Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Διαγραφή οφειλών για διπλοασφαλισμένους του παρελθόντος.

Οι άνεργοι και υποαπσχολούμενοι όπως πάλι εκτός...


Ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δύο μέτωπα, για τη διαγραφή χρεών αλλά και την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές, προωθεί για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους η ηγεσία του υπουργείου 

Με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται η διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών για περισσότερους από 150.000 γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις για οφειλές που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ασφαλισμένους σε δύο ή και περισσότερα ταμεία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφα- λιστικών Οφειλών, καθώς η ατομική οφειλή με τις προσαυξήσεις ετών σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και τα 100.000 ευρώ. H διάταξη θα προβλέπει τη διαγραφή οφειλών μέχρι 31/12/2016, ανεξαρτήτως εάν ο ασφαλισμένος είχε πρωτοασφαλιστεί πριν ή μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993. Με την κατάθεση της διάταξης θα μπορούν να ανατραπούν ακόμη και δικαστικές αποφάσεις ή νομικές ερμηνείες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαγραφή του χρέους θα είναι η καταβολή του συνόλου των εισφορών σε έναν από τους δύο ασφαλιστικούς φορείς.

Η σχετική διάταξη που αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες κυρίως διπλοασφαλισμένους του παρελθόντος θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας.

Τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών του παρελθόντος προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ. Αφορά βεβαιωμένες οφειλές έως τις 31/12/2016, δηλαδή πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, και θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες τη διαγραφή οφειλών ή την απαλλαγή των ασφαλισμένων από πρόσθετες επιβαρύνσεις, εφόσον υπάρχει παράλληλη ασφάλιση, για το ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο.


Αφορά κυρίως ασφαλισμένους στα πρώην ταμεία ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΟΓΑ ή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τους οποίους «διεκδικούσε» χρεώνοντάς τους με διπλές εισφορές και ο ΟΑΕΕ και οι οποίοι κατά περίπτωση είτε βρέθηκαν παγιδευμένοι σε γκρίζες ζώνες του παλαιού ασφαλιστικού καθεστώτος, είτε μπλέχτηκαν σε διαφορετικές νομικές ερμηνείες ή αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.

Βασική προϋπόθεση διαγραφής είναι να προκύπτει εύλογη αμφιβολία που θα αποδεικνύεται για παράδειγμα από δικαστικές αποφάσεις, αντίθετες πρακτικές της διοίκησης, διαφορετικές οδηγίες επί του ίδιου θέματος κ.λπ., μετά όμως από τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο. κ. Πετρόπουλος, «η διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς που αδικαιολόγητα έχουν χρεωθεί με οφειλές να τις διαγράψουν», φέροντας ως παράδειγμα τέτοιων αμφισβητούμενων οφειλών τις οφειλές δημοσιογράφων στον ΟΑΕΕ.

Σε αυτήν θα μπορούν να ενταχθούν για παράδειγμα όλοι οι νέοι, μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ασφαλισμένοι, που ενώ εργάζονταν και ασφαλίζονταν ως μισθωτοί, είχαν και δελτίο παροχής υπηρεσιών ως ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν έπαιρναν κάθε χρόνο βεβαίωση εξαίρεσης από τη δεύτερη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Ή ακόμη και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές της χώρας με πολύ λίγους κατοίκους, οι οποίοι ανάλογα με τη χρονολογία βρίσκονταν λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου μεταξύ ΟΓΑ και ΟΑΕΕ για τη δεύτερη αυτή απασχόληση. Όπως επίσης και μικροξενοδόχοι αλλά ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, που είχαν αναπτύξει και μια εμπορικού τύπου δραστηριότητα, συναφή με το επάγγελμα του μηχανικού, και «διεκδικούνται» και από τον ΟΑΕΕ.

Με άλλη διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου. Πρόκειται για ρύθμιση που ακουμπά ειδικές κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματος (μικρές καλλιέργειες κ.λπ.). Η διάταξη προβλέπει δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ, ώστε να γίνεται άμεσα η έναρξη ασφάλισης, ενώ ο φορέας μπορεί να ανατρέξει έως και 5 χρόνια πίσω για περιπτώσεις αναδρομικής ασφάλισης. Η διακοπή έρχεται την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής της άσκησης της δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Παράλληλα, προωθείται εγκύκλιος για μισθωτούς και μη που εξαιρεί περιστασιακές αποδοχές από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αμοιβές για την παροχή πρόσθετου έργου, για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης, για έκτακτες οικειοθελείς χρηματικές ή άλλες παροχές τις οποίες χορηγεί ο εργοδότης, αλλά και για την αποζημίωση για τη συμμετοχή μισθωτού, ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου ως μέλους σε διοικητική επιτροπή και σε συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου