Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για συναντήσεις με Υπουργούς

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


Αθήνα, 21-10-2015 
Αρ. Πρωτ. : 6866 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, 

Την Τρίτη 13/10/2015, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις διαπαραταξιακής ομάδας του Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υφυπουργό, κ. Αν. Πετρόπουλο), με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (συνεργάτες του Αν. Υπουργού κ. Χριστοφ. Βεναρδάκη) και με το Υπουργείο Υ.ΜΕ.ΔΙ. (Υπουργό κ. Χρ. Σπίρτζη). Οι συναντήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα αιτήματος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και τις προγραμματικές της δηλώσεις. 

Για την ενημέρωσή σας, καταγράψαμε συνοπτικά το περιεχόμενο και τα βασικά συμπεράσματα, από τις πρώτες αυτές συναντήσεις : 

Α. Στον Υφυπουργό κ. Αν. Πετρόπουλο τέθηκαν κατ΄αρχάς τα θέματα που απασχολούν τα μέλη μας και είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας. Γιαυτά δεν υπήρξε αντίλογος από μέρους του, δεσμεύτηκε να τα μελετήσει και στο επόμενο ν/σ (το προσδιόρισε χρονικά τον Νοέμβριο) να επιλύσει αυτά που θα συμφωνήσει και το Υπουργείο ως αποτέλεσμα συνεχιζόμενου διαλόγου με την Ομοσπονδία. 

Ταυτόχρονα τέθηκαν με ένταση και τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν στην πορεία και προοπτική του ΤΣΜΕΔΕ, με αφορμή και την έντονη επικαιρότητα δηλ. Ψήφιση των 48 προαπαιτούμενων μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των άρθρων 38 και 39 του Ν. 4331/2015, που ανακούφιζαν ασφαλισμένους του Ταμείου μας και δημιούργησαν προϋποθέσεις μεγαλύτερης εισπραξιμότητας στο Ταμείο. Στα ζητήματα αυτά καθώς και στην δέσμευση για ενοποίηση όλων των Ταμείων (3ο μνημόνιο), οι θέσεις που διατυπώθηκαν ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένες με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. 

Συμπερασματικά, μπορούμε να καταγράψουμε την δέσμευση για συνεχιζόμενο διάλογο και την πιθανότητα διευθέτησης κάποιων μικρών και επιμέρους θεμάτων, που μέλει στην πράξη να επιβεβαιωθεί. 

Β. Κατά την συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τρεις συνεργάτες του Αν. Υπουργού κ. Χριστοφ. Βεναρδάκη, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των θεμάτων για την συνάντηση με τον Υπουργό που θα ακολουθήσει. 

Υπήρξε εκτεταμένη και πολύωρη συζήτηση μαζί τους, κατά την οποία παρουσιάσαμε τις απόψεις μας για το σύνολο των θεμάτων ευθύνης του Υπουργείου, ήτοι : 

Μισθολόγιο, για το οποίο κατατέθηκε και το σχετικό έγγραφό μας με το οποίο παρατίθενται τα επιχειρήματα μας που δικαιολογούν την διεκδίκηση Ειδικού Μισθολογίου Διπλ. Μηχανικών Δημοσίου. 
Θεσμικό πλαίσιο για την κατάληψη Θέσεων Ευθύνης, Οργανισμοί, προβάδισμα. 
Αξιολόγηση δομών και προσωπικού (τέθηκε από μέρους τους) και καταθέσαμε τις απόψεις της Ομοσπονδίας. 
Συλλογικές Διαπραγματεύσεις
Επιμόρφωση, θέματα κινητικότητας. 

Για όλα τα παραπάνω και στα πλαίσια της δέσμευσης τους για συστηματικό διάλογο μαζί μας χωρίς νομοθετικούς αιφνιδιασμούς, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και τα αιτήματα του Κλάδου στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Συμπερασματικά, η θετική παραπάνω δέσμευσή τους, εκτιμήσαμε ότι θα αποτιμηθεί στην πράξη, το αμέσως επόμενο διάστημα. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι, μισθολόγιο, αξιολόγηση, κατάληψη θέσεων ευθύνης αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας που θα νομοθετηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. 

Γ. Στον Υπουργό κ. Χρ. Σπίρτζη, τέθηκαν, κατ΄ αρχάς το θέμα της ενεργοποίησης κατανομής του πόρου του Ν. 2166/1993 που έχει διακοπεί η κατανομή του από το 2011 στα πλαίσια του Ν. 4024/2011 και για το οποίο έχει δεσμευθεί εδώ και μήνες ότι θα το επιλύσει, αφετέρου δε τα βασικά σχόλια και οι παρατηρήσεις μας για το σ/ν που αφορά Έργα – Μελέτες και έχει δημοσιοποιηθεί από το τέλος Αυγούστου και μέλει να κατατεθεί για ψήφιση μέσα στο Νοέμβριο. 

Συμπέρασμα από τη συνάντηση αυτή ήταν, η διαβεβαίωση ότι θα ενταχθεί με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο η νομοθετική διευθέτηση της κατανομής στους Διπλ. Μηχανικούς του Δημοσίου του πόρου του Ν. 2166/1993, καθώς και η στήριξή του στην διεκδίκηση Ειδικού Μισθολογίου για τους Μηχανικούς του Δημοσίου. Και σε αυτή τη συνάντηση κατά την εκτίμησή μας, μέλει να αποδειχθεί η επιβεβαίωση των παραπάνω προθέσεων. 

Συνάδελφοι, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες επίλυσης των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Κλάδος μας, μέσα από επίμονο και πλήρως τεκμηριωμένο διάλογο, αναδεικνύοντας την καλοπροαίρετη πρόθεσή μας, είμαστε όμως σχεδόν βέβαιοι ότι λύσεις μέσω διαλόγου στα πλαίσια της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής είναι αν όχι αδύνατες, εξαιρετικά περιορισμένες, απαιτείται συνεπώς ο Κλάδος να προετοιμάζεται για αγωνιστικές δράσεις στο επόμενο διάστημα ως μοναδικό δρόμο αντίστασης στην νέα μνημονικακή καταιγίδα μέτρων που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες και να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση και εξαθλίωση.

2 σχόλια:

  1. Ούτε σεντ δεν πρόκειται να μας δώσουν ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως οταν υπογραφεις Μνημονιο 1, 2, 3 κλπ που διαταζει ΦΤΩΧΕΙΑ δεν μπορει κανενας υπουργος να ενεργησει "μονομερως¨και να σου δωσει 1 ευρω επιδομα, ακομα κι αν αυτο δεν βαρυνει το κρατος αλλά τιυς αναδοχους δημ εργων.
    Οι κρατησεις υπερ τριτων θα καταργηθουν ολες ειπε η Τροικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή