Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Πρακτικά κατάθεσης Παναγιώτη Φύσσα [17η συνεδρίαση, 29/9/2015]



Η συνεδρίαση ξεκίνησε με 14 παρόντες [Αγγος, Αγιοβλασίτης, Ζησιμόπουλος, Καζατζόγλου, Καλπιτζής, Κομιανός, Κορκοβίλης, Μιχάλαρος, Παπαβασιλείου, Πετράκης, Ρουπακιάς, Σιατούνης, Σταμπέλος, Στράτος] από τους 69 κατηγορούμενους. Αρχικά η πλευρά της πολιτικής αγωγής προέβη σε μια ακόμα δήλωση ενάντια στην απόφαση απαγόρευσης φωνοληψίας των πρακτικών. Κατόπιν οι παρόντες κατηγορούμενοι δήλωσαν πως αρνούνται τις κατηγορίες, με εξαίρεση τον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος δήλωσε πως δέχεται την ανθρωποκτονία και αρνείται την εγκληματική οργάνωση. Κατόπιν στο βήμα ανέβηκε ο πρώτος μάρτυρας της πολιτικής αγωγής, ο Παναγιώτης Φύσσας, πατέρας του Παύλου Φύσσα. Ακολουθεί καταγραφή της κατάθεσής του:

[Η τήρηση των πρακτικών έγινε δια ακοής από την Ιωάννα Δρόσου]

Παναγιώτης Φύσσας: Είμαι πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Είμαι συνταξιούχος, δούλευα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη περάματος. Ο γιος μου ήταν άνεργος, έκανε δουλειές στο Πέραμα.
Πρόεδρος: Πόσο χρονών είναι;
Παναγιώτης Φύσσας: Ήταν 34 χρονών.
Πρόεδρος: Τι ύψος είχε;
Παναγιώτης Φύσσας: Ηταν 1.85 ύψος. Ήταν γεροδεμένος.
Πρόεδρος: Ανήκε σε κόμμα, οργάνωση;
Παναγιώτης Φύσσας: Όχι. Το είχαμε συζητήσει και ακολουθούσε τα δικά μου βήματα, δεν ασχολιόταν ιδιαίτερα από ότι ξέρω.
Πρόεδρος: Για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ ξέρετε κάτι;
Ξέρω κάποια πράγματα από μένα. Στις 17/9 ημέρα Τρίτη μιας και ήταν ο ίδιος Ολυμπιακός με ρώτησε «πατέρα θα δούμε μαζί το παιχνίδι;» Του είπα «όχι ψάξε να βρεις άλλον να πας» και επειδή το παιχνίδι είχε ενδιαφέρον οι καφετέριες ήταν γεμάτες. Έτσι πέρασε από το Κοράλλι στην Αμφιάλη, που είναι στα 300 μέτρα από το σπίτι μας. Δίπλα υπάρχει προποτζίδικο και ποτέ μου δεν έχω μπει σε καφετέριες. Δεν ήξερα ότι ήταν άγριο να πας στην καφετέρια. Αν μου είχε πει ότι θα πήγαινε στην καφετέρια θα του έλεγα να φύγει. Μου είπε ότι βρήκε ένα τραπέζι στο Κοράλλι. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που του μίλησα. Μου είπε ότι ήταν εκεί με έναν φίλο του και την κοπέλα του η Χρύσα. Κατά τις 12 πήγα σπίτι για ύπνο, δεν πέρασα από το σημείο. Κοιμήθηκα. Κατά τις 12.30 χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο αδερφός μου. Μου λέει «Τρέχα στην Τσαλδάρη κοντά στο ζαχαροπλαστείο έχουν μαχαιρώσει το παιδί». Το πρώτο που σκέφτηκα να πάρω το αμάξι να τον μεταφέρω. Δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν. Όταν έφτασα στην Τσαλδάρη υπήρχε πολύ κίνηση. Άκουγα σειρήνες. Είδα τη Χρύσα να κάθεται στο πεζοδρόμιο του μαγαζιού και να έχει τον Παύλο στα πόδια της. Ο Παύλος είχε τα μάτια του γυρισμένα. Πήγε το μυαλό μου στη Χρυσή Αυγή, γιατί από τα τραγούδια του τους ενοχλούσε.
Πρόεδρος: Πώς το ξέρετε; Τι έλεγαν τα τραγούδια του; Γιατί να στοχοποιήσουν το γιο σας;
Παναγιώτης Φύσσας: Ξέρω ότι ενοχλούσαν, αφού μιλούσε για φασίστες. Σκέφτηκα τη Χρυσή Αυγή γιατί με τα τραγούδια του απευθυνόταν σε αυτούς.
Πρόεδρος: Είχε απειληθεί από μέλη της Χρυσής Αυγής;
Παναγιώτης Φύσσας:Δεν μου είχε πει ποτέ να είχε γίνει κάτι άλλο με Χρυσή Αυγή.
Πρόεδρος: Φτάσατε λοιπόν στο σημείο και τι είδατε;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν είδα πολλά αίματα. Όταν τον είδα ρωτάω τη Χρύσα τι έπαθε ο Παύλος. Είδα δύο μαχαιριές και μου φάνηκαν γρατζουνιές. Αργότερα έμαθα ότι ήταν επαγγελματικά τα χτυπήματα. Περίμενα ότι θα τον είχαν ξεκοιλιάσει. Δεν είδα πολλά αίματα και ησύχασα. Εκείνη την ώρα ήρθε ένας μεγαλόσωμος αστυνομικός και μου είπε «Κάντε κύριε στην άκρη να περάσει το ασθενοφόρο». Ακούω την Χρύσα που του είπε «Ρε καθίκι τώρα ήρθες να βοηθήσεις, όταν σου φώναξα ότι χτυπούν τα παιδιά γιατί δεν ήρθες;» «Κυρία μου σας παρακαλώ τώρα ήρθα», απάντησε εκείνος
Πρόεδρος: Είχε κόσμο στο σημείο;
Παναγιώτης Φύσσας: Είδα πολλούς περαστικούς, δεν είδα άτομα της Χρυσής Αυγής. Είδα δέκα αστυνομικούς. Δεν μπορώ να θυμηθώ. Ήμουν και πολύ ταραγμένος. Ξαναγυρίζω στο παιδί, το έχουν δέσει, το έχουν βάλει στο ασθενοφόρο. Ακολουθώ το ασθενοφόρο. Νόμιζα ότι ήταν ζωντανός. Βλέποντας τις μαχαιριές που δεν έμοιαζαν με μαχαιριές... Ακολουθούσα το ασθενοφόρο στο κρατικό Νίκαιας. Ανησύχησα γιατί δεν έβαλε σειρήνα το ασθενοφόρο. Προσπαθούσα να παρηγορηθώ γιατί δεν είχε κίνηση, έτρεχε το ασθενοφόρο. Όταν φτάσαμε στο Κρατικό λέω στον οδηγό να μου πει την αλήθεια. Αυτός δεν ήθελε να μου πει και μου είπε: «Δεν πρόσεξα, μίλα με τον γιατρό. Αλλά θα ήθελα να καταγγείλεις ότι εγώ έρχομαι από Μαγούλα και έκανα 20 λεπτά να έρθω, ειδοποιήσαμε ασθενοφόρο από Κρατικό και έλεγε ότι ήταν σε υπηρεσία», ενώ εκείνος δεν το πίστευε ότι ήταν σε υπηρεσία. Μπαίνοντας μέσα βλέπω το γιατρό να προσπαθεί να κάνει μαλάξεις και κοιτάω το μηχάνημα που είχε λευκή γραμμή. Ρώτησα τον γιατρό τι έγινε μου είπε «Το παιδί έφυγε». Μου είπε ότι το χτύπημα ήταν πολύ επαγγελματικό.
Πρόεδρος: Μέσα στο ασθενοφόρο ήταν μόνος του;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν θυμάμαι. Υπήρχαν λίγα άτομα στο νοσοκομείο. Θυμάμαι τους φίλους του, κάποια άτομα του ΠΑΜΕ που είχαν δεχθεί επίθεση από τη Χρυσή Αυγή, που ήρθαν ένα τέταρτο μετά. Με ρώτησαν «Το δικό σου παιδί σκότωσαν;» Είπα ναι. Και μετά έκανα μια προσπάθεια να ειδοποιήσω τη μάνα του Παύλου, που ήταν στο σπίτι της κόρης μας για να τη βοηθήσει με το παιδί. Και ρωτούσα τον Παύλο «Πες μου τι να κάνω, τι να πάω να πω στη μάνα σου και πως να το πω;» Τελικά σκέφτηκα να βάλω έναν συγγενή, ο οποίος θα φύλαγε το παιδί να πάει να την ενημερώσει. Την πήρα τηλέφωνο και αφού ήταν περασμένη η ώρα ταράχθηκε. Με ρώτησε τι συμβαίνει; Της είπα «Ο Παύλος χτύπησε το κεφάλι του. Δεν είναι κάτι σοβαρό.» Ήθελα να της το πουν οι γιατροί γιατί αν συμβεί κάτι να είναι στα χέρια των γιατρών. Και έτσι έγινε. Ήρθε στο νοσοκομείο και έμαθε από τους γιατρούς τι είχε συμβεί.
Πρόεδρος: Με τη Χρύσα μιλήσατε;
Παναγιώτης Φύσσας: Στο αυτοκίνητο ρώτησα τη Χρύσα τι συνέβη. Μου είπε καθόμασταν οι τρεις μας βλέπαμε τη μπάλα. Πήρε κάτι τηλέφωνα και έγινε μια παρέα γύρω στα 7 άτομα. Και βγήκαν έξω και είδαν μια ομάδα και άκουγαν υβριστικά συνθήματα εναντίον τους. Γύρω στα 60 άτομα που ήταν απέναντι από το μαγαζί. Δεν ήξεραν γιατί τους έβριζαν. Ξαφνικά παρουσιάζεται ένα άτομο που τους είπε «Μην ανησυχείτε και μην κάνετε φασαρία, θα τους μιλήσω εγώ και θα φύγουν». Έφυγε από το σημείο που ήταν η ομάδα, ήρθε στα παιδιά τους είπε ότι ήταν όλα καλά, ξαναπήγε σε αυτούς και ξαναγύρισε στα παιδία και τους είπε τώρα μπορείτε να φύγετε.
Πρόεδρος: Σας είπε η Χρύσα ότι ήταν χρυσαυγίτες;
Παναγιώτης Φύσσας: Ναι από το ντύσιμό τους, τα σύμβολά τους. Φώναζαν Κότες, θα σας σκοτώσω.
Πρόεδρος: Απευθυνόμενοι σε όλη την παρέα;
Παναγιώτης Φύσσας: Ναι σε όλη την παρέα. Ήταν αντικριστά.
Πρόεδρος: Έγινε φασαρία; Η παρέα του γιου σας είπε κάτι;
Παναγιώτης Φύσσας: Εννοείτε αν τους προκάλεσαν; Όχι.
Πρόεδρος: Η αστυνομία πότε ήρθε;
Παναγιώτης Φύσσας: Η αστυνομία ήταν εκεί γύρω στα 4-6 άτομα. Δίπλα στους Χρυσαυγίτες. Το λέω αυτό, δεν τους είδα, έχω δει το βίντεο, έχουν περάσει με μηχανάκια πριν λίγα λεπτά και ήταν 4. Ήταν στην πλευρά των Χρυσαυγιτών. Και η δική μου απορία είναι γιατί να μην είναι από την πλευρά των παιδιών, να τους προστατεύσουν. Ποιος κινδύνευε;
Πρόεδρος: Γιατί δεν έφυγαν;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν μπορούσαν να φύγουν. Τα αμάξια τους ήταν από την πλευρά των Χρυσαυγιτών. Και όταν ήρθε αυτός ο μεσάζων του είπαν τα παιδιά ότι θέλουν να φύγουν με τα αμάξια τους. Και ο μεσάζων ξαναπήγε να μιλήσει σε αυτούς. Και σηκώθηκαν να φύγουν. Επιμενω στη θέση της αστυνομίας. Γιατί δεν ήταν από την πλευρά που ήταν τα παιδιά; Να τους προστατεύσει;
Πρόεδρος: Ο γιος σας γιατί έμεινε πίσω;
Παναγιώτης Φύσσας: Όταν ξεκίνησε να φύγει ο Παύλος με την παρέα του πέρασαν απέναντι στην Τσαλδάρη έστριψαν αριστερά να πάρουν μπύρες. Άκουσαν ποδοβολητά από τους 20 Χρυσαυγίτες που είχν μείνει πια. Τότε ξεκίνησαν να τρέχουν. Ο Παύλος σταμάτησε. Τον πρόλαβαν οι Χρυσαυγίτες. Και άρχισαν στη νησίδα ανά δυάδες τριάδες να κάνουν επιθέσεις στον Παύλο. Τον χτυπούσαν. Οι υπόλοιποι της παρέας του Παύλου είχαν φύγει. Μαρτυρίες άλλων λένε ότι τον χτυπούσαν. Δεν ήμουν εκεί να το δω. Ούτε η Χρύσα ήταν εκεί. Ήταν στη γωνία στο Κοράλλι και μιλούσε στην αστυνομία να πάνε να βοηθήσουν. Ένας αστυνομικός της είπε «Δεν βλέπεις πόσοι είναι αυτοί και εμείς πόσοι λίγοι είμαστε;»
Πρόεδρος: Πόσοι ήταν αυτοί που έμειναν; Τι έκαναν στον Παύλο Φύσσα;
Παναγιώτης Φύσσας: Ήταν 18 με 20 άτομα. Ανά δυάδες ή τριάδες τον εμπόδιζαν να φύγει χτυπώντας τον. Τον είχαν στριμώξει. Αυτό κράτησε κάμποσα λεπτά. Μέχρι που εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς.
Πρόεδρος: Είχε εμφανή χτυπήματα ο γιος σας;
Παναγιώτης Φύσσας: Τα χτυπήματα ήταν εμφανή. Από τις επιθέσεις που δέχτηκε υπάρχουν κάποια χτυπήματα. Όταν εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς, τον είδα τον Ρουπακιά να παρατηρεί το γιο μου, προφανώς τον καταμετρούσε. Μπαίνει στο αμάξι του πάει στο αντίθετο ρεύμα, γι’ αυτό λέω ότι ήταν επαγγελματία.
Πρόεδρος: Τι έγινε από εκεί και περα;
Παναγιώτης Φύσσας: Ακουσα να λένε ότι ο Ρουπακιάς αφού τον μαχαίρωσε τον Παύλο, το έστριψε το μαχαίρι. Δεν θυμάμαι ποιος μου το είπε. Αν θυμηθούμε τα λόγια του γιατρού που λέει ότι ήταν επαγγελματικό χτύπημα. Αυτό είχε σαν συνέπεια να μείνει το αίμα μέσα στον Παύλο και γι’ αυτό δεν είδα αίμα. Το αίμα χύθηκε μέσα του. Γι αυτό δεν είδα αίματα στο πεζοδρόμιο.
Πρόεδρος: Και μετά τι έγινε;
Παναγιώτης Φύσσας: Ο Παύλος άντεξε στα 4 λεπτά και υπέδειξε το δολοφόνο και είπε ότι αυτός τον μαχαίρωσε. Σήκωσε τη φανέλα του και υπέδειξε τα τραύματα στους αστυνομικούς. Ένας αστυνομικός πήγε να τον συλλάβει και ο Ρουπακιάς του λέει «Εμένα πας να πιάσεις; Αφού δικός μας είσαι». Και ο αστυνομικός τον έβαλε στο περιπολικό και του είπε ότι σκότωσε το παιδί.
Πρόεδρος: Αυτοί που τον εμπόδιζαν να απομακρυνθεί που ήταν όταν πλησίασε ο Ρουπακιάς;
Παναγιώτης Φύσσας: Την ώρα που πλησίασε ο Ρουπακιάς ακούστηκε «Ελάτε ήρθε ο δικός μας». Δηλαδή εννοούσε σταματήστε τις επιθέσεις τώρα ήρθε ο δικός μας.
Πρόεδρος: Από που το ξέρετε;
Παναγιώτης Φύσσας: Το άκουσα. Συζητήθηκε, ακούστηκε. Μάρτυρας που δεν θέλει να έρθει, φοβάται, μου το είπε.
Πρόεδρος: Συνελήφθη κάποιος από τους 20; Είναι εδώ κατηγορούμενος;
Παναγιώτης Φύσσας: Από ότι ξέρω είχαν σκορπιστεί. Και κάποιους συνέλαβαν οι αστυνομικοί. Αντί να συλλάβουν χρυσαυγίτες. Συνέλαβαν δικά μας παιδιά. Τα θύματα από τους θύτες.
Πρόεδρος: Ξέρετε αν υπήρχε συμπλοκή με Ρουπακιά και Φύσσα;
Παναγιώτης Φύσσας: Ο Ρουπακιάς πολύ πριν το φόνο είχε μιλήσει με τον Παύλο. Ρωτούσε την παρέα του που είναι το Κοράλλι. Δεν ξέρω γιατί του μίλησε. Επαγγελματίας δολοφόνος. Πρόεδρος: Αυτό που το ξέρετε;
Παναγιώτης Φύσσας: Το ερμηνεύω ότι ένας επαγγελματίας όταν θέλει να σκοτώσει τα ζυγίζει όλα.
Πρόεδρος: Μίλησε ο γιος σας με τον Ρουπακιά;
Παναγιώτης Φύσσας: Ξέρω ότι τελευταία στιγμή του φώναξε ο γιος μου, «Που πας; Με μαχαίρωσες και φεύγεις». Πάλι μεταφέρω από ανθρώπους που ήταν εκεί. Και εκεί άρχισε να φωνάζει «Με μαχαίρωσε».
Πρόεδρος: Γνωριζόταν με τον Ρουπακιά;
Παναγιώτης Φύσσας: Από ότι ξέρω δεν γνωρίζονταν με τον Ρουπακιά.
Πρόεδρος: Μήπως στη ναυπηγοεπισκευαστική είχαν συναντηθεί;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν νομίζω.
Πρόεδρος: Πόσες μαχαιριές δέχτηκε ο γιος σας;
Παναγιώτης Φύσσας: Για δύο ήξερα. Αργότερα μάθαμε τρεις. Μια στην καρδιά και μια λίγο πιο κάτω. Η τρίτη δεν ξέρω που ήταν. Οι γιατροί είπαν ότι ήταν επαγγελματικό χτύπημα. Δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα. Όπως μου είπε ο γιατρός ότι και έξω από εδώ να τον χτυπούσαν δεν θα τον προλαβαίναμε. Δεν φταίει η καθυστέρηση να πάει στο νοσοκομείο. Δεν θυμάμαι πότε εξέπνευσε. Όταν πήγα εκεί και του φώναζα είχε φύγει το παιδί. Απλά εγώ φανταζόμουν ότι ήταν ζωντανό το παιδί μου.
Πρόεδρος: Μάθατε τι δουλειά έκανε ο Ρουπακιάς;
Παναγιώτης Φύσσας: Έχω ακούσει ότι δούλευε στην ψαραγορά.
Πρόεδρος: Ο θάνατος ήταν ακαριαίος σας είπε ο γιατρός; Τι εννοούσαν με επαγγελματικό; Παναγιώτης Φύσσας: Ότι το στρίβει για να μείνει μέσα το αίμα και να πεθάνει.
Πρόεδρος: Τι έκανε το μαχαίρι;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν ξέρω τι έκανε το μαχαίρι.
Πρόεδρος: Έχουμε τον Ρουπακιά που δεν ξέρει τον γιο σας. Δεν είχαν διαφορές ούτε είχαν συναντηθεί. Πάει ένας που δεν γνωρίζει τον άλλον και του καταφέρνει δύο μαχαιριές. Ποιο ήταν το κίνητρο;
Παναγιώτης Φύσσας: Ότι αυτή η οργάνωση κλείνει τα στόματα σε φωνές που είναι αντίθετες. Ο γιος μου τους ενοχλούσε. Τα τραγούδια του ενοχλούσαν. Μιλούσε κατά του φασισμού.
Πρόεδρος: Ήταν ευρέως γνωστά τα τραγούδια του;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν ασχολιόμουν με τα τραγούδια αυτά. Δεν μπορούσα να ξέρω αν ήταν γνωστά. Έκανε συναυλίες, μάζευαν χρήματα βοηθούσαν, πήγαιναν τρόφιμα σε άστεγους. Ξέρω δύο τρεις συναυλίες να έχει δώσει.
Πρόεδρος: Γιατί να το κάνει ο Ρουπακιάς;
Παναγιώτης Φύσσας:Γιατί έχει αυτό το στυλάι. Όποτε μπαίνει είναι ότι αυτός είναι ο ελληναράς που θα σώσει την πατρίδα του και πιστεύει ότι οι κακοί πρέπει να πεθαίνουν. Εξάλλου όταν τον μαχαίρωσαν, ο τρόπος που γύρισε και κοίταξε τους άλλους ήταν σαν να τους έλεγε ότι έτσι σκοτώνουν. Νομίζει ότι έσωσε την πατρίδα του από έναν κακό έλληνα.
Πρόεδρος: Δηλαδή ο Ρουπακιάς αποφασίζει μόνος του να πάει να εξαφανίσει τον Φύσσα;
Παναγιώτης Φύσσας: Όχι μόνος του. αυτοί που ήταν εκεί είναι συνεργοί.
Πρόεδρος: Από που ήρθε ο Ρουπακιάς;
Παναγιώτης Φύσσας: Η οργάνωση συνεννοείται μεταξύ της με τηλέφωνα.
Πρόεδρος: Γιατί επέλεξαν τον γιο σας;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν ξέρω γιατί ήθελαν να χτυπήσουν το παιδί μου. Οι 20 που έμειναν έμειναν για να χτυπήσουν τα παιδιά. Ο Παύλος έμεινε για να προστατεύσει τα παιδιά. Για να προλάβουν να φύγουν. Προφανώς θα ειδοποιήθηκε από τηλέφωνο ανωτέρου του.
Πρόεδρος: Όταν λέμε ανώτερου;
Παναγιώτης Φύσσας: Έχω ακούσει πως έχουν ανώτερους. Εντολή πήρε, δεν το έκανε μόνος του. Και για να σηκωθεί από την καρέκλα εντολή παίρνει. «Εγέρθητι» λένε. Εξάλλου ο Ρουπακιάς ομολόγησε. Δεν είπε αναλαμβάνει την ευθύνη; Δεν κάνουν τίποτα χωρίς εντολή. Έχουν ιεραρχία. Δεν ξέρω την ονομασία τους.
Πρόεδρος: Ξέρετε πως ενημερώθηκε ο Ρουπακιάς;
Παναγιώτης Φύσσας: Φαντάζομαι από τηλέφωνο.
Πρόεδρος: Ποια η σχέση Ρουπακιά με Χρυσή Αυγή;
Παναγιώτης Φύσσας: Λένε ότι είναι λογιστής. Πώς γίνεται να μην τον γνωρίζουν οι Χρυσαυγίτες; Δικός του ήταν. Ήταν λογιστής σε κάποια οργάνωση.
Πρόεδρος: Τι σχέση έχει ο Ρουπακιάς με τους υπόλοιπους;
Παναγιώτης Φύσσας: Ξέρω ότι υπάρχει σχέση Ρουπακιά με Πατέλη, αλλά δεν ξέρω να σας την περιγράψω. Δεν γνωρίζω ακριβώς την ιεραρχία τους.
Πρόεδρος: Ξέρετε αν ανάμεσα στους 20 είναι κάποιος εδώ κατηγορούμενος;
Παναγιώτης Φύσσας: Υπάρχουν αλλά δεν θυμάμαι τα ονόματα αυτή τη στιγμή.
Πρόεδρος: Οι άλλοι 60 πώς ήρθαν;
Παναγιώτης Φύσσας: Από το τηλέφωνο. Δεν ξέρω ποιος το ξεκίνησε. Μεταξύ τους ειδοποιήθηκαν.
Πρόεδρος: Θεωρείτε τυχαία την παρουσία τους εκεί;
Παναγιώτης Φύσσας: Πιστεύω ότι εκείνη τη νύχτα ήθελαν να κάνουν κακό. Πάντως να μαζεύονται τόσα άτομα με άγριες διαθέσεις. Μόνο για πάρτι δεν μαζεύτηκαν.
Πρόεδρος: Υπήρχε σχέδιο;
Παναγιώτης Φύσσας: Όταν ξεκίνησε η επίθεση να χτυπήσουν το γιο μου έγινε με σχέδιο.
Πρόεδρος: Τι πήγαν να κάνουν 60 άτομα απέναντι από μια καφετέρια;
Παναγιώτης Φύσσας: Από ότι έχω ακούσει δεν ήταν τυχαία η παρουσία τους. Τους είπαν ότι υπάρχουν κάποιοι εδώ που μας βρίζουν.
Πρόεδρος: Η παρέα του γιου σας έβριζε;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν το ξέρω. Η Χρύσα μου είπε ότι βγήκαν έξω και ξαφνικά κόσμος τους έβριζε και δεν ήξεραν το λόγο.
Πρόεδρος: Οι κατηγορούμενοι γνωρίζατε τι τους συνέδεε μεταξύ τους; Ανήκουν στη Χρυσή Αυγή;
Παναγιώτης Φύσσας: Έτσι έχω ακούσει. Υπάρχουν φωτογραφίες, μαρτυρίες των ίδιων.
Πρόεδρος: Ανήκουν λοιπόν στη Χρυσή Αυγή. Εκτός από την πράξη σε βάρος του γιου σας ξέρετε αν άτομα προερχόμενα από χρυσή αυγή έχουν απασχολήσει αξιόποινες;
Παναγιώτης Φύσσας: Πριν τη δολοφονία του γιου μου δεν ξέρω. Εμάς μας έχουν ενοχλήσει. Πηγαίνουν στο μνημείο και το σπιλώνουν. Γράφουν τα σύμβολά τους. Της Χρυσής Αυγής. Αυτό σημαίνει ότι παραδέχονται την πράξη τους. Ο τρόπος που μαζεύτηκαν δείχνει ότι ήθελαν να τον σκοτώσουν. Εχω ακούσει να κάνουν χτυπήματα σε βάρος μεταναστών, την επίθεση στο ΠΑΜΕ, τέτοια.
Πρόεδρος: Εκτός από τους κατηγορούμενους, έχουμε κατηγορούμενους και τους διευθύνοντες της εγκληματικής οργάνωσης. Γνωρίζετε κάτι;
Παναγιώτης Φύσσας: Ξέρω αλλά δεν μπορώ να ονομάσω την ιεραρχία. Έχουν τομεάρχες. Γνωρίζω τα κεφάλια. Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης. Εκτός από τον πρόεδρο δεν ξέρω τους άλλους βαθμούς. Δεν ξέρω την ιεραρχία τους.
Εισαγγελέας: Είπατε ότι τον κ. Φυσσα δεν τον ήξεραν τον γνώριζαν ακουστά τον είχαν λόγω των τραγουδιών. Μας είπατε οτι η καφετέρια ήταν άντρο χρυσαυγιτών. Γιατί πήγε;
Παναγιώτης Φύσσας: Εγώ το έμαθα αργότερα αυτό. Ο γιος μου δεν το ήξερε.
Εισαγγελέας: Ποιοι άλλοι ήταν στην καφετέρια εκτός από τη Χρύσα και τον φίλο του;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν γνωρίζω τα ονόματα
Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν έγινε επεισόδιο μέσα στην καφετέρια;
Παναγιώτης Φύσσας: Από ότι ξέρω όχι.
Εισαγγελέας: Πως δικαιολογείτε την ειδοποίηση όλων αυτών των ατόμων έξω;
Παναγιώτης Φύσσας: Ενοχλούσαν τα τραγούδια του. και όταν ενοχλούνται σε κάνουν να σωπαίνεις με τον τρόπο τους.
Εισαγγελέας: Τον είχαν ξανασυναντήσει; Για να υπάρχει προειδοποίηση;
Παναγιώτης Φύσσας: Επέλεξαν αυτό τον τρόπο.
Εισαγγελέας: Γιατί ο γιος σας εφόσον ήδη είχαν συγκεντρωθεί, αν ακούσατε, γιατί δεν ξαναμπήκε στην καφετέρια; Γιατί δεν κάλεσε την αστυνομία;
Παναγιώτης Φύσσας: Από οτι γνωρίζω ο μεσολαβητής τους καθησύχασε ότι δεν θα συμβεί τίποτα.
Εισαγγελέας: Πόσα άτομα ήταν οι ΔΙΑΣ;
Παναγιώτης Φύσσας: Γύρω στα έξι άτομα.
Εισαγγελέας: Αυτοί δεν μπορούσαν να μεσολαβήσουν;
Παναγιώτης Φύσσας: Για μένα άνετα. Αλλά τους καθησύχασε ο διαμεσολαβητής. Δεν θυμάμαι το όνομά του.
Εισαγγελέας: Υπήρχε κατάστημα με κάμερα κοντά. Δεν λειτουργούσε αλλά είχε ανοιχτή την κάμερα. Ξέρετε κάτι; Αν βρέθηκε κάτι;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν ξέρω κάτι. Εκτός από αυτά που περιέγραψα.
Εισαγγελέας: Ξέρετε ποιος έστειλε τον Ρουπακιά;
Παναγιώτης Φύσσας: Από ότι ξέρω από τη δικογραφία, στις 11.30 ώρα πήρε στο σπίτι του τηλέφωνο από τον πυρηνάρχη του τον Πατέλη «τώρα να πάτε εκεί»
Εισαγγελέας: Τι να κάνει;
Παναγιώτης Φύσσας: Το προφανές. Αυτό που έγινε.
Εισαγγελέας: Μήπως πήγε να ηρεμήσει τα πράγματα;
Παναγιώτης Φύσσας: Θα το είχε κάνει αν αυτή ήταν η εντολή.
Εισαγγελέας: Ξέρετε τη συμμετοχή των λοιπών κατηγορουμένων σε αυτό το επεισόδιο;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν το έκανε μόνος του συμμετοχή είχαν όλοι. Στόχος τους ήταν να τον σταματήσουν να μην τον αφήσουν να φύγει. Τον καθυστέρησαν μέχρι που ήρθε ο ειδικός.
Εισαγγελέας: Μήπως η Χρύσα σας είπε ποιος ήταν ο αστυνομικός;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν γνωρίζω το όνομα.
Πολιτική Αγωγή: Ο γιος σας ασχολιόταν με μουσική. Στην περιοχή της Νίκαιας είχε κάνει συναυλίες; Ή στο Πέραμα; Εκτός από την Αθήνα. Είχε βγάλει CD με τα τραγούδια του;
Παναγιώτης Φύσσας: Ναι. Τα έπαιζαν μαγαζιά. Και στις συναυλίες.
Πολιτική Αγωγή: Αυτό που εξέπεμπε ο Παύλος, τα αντιφασιστικά μηνύματα, ενοχλούσαν κάποιους;
Παναγιώτης Φύσσας: Αρκετά. Και δεν είναι λόγος αυτός για να σκοτώσουν άνθρωπο.
Πολιτική Αγωγή: Ο Ρουπακιάς έμενε στην περιοχή;
Παναγιώτης Φύσσας:Από ότι ξέρω έμενε στον Ταύρο.
Πολιτική Αγωγή: Μάθατε αν το αυτοκίνητο που ήρθε με τον Ρουπακιά είχε και άλλα άτομα μέσα;
Παναγιώτης Φύσσας: Έχω ακούσει ότι υπήρχαν και άλλα άτομα. Από μια κίνηση που δείχνει στο βίντεο. Δείχνει να κλείνει την πίσω πόρτα, που ήταν ελαφρώς μισάνοιχτη. Προφανώς αυτός που την έκλεισε δεν την έκλεισε καλά.
Πολιτική Αγωγή: Η Χρύσα πήγε μετά το περιστατικό να καταθέσει στο ΑΤ;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν θυμάμαι. Μετά το περιστατικό την πήρα μαζί μου και πήγαμε στο νοσoκομείο.
Πολιτική Αγωγή: Μετά την καλέσαν να πάει στο ΑΤ;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν το γνωρίζω.
Πολιτική Αγωγή: Η κοπέλα φοβόταν και κρύφτηκε ή δεν πήγε;
Παναγιώτης Φύσσας: Έδειχνε να φοβάται.
Πολιτική Αγωγή: Γιατί δεν πήγαινε στο ΑΤ να καταθέσει;
Παναγιώτης Φύσσας: Έδειχνε να φοβάται να πάει στο ΑΤ.
Πολιτική Αγωγή: Αυτό ήταν σε εξάρτηση με τη στάση των αστυνομικών;
Παναγιώτης Φύσσας:Φοβόταν να πάει στο ΑΤ από ότι καταλαβαίνω.
Πολιτική Αγωγή: Είπατε ότι η ΧΑ λειτουργούσε ιεραρχικά. Τα στοιχεία που συλλέξατε εσείς θεωρείτε ότι η ιεραρχία της ΧΑ είναι άσχετη με το φόνο;
Παναγιώτης Φύσσας: Όχι βέβαια. Είπα ότι για να σηκωθούν από την καρέκλα τους παίρνουν εντολή.
Πολιτική Αγωγή: Ξέρετε αν υπήρξαν εντοπισμοί μηνυμάτων τηλεφώνων;
Παναγιώτης Φύσσας: Όπως είπα προηγουμένων ειδοποιήθηκαν και σιγά σιγά μαζεύτηκαν στην καφετέρια, έκαναν ότι έκαναν.
Πολιτική Αγωγή: Ο Ρουπακιάς είχε προηγούμενα με κάποιος από την παρέα;
Παναγιώτης Φύσσας: Από ότι ξέρω όχι.
Πολιτική Αγωγή: Τον ξαναείδατε σε φωτο στον Τύπο;
Παναγιώτης Φύσσας: Τον έχω δει σε φωτογραφίες να τους εκπαιδεύουν, να παλεύουν. Έχω ακούσει ότι κάποτε έκανε και σούμο.
Πολιτική Αγωγή: Αυτά τα κέντρα ήταν της Χρυσής Αυγής;
Παναγιώτης Φύσσας: Ναι
Πολιτική Αγωγή: Και ποιοι ήταν εκπαιδευτές;
Παναγιώτης Φύσσας: Ονόματα δεν ξέρω.
Πολιτική Αγωγή: Τον Ρουπακιά τον έχετε δει σε φωτογραφίες να χαιρετά ναζιστικά;
Παναγιώτης Φύσσας: Ναι
Πολιτική Αγωγή: Το βράδυ του ποδοσφαιρικού αγώνα, γνωρίζετε οι χρυσαυγίτες που είναι μέσα στο Κοράλλι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με άλλους;
Παναγιώτης Φύσσας: Από τη δικογραφία το ξέρω ναι.
Πολιτική Αγωγή: Ποιος έστειλε μήνυμα;
Παναγιώτης Φύσσας: Ο Πατέλης
Πολιτική Αγωγή: Στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά βρέθηκε τηλέφωνο;
Παναγιώτης Φύσσας: Ναι δεν θυμάμαι σε ποιον ανήκει.
Πολιτική Αγωγή: Πώς φτάσανε εκεί;
Παναγιώτης Φύσσας: Με τα τηλέφωνα.
Πολιτική Αγωγή: Από που πήραν την εντολή;
Παναγιώτης Φύσσας: Από τον αρχηγό τους.
Πολιτική Αγωγή: Γνωρίζετε αν ο ανώτερος των 60 είχε επιοινωνήσει με ανώτερους δικούς του; με βουλευτές;
Παναγιώτης Φύσσας: Ναι δεν θυμάμαι τα ονόματα
Πολιτική Αγωγή: Πέστε με ο αρχηγός της δολοφονικής οργάνωσης ενημερώθηκε μετά τη δολοφονία του γιου σας;
Παναγιώτης Φύσσας: Ο κ. Μιχαλολιάκος σήκωνε τα χέρια του και έδειχνε ότι είναι καθαρά. Τώρα είναι βαμμένα με το αίμα του γιου μου.
[Παρέμβαση προέδρου: «Αρκεστείτε σε ότι αφορά την κατηγορία που αφορούν τη δολοφονία του Φυσσα. Εκεί θα γίνονται οι ερωτήσεις. Στους 20 που έχουμε για διεύθυνση δεν αφορά εσάς. Δεν μπορείτε να ρωτήσετε»]
Πολιτική Αγωγή: Ο κ. Πατέλης ήταν ο πυρηνάρχης της Νίκαιας;
Παναγιώτης Φύσσας: Ναι
Πολιτική Αγωγή: Μάλιστα. Έδωσε εντολή να πάει το τάγμα εφόδου εκεί;
[Παρέμβαση προέδρου «Δεν θα γίνονται ερωτήσεις ναι και όχι. Κ. Συνήγοροι ησυχάστε για να προχωρήσουμε.»]
Πολιτική Αγωγή: Κα Πρόεδρε, δεν είδα να εγκαλείτε τον κ. Μιχαλόλια όταν μου είπε κατσε κάτω. Πέστε μου κ. μάρτυρα ως πατέρας του δολοφόνου Παύλου σας γαλήνεψε καθόλου η παραδοχή της πολιτικής ευθύνης;
[Παρέμβαση προέδρου «Αφορά τη διεύθυνση. Αφορά μια δήλωση που έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεν είναι της υπόθεσης που κρίνουμε»]
Πολιτική Αγωγή: Μετά τη σύλληψη που οδήγησαν τον Ρουπακιά;
Παναγιώτης Φύσσας: Στο ΑΤ Κερατσινίου
Πολιτική Αγωγή: Γνωρίζετε αν είχε επικοινωνία ενώ είχε συλληφθεί αν είχε επαφή με άλλους;
Παναγιώτης Φύσσας: Είχε. Έκανε κάποια τηλεφωνήματα. 
Πολιτική Αγωγή: Όταν κάποιοι ενοχλούν τους χρυσαυγίτες, μπορείτε να επαναλάβετε;
Παναγιώτης Φύσσας: Τους κλείνουν το στόμα.
Πολιτική Αγωγή: Κ. Φύσσα στο νοσοκομείο όταν ο γιατρός σας ανακοίνωσε το θάνατο του Παύλου. Είπατε τα χτυπήματα ο γιατρός τα χαρακτήρισε επαγγελματικά. Πώς γίνονται αυτά;
Παναγιώτης Φύσσας: Μετά από εκπαίδευση
Πολιτική Αγωγή: Γνωρίζετε ποιος παρέχει τέτοιου είδους εκπαίδευση;
Παναγιώτης Φύσσας: Έχω δει φωτογραφίες που μαζεύονται σε κάποια κέντρα και μαθαίνουν σε ποια σημεία να χτυπήσουν για να είναι θανατηφόρα.
Πολιτική Αγωγή: Θα ήθελα να μας περιγράψετε τον όχλο των ατόμων τα οποία ήταν έξω από το Κοράλλι. Πώς ήταν;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν τους είδα ο ίδιος. Ήταν ομοιόμορφα ντυμένοι με μπότες, σύμβολα της χα, παντελόνια παραλλαγής. Ήταν ομοιόμορφα ντυμένοι.
Πολιτική Αγωγή: Μπορείτε να μας πείτε τι διαθέσεις είχαν αυτά τα άτομα;
Παναγιώτης Φύσσας: Από ομολογίες μαρτύρων έβριζαν και ήταν επιθετικοί.
Πολιτική Αγωγή: Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν παρόντες;
Παναγιώτης Φύσσας: Μάλιστα
Πολιτική Αγωγή: Η παρέα του Παύλου ανέβηκε την Τσαλδάρη;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν θυμάμαι τώρα. Ήταν πέντε άτομα.
Πολιτική Αγωγή: Γιατί δεν έφυγε; Η παρέα του Παύλου μπορούσε να φύγει;
Παναγιώτης Φύσσας: Όχι δεν μπορούσε. Τα αμάξια τους ήταν από την πλευρά των χρυσαυγιτών.
Πολιτική Αγωγή: Οι συνομιλίες με τον μεσάζοντα καθυστέρησαν τα παιδιά να φύγουν;
Τους μπέρδεψαν. Τους καθησύχασε να μην φύγουν.
Πολιτική Αγωγή: Γιατί να πάει να σκοτώσει τον Φύσσα; Ήταν τυχαίο; Ο Ρουπακιάς ήταν μέσα στο Κοράλλι;
Παναγιώτης Φύσσας: Από ότι γνωρίζω ήταν σπίτι του και δέχτηκε τηλέφωνο να πάει στη Νίκαια στις 11.30.
Πολιτική Αγωγή: Τι έλεγε το μήνυμα ξέρετε;
Παναγιώτης Φύσσας: Ότι πρέπει να πάει τώρα εκεί.
Πολιτική Αγωγή: Τι έκαναν τα άτομα;
Παναγιώτης Φύσσας: Τους κυνήγησαν. Ο Παύλος είπε «τώρα τρέχουμε». Σταμάτησε να τρέχει για να προστατέψει τα παιδιά. Τον πρόλαβαν τον σταμάτησαν και μετά έγινε ότι έγινε.
Πολιτική Αγωγή: Δυο τρεις χτυπούσαν είπατε. Οι υπόλοιποι από τους 20 τι έκαναν;
Παναγιώτης Φύσσας: Περιμένουν τη σειρά τους να χτυπήσουν και αυτοί. Έβριζαν και φώναζαν. Ενθάρρυναν με την παρουσία τους.
Πολιτική Αγωγή: Μπορούσαν να είχαν σταματήσει τη δολοφονία;
Παναγιώτης Φύσσας: Βεβαίως. Αλλά είχαν εντολή να σκοτώσουν.
Πολιτική Αγωγή: Από ποιον πήραν την εντολή;
Παναγιώτης Φύσσας: Ένας είναι ο αρχηγός
Πολιτική Αγωγή: Στο ΑΤ γνωρίζετε αν οι φίλιο ήταν στο ίδιο δωμάτιο με τον Ρουπακιά;
Παναγιώτης Φύσσας: Η αστυνομία θεώρησε σωστό να πιάσει τους φίλους του Παύλου και όχι χρυσαυγίτες. Ναι τους έβαλαν στο ίδιο δωμάτιο.
Πολιτική Αγωγή: Πόσοι αστυνομικοί έφτασαν πριν τη δολοφονία;
Παναγιώτης Φύσσας: Από ότι ξέρω έξι. Είχα δει τέσσερις.
Πολιτική Αγωγή: Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί ο φόνος με την παρέμβαση της αστυνομίας;
Παναγιώτης Φύσσας: Φυσικά. Θα μπορούσαν να τους είχαν βάλει στο μαγαζί ή να τους πήγαν στο τμήμα για να τους προστατεύσουν.
Πολιτική Αγωγή: Σε σχέση με την εμφάνιση των ατόμων. Αν σας δείξω φωτογραφίες θα είστε σε θέση να μου πείτε αν ταιριάζει στο ντύσιμο των μαρτύρων; [δείχνει φωτογραφίες]
Παναγιώτης Φύσσας: Ναι ταιριάζει. [Απευθυνόμενος στους συνηγόρους υπεράσπισης: Σας αρέσει να ακούτε πως τον σκοτώσατε; Γι’ αυτό γελάτε;]
Πολιτική Αγωγή: Γνωρίζετε εκτός από τον Ρουπακιά αν συνελήφθη άλλος;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν θυμάμαι. Από ότι ξέρω όχι.
Πολιτική Αγωγή: Μετά τη δολοφονία. Γνωρίζετε αν ήρθε άλλη αστυνομική δύναμη;
Παναγιώτης Φύσσας: Δεν γνωρίζω. Υπήρχαν και άλλο αστυνομικοί. Μπορούσαν να συλλάβουν κάποιον από τους 60. [Παρέμβαση Φύσσα: Στο τέλος θα γίνει καμία ιστορία. Δεν πάει άλλο. Πόση ώρα θα με ρωτάτε. Ήταν σχεδιασμένη δολοφονία.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου