Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Κατεδάφιση του εργοστασίου "ΑΙΓΑΙΟΝ"?


Χτες 13/5/2011 η ΕΠΑΕ της τέως Νομαρχίας (νυν Δήμου) Πειραιά αποφάσισε την κατεδάφιση του εργοστασίου ΑΙΓΑΙΟΝ, με χρήση της διπλής ψήφου του προέδρου Δημ.Αναστασιάδη και την ψήφο του αναπληρωτή εκπροσώπου ΤΕΔΚΝΑ Θεόδωρου Καναβάρη. Μειοψήφισαν  οι  εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ  Γιώργος Ανδρεαδάκης και Χρίστος Πολύδωρας. Αναδημοσιεύουμε από το http://mlp-blo-g-spot.blogspot.com/2010/07/blog-post_14.html πληροφορίες για την ιστορία του εργοστασίου.

Η "ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε." ήταν μια από τις πλέον ιστορικές και μεγαλύτερες εταιρίες της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας. Η μονάδα του Πειραιά ιδρύθηκε το 1924 από τον Νίκο Καρέλλα ενώ το 1955 ξεκίνησε τη λειτουργία του μια μεγάλη κλωστοϋφαντουργική μονάδα στο Λαύριο. Ο Όμιλος διέθετε επίσης εργοστασιακές μονάδες στο Άστρος Κυνουρίας και στη Σύρο (1896) (;).  

Το εικονιζόμενο στη φωτογραφία εργοστάσιο του Πειραιά, απασχολούσε περίπου 1.500 εργαζομένους και έκλεισε τον Φεβρουάριο του 1990.

Ο Όμιλος Καρέλλα και πιο συγκεκριμένα ο Δημήτρης Ν. Καρέλλας συνδέεται άμεσα με την νεώτερη ιστορία ενός εκ των μεγαλυτέρων και ιστορικότερων αθλητικών σωματείων του Πειραιά, του Εθνικού Πειραιώς. Ο Δημήτριος Καρέλλας, διατέλεσε επί σειρά ετών μεγαλομέτοχος / πρόεδρος της ομάδας από τη δεκαετία του 1950 (οδηγώντας την ποδοσφαιρική ομάδα στις μεγαλύτερες επιτυχίες της ως σήμερα) έως και το θάνατό του στο Λονδίνο το 1993 (έπειτα από τη χρεωκοπία των επιχειρήσεών του στις αρχές της δεκαετίας του '90).

Σήμερα το παλαιό εργοστάσιο επί της λεωφόρου Μικράς Ασίας στέκει αγέρωχο αλλά και πλήρως εγκαταλειμμένο. Στον περίγυρο των κτιριακών εγκαταστάσεων πλήθος απορριμάτων δημιουργούν μεγάλες εστίες μόλυνσης. Οι εγκαταστάσεις έχουν "διακοσμηθεί" δεόντως από γκράφιτι ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως χρησιμοποιούνται ως χώρος διαμονής / διαβίωσης μεταναστών / ρακοσυλλεκτών και λοιπών περιθωριακών ανθρώπων. Η μάντρα του εργοστασίου επί της οδού Κατσουλάκου (πίσω μέρος που γειτνιάζει με τα parking του σταδίου Καραΐσκάκη) είναι γκρεμισμένη σε πολλά σημεία και η πρόσβαση εντός του κτιρίου καθίσταται πολύ εύκολη. 

Τα τελευταία χρόνια στον τύπο της χώρας έχουν "διαρρεύσει" πολλά σχέδια εκμετάλλευσης αυτού του real-estate φιλέτου (και των παραπλεύρων εγκαταλειμμένων κτιρίων) ως ενός χώρου όπου θα στεγαστεί μεγάλο shopping center τύπου Mall ή/και χώροι πρασίνου / άθλησης.  

Τέλος, σύμφωνα με τις διάφορες πηγές που συναντάμε στο διαδίκτυο, το οικόπεδο και οι κτιριακές εγκαταστάσεις της πρώην κλωστοϋφαντουργικής μονάδας ανήκουν πλέον στην εφοπλιστική οικογένεια Μαρτίνου. 

3 σχόλια: