Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

«Εκτοξεύει» τις αντικειμενικές η Airbnb

Ακίνητα στην Αθήνα

Συντάκτης: 
«Φωτιά» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων βάζει η μόδα της Airbnb, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Οι εκτιμητές ακινήτων που ανέλαβαν να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα διαπιστώνουν ότι η Airbnb έχει αλλάξει πλήρως τον χάρτη της κτηματαγοράς.
Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς, το Γκάζι, ο Κεραμεικός αλλά και περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τα πάνω τους λόγω του φαινομένου της Airbnb.
Μαζί και οι τιμές των ακινήτων. Διαμερίσματα και παλιές μονοκατοικίες που βρίσκονταν για χρόνια στα αζήτητα μέσα σε λίγους μήνες έγιναν περιζήτητα ακίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιοχές όπου επικρατεί η μόδα της Airbnb, οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις στις τιμές ζώνης, ενώ άνοδος καταγράφεται στις τιμές των ακινήτων σε νησιωτικές περιοχές που εμφανίζουν έντονη τουριστική δραστηριότητα.
Ο χρόνος που είχαν οι εκτιμητές ακινήτων για να καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες έληξε χθες. Από τους 221 εκτιμητές, οι 36 δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους και το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σήμερα να παρατείνει την προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 22 Μαρτίου.
Οι νέες τιμές
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές έχουν ανεβάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα νέες τιμές για περίπου 9.500 ζώνες σε όλη την Ελλάδα σε σύνολο 10.200 περιοχών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εικόνα που δίνουν οι εκτιμητές διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ως εξής:
● Για τις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις ύψους 10%-20% σε σχέση με τις ισχύουσες σήμερα.
● Στις λαϊκές συνοικίες καταγράφονται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20%, αφού σήμερα οι τιμές ζώνης βρίσκονται πολύ χαμηλά, κάτω από τα 600-700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
● Περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα και δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη θα δουν αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.
Μετά τις 22 Μαρτίου, που θα ολοκληρώσουν το έργο τους οι εκτιμητές, θα πιάσει δουλειά η Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις των εκτιμητών και θα συγκρίνει τις τιμές με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων. Οπου διαπιστώνει μεγάλες αποκλίσεις θα προχωρά σε διορθώσεις και θα δίνει νέες τιμές.
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση στους δανειστές με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή να παραδώσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, ενώ τον τελικό λόγο για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα θα τον έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

1 σχόλιο:

  1. " Ας δούμε όμως σύντομα τι συμβαίνει σήμερα στην Αθήνα. Στο κέντρο σήμερα έγινε πολύ της μόδας το airbnb, και κάποιοι ιδιοκτήτες που έχουν ολόκληρα ακίνητα ή διαμερίσματα στην ιδιοκτησία τους θέλουν να τα μετατρέψουν σε airbnb, και μάλιστα το αστείο είναι ότι όλοι λένε ότι ήταν κατειλημμένα από πρόσφυγες ή μετανάστες, κανείς δεν παραδέχεται ότι τα νοίκιαζε στους πρόσφυγες ή τους μετανάστες. Αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των ενοικίων στις περιοχές αυτές, θα δημιουργήσει μετακινήσεις πληθυσμού, θα δημιουργήσει περιοχές με συγκεκριμένες λειτουργίες.
    Μια περιοχή όμως που δυσκολεύει την επιδίωξη αυτή της κυρίαρχης τάξης είναι τα Εξάρχεια. Τα Εξάρχεια είναι ο τελευταίος φραγμός που μας έμεινε για να μην μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας σε χώρο προσωρινής διαμονής. Η συνεχής επίθεση των ΜΜΕ, Εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων και των δυνάμεων καταστολής στα Εξάρχεια έναν από τους σκοπούς που θέλει να κρύψει είναι αυτός.
    Για το «Ελληνικό» η κυρίαρχη τάξη πέτυχε το «maximum» στις απαιτήσεις της, έχει υπολογίσει και τις υποχωρήσεις που θα κάνει, γιατί γνωρίζει ότι το σχέδιο το σημερινό δεν είναι αυτό που θα πραγματοποιηθεί τελικά, γιατί στην πορεία της πραγματοποίησης ενός τέτοιου έργου διάρκειας 25 χρόνων , θα προκύψει η ανάγκη να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Και ξέρει ότι αυτές θα ικανοποιηθούν.
    Την εξυπηρετεί λοιπόν αυτή την χρονική στιγμή να «απασχολεί» τον λαό της Αθήνας με το «Ελληνικό» και να μην «ασχολείται» με το κέντρο της Αθήνας.

    Το «Ελληνικό» και τα «Εξάρχεια» είναι συνδεδεμένα στις επιδιώξεις της κυρίαρχης τάξης για την Αττική. Στο πρώτο λειτουργεί σήμερα «επιθετικά» στο δεύτερο προσποιείται ότι λειτουργεί «οπισθοχωρητικά». Και τα δυό όμως αποβλέπουν στην επιδίωξή της να «περάσει η ιδιοκτησία του λαού» στα χέρια της. Απλώς κάνει τον προγραμματισμένο ελιγμό. Εμείς οι Αρχιτέκτονες δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε. "
    Από εδώ : http://angelmois.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή