναι ο σκοπός τους και τι μέλλει γενέσθαι με τις Κτιριακές Υποδομές. Πώς θα διασφαλιστεί ότι, το κράτος θα έχει την ευθύνη της καθολικής παροχής Δημόσιων Δωρεάν Σύγχρονων και Ασφαλών Σχολικών κτιρίων, Νοσοκομείων, Δικαστηρίων και άλλων Δημοσίων κτιρίων. Με την κατάσταση που διαμορφώνεται ο δημόσιος φορέας που εργαζόμαστε και έχει διαχρονικά την παραπάνω ευθύνη ως ο κατεξοχήν αρμόδιος τεχνικός κατασκευαστικός φορέας του κράτους, οδηγείται σε πλήρη αποδυνάμωση, απαξίωση και ιδιωτικοποίηση, παρότι πρόσφατα απεντάχθηκε μετά από αταλάντευτους αγώνες από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων!!
1. Να διευκρινιστούν οι προθέσεις του υπουργείου για το έργο, τις αρμοδιότητες και γενικότερα το μέλλον του φορέα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που προαναφέραμε.
2. Να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη συνέχιση και ενίσχυση των έργων και υπηρεσιών (όπως ο Προσεισμικός έλεγχος, οι μελέτες –κατασκευές – συντηρήσεις) και τη συνολικότερη λειτουργία του φορέα με την ενίσχυσή του σε τεχνικό προσωπικό, τη διαμόρφωση αντίστοιχου Οργανογράμματος, την ανάθεση νέων έργων που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία και τη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους από το κράτος, τη διασφάλιση της ακίνητης περιουσίας που είναι κυρίως σχολικά κτίρια και οικόπεδα για οικοδόμηση σχολείων.
3. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου