Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ολοταχώς για αλλαγές στις συντάξεις

 
Εκδίδονται μέσα στις επόμενες μέρες οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι του μνημονίου 3


Με ταχύτατους ρυθμούς θα έρχονται από αυτήν την εβδομάδα τα «μαύρα μαντάτα» στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν είτε εγκυκλίους που θα εξειδικεύουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είτε προτάσεις που θα περικόπτουν συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ηδη μέσα στην εβδομάδα (με πιθανότερη ημερομηνία την αυριανή) αναμένεται να εκδοθούν οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για το Μνημόνιο 3.

Ετσι, λοιπόν, πολύ γρήγορα θα γνωρίζουμε τι θα συμβεί και πώς θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων ενώ θα αναγγελθεί το οργανικό ποσό της σύνταξης.

Στην πλέον δύσκολη θέση θα βρεθούν κυρίως οι μητέρες ανηλίκων και όσοι επιδιώκουν να συνταξιοδοτηθούν με 15 έτη εργασίας.

Ωστόσο δεν θίγονται από αυτά τα μέτρα οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι του ιδιωτικού τομέα συνταξιοδοτούνται με πάνω από 10.000 ημέρες ασφάλισης.
«Ποινή» για πρόωρες


Αναλυτικότερα, λοιπόν, οι υπό έκδοση εγκύκλιοι που είναι έτοιμες και περιμένουν την οριστική έγκριση αφορούν:

• Τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022.

• Τον τρόπο εφαρμογής του ποσοστού μείωσης για την πρόωρη σύνταξη γήρατος. Πρόκειται για το πέναλτι 10% που προστίθεται στο 6% που ισχύει σήμερα και αφορά την «ποινή» για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης. Αρα, αν κάποιος επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα μία πενταετία, θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 80%!

• Την ένταξη έντεκα επικουρικών ταμείων και κλάδων στο ΕΤΕΑ.

• Την καταβολή μόνο του οργανικού ποσού σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά (έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους).

• Διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα με βάση τον νόμο 3863/2010.

Οσον αφορά τα νέα όρια ηλικίας για την πρόωρη συνταξιοδότηση, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με βάση το Μνημόνιο 3 που ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου προβλέπεται ότι μέχρι το 2023 που θα ισχύσουν τα νέα όρια θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή προς τα πάνω (6 μήνες ανά έτος) στα υφιστάμενα όρια.

Η πρόβλεψη του Μνημονίου 3 ορίζει ότι από την 1.1.2023 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων θα είναι το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης (12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας με λιγότερα ένσημα ή έτη ασφάλισης και έως την 15ετία ή τις 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Αντίστοιχα, αν κάποιος επιλέξει να λάβει μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων θα είναι το 62ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, ο δικαιούχος θα λαμβάνει μόνο το οργανικό μέρος της σύνταξης (αυτό σημαίνει ότι μέχρι τη συμπλήρωση των 67 ετών θα λαμβάνει ένα ποσό σύνταξης που δεν θα υπερβαίνει τα 300 ευρώ).

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι αυγουστιάτικες μνημονιακές μας δεσμεύσεις δίνουν μέσα στο 2015 αυξήσεις κατά 5 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (η ηλικία για πρόωρη συνταξιοδότηση από τα 50 πηγαίνει στα 55 και αφορά μητέρες με ανήλικο που είχαν κατοχυρώσει το 50ό ή 52ο έτος της ηλικίας) και τα 58 για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία χωρίς ηλικιακό όριο.
Μειώσεις

Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτές οι διατάξεις και οι εγκύκλιοι είναι πολύ πιθανόν να μην ισχύουν από 1-1-2016 καθότι έχει παραδοθεί στον πρωθυπουργό από τις 18 Αυγούστου προσχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αλλάζει (προς το δυσμενέστερο) όλα τα δεδομένα του τωρινού ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτό το σχέδιο (μαζί με κάποια άλλα που έχουν υποβληθεί) επεξεργάζεται η Επιτροπή «Σοφών» που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο να ποσοτικοποιήσει τις εκ βάθρων αλλαγές στο ασφαλιστικό. Μάλιστα οι δανειστές μας έχουν δεσμευτεί ότι αν παρουσιαστεί από την Ελλάδα άλλη πρόταση για το ασφαλιστικό, τότε είναι διατεθειμένοι να τη συζητήσουν.

Ωστόσο είναι τέτοια τα προβλήματα που υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα (γήρανση του πληθυσμού, υψηλότατη ανεργία, τεράστια μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, πρόθεση του κράτους να απόσχει από τη χρηματοδότηση του συστήματος, κατάργηση κοινωνικών πόρων υπέρ του συστήματος) που προκειμένου να υπάρξει σωτηρία είναι μονόδρομος η δραστική μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων και η περιστολή πολλών ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Με βάση λοιπόν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση μέσα στην τριετία 2015-2017 πρέπει να περικοπούν από το ασφαλιστικό σύστημα περί τα 4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα πρέπει το 2015 να περικόψει χρηματοδότηση ίση με το 1,5% του ΑΕΠ (450 εκατ. ευρώ περίπου). Το 2016 η περικοπή αυτή εξακοντίζεται στα 5,8% του ΑΕΠ (δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ) και το 2017 άλλα 1,67 δισ. (δηλαδή το 5,4% του ΑΕΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου