Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η μεγάλη «μπίζνα» πίσω από το ξεπούλημα των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα



Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ είναι ίσως το μεγάλο «φιλέτο» των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς εκτός από τους χώρους του λιμανιού, αφορά κι ένα σωρό άλλα μέρη, παλιές αποθήκες, πλατείες, χώρους πρασίνου, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραλιακής του Πειραιά, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου.

Οι κάτοικοι μαζί με τους δήμους, αγωνίζονται χρόνια για να καταφέρουν να «κερδίσουν» αυτούς τους χώρους, και να μπορέσουν να τους διαχειριστούν οι ίδιοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στις 13 Σεπτεμβρίου εν μέσω της προεκλογικής περιόδου όπου είχε συγκέντρωση στο Κερατσίνι, είχε δηλώσει ότι « έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Μια ρύθμιση που, επιπλέον, δίνει τη νομική βάση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης».

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που προκύπτουν μετά το δημοσίευμα της «εφημερίδας των συντακτών», φαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί και έχει προχωρήσει στο να πάρει ενα μεγάλο κομμάτι των περιοχών αυτών και να τα «εκποιήσει» μέσα στα οποία είναι και το πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα.

Η ιστορία που αφορά τα Λιπάσματα, ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση Σύριζα, όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε δεσμευτεί να παραχωρήσει την έκταση των «Λιπασμάτων» στους τοπικούς δήμους, αλλά όπως αναφέρεται, ο Σπύρος Σαγιάς επικαλέστηκε ζήτημα νομιμότητας, καθώς ένα τμήμα της έκτασης ανήκε στην Εθνική Τράπεζα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με τους δημάρχους της περιοχής μετά την παραλαβή του υπουργείου από τον Π. Λαφαζάνη, και είχε πει ότι ενα θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα ρυθμίσει η νέα κυβέρνηση, για να προλάβει να μην γίνει τσιμέντο η περιοχή.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, μίλησε στο ραδιόφωνο «στο κόκκινο», και ανήγγειλε κινητοποιήσεις από την τοπική κοινωνία, το Δήμο και φορείς της πόλης με ημερομηνία έναρξης το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα, όπου αναμένεται να ζητήσουν να ισχύσει η δέσμευση του Αλ. Τσίπρα και να εξαιρεθούν τα λιπάσματα από το «πωλητήριο» του ΤΑΙΠΕΔ.

«Με τρόμο διαπιστώσαμε μετά από συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, ως μη οφείλαμε, ότι κομμάτια από τις πόλεις που συνορεύουν με το Λιμάνι, Πειραιάς, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Πέραμα, ήταν μέσα στο πακέτο πώλησης του ΟΛΠ», τόνισε ο δήμαρχος, ενώ επεσήμανε πως έχει κατατεθεί τροπολογία νομοσχεδίου, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση η οποία παραχωρεί την έκταση στον Δήμο. 

«Έχουμε πρόταση που είναι ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και περιγράφεται στο νομοσχέδιο». «Δεν θα ανεχτούμε να πάμε ακόμη έναν αιώνα πίσω», είπε ο Δήμαρχος Χ. Βρεττάκος , ενώ τόνισε πως « Δεν μπορεί να δραστηριοποιείται διυλιστήριο δίπλα σε γειτονιές που μένουν άνθρωποι, ούτε μπορεί ο εκάστοτε υπουργός να ρυθμίζει ακόμα και τους συντελεστές δόμησης, όπως ισχύει μετά τον νόμο Μανιάτη. Όλα αυτά θα κατοχυρώσουν την λαϊκή βούληση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αλλά εμείς επαγρυπνούμε μέχρι τέλους».

Ο Χρήστος Βρεττάκος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ στο τέλος Αυγούστου, ο οποίος τον ενημέρωσε πως οι εκτάσεις που ανήκουν στον ΟΛΠ θα πουληθούν, αλλά ότι θα επισημάνουν στους νέους ιδιοκτήτες την επιθυμία της κυβέρνησης αλλά και των Δήμων, να τα διαχειρίζονται οι ίδιοι, καθώς εκεί δεν γίνονται εργασίες του λιμανιού. 

Η περιοχή αυτή, είναι η μοναδική πρόσβαση στη θάλασσα για χιλιάδες κατοίκους, και η μοναδική ευκαιρία να φτιαχτεί ένας χώρος πρασίνου και αναψυχής και να αναπαλαιωθούν τα κτίρια για να γίνουν χώροι πολιτισμού ή να εξυπηρετήσουν άλλες ανάγκες των κατοίκων. 

Θέλουμε να ελπίζουμε, ότι οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης και μετά την πολύ πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν θα κάνουν πίσω στο ζήτημα και θα προχωρήσουν στην παραχώρηση των «Λιπασμάτων » στις τοπικές κοινωνίες, όπως κατά τη γνώμη μας πρέπει. 

Ιστορικό: 

Όταν ο ΟΛΠ έγινε ανώνυμη εταιρεία το ελληνικό δημόσιο του παραχώρησε το σύνολο της λιμενικής ζώνης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στο Πειραιά μέχρι το Πέραμα καθώς και την Κοινοσούρα που βρίσκεται στη Σαλαμίνα. Στην ουσία πρόκειται για τα πρώτα πενήντα μέτρα -με μικρές διαφοροποιήσεις- του παράκτιου μετώπου. Παράλληλα, ο Οργανισμός κράτησε μόνο τη χρήση των κτιρίων που υπήρχαν στο χώρο αυτό (αποθήκες, το μέγαρο του ΟΛΠ, το εκθεσιακό Κέντρο καθώς και τα κτίρια της πολιτιστικής Ακτής), ενώ η ιδιοκτησία παρέμεινε στο Δημόσιο.

Στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας έχουν παραχωρηθεί:

1) ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστράκι που βρίσκεται πάνω από την Ε2 πύλη του λιμανιού,

2) ο πεζόδρομος της οδού Καζαντζάκη στη Δραπετσώνα που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό,

3) το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι (κάτω ακριβώς από το εργοστάσιο της ΔΕΗ). Ο Δήμος με τη σειρά του το έχει παραχωρήσει στον Εξωραϊστικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Κερατσινίου Δραπετσώνας «ο Αγιος Νικόλαος» που το χρησιμοποιεί από το 1960 περίπου,

4) καθώς και ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στα σύνορα με το δήμο Περάματος για να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, που θα εξυπηρετεί όχι μόνο το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας αλλά και το Πέραμα και τη Νίκαια. Έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια και ο φάκελος είναι έτοιμος να υποβληθεί για τη χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα στην ιδιοκτησία του ΟΛΠ βρίσκεται η παραλιακή μετόπη της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου που ξεκινά από το τέλος της Ε1 πύλης του λιμανιού και φτάνει έως τον όρμο του Αγίου Νικολάου και την ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου. Μεγάλο τμήμα του χώρου αφορά το χώρο του εργοστασίου Λιπασμάτων ο οποίος το 1999 μετά το κλείσιμο του εργοστασίου πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας. Η θαλάσσια μετόπη των Λιπασμάτων (τα πρώτα 50 μέτρα από τη θάλασσα) ανήκει στον ΟΛΠ.

Το τμήμα του παράκτιου μετώπου της Εταιρείας Λιπασμάτων αποτελεί τη μόνη δίοδο για να αποκτήσει η πόλη της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου διέξοδο στη θάλασσα. Η παραχώρηση του μετώπου στο Δήμο σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη χρήση του χώρου (όπως αυτές προωθούνται σε τροπολογία που περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις»), καθώς και η πίστωση 17.500.000 ευρώ για «απαλλοτρίωση χώρου πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων για την κατασκευή μητροπολητικού πάρκου πρασίνου» που ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής τον Ιούλιο του 2015, μπορούν να υλοποιήσουν το χρόνιο αίτημα των κατοίκων για πρόσβαση στη θάλασσα και αξιοποίηση της περιοχής προς το συμφέρον των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου