Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Tο «Σχέδιο Κοινωνικής Αλλαγής» και επιστροφής στη Δραχμή του Κώστα Λαπαβίτσα

Το ThepressProject παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο το «Σχέδιο Κοινωνικής Αλλαγής και Εθνικής Ανασυγκρότησης για την Ελλάδα» που εκπόνησε ο Κώστας Λαπαβίτσας και ο Χάινερ Φλάσμπεκ (με νομικό παράρτημα του Πέτρου Μηλιαράκη). Το σχέδιο αυτό που δημοσιεύουμε είναι αυτό που είχε προετοιμαστεί τον Μάιο του 2015 και δεν περιλαμβάνει τις πιθανές επεξεργασίες που έγιναν εξαιτίας των εξελίξεων. 




Θεωρούμε ότι η δημοσίευσή του παρουσιάζει ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αφενός επειδή για πρώτη φορά οι πολίτες της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να το διαβάσουν και να αποφασίσουν αν το πρόγραμμα αυτό είναι ίδιο με το σχέδιο του Σόιμπλε (όπως κατά κόρων υποστήριξαν προεκλογικά στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) και αφετέρου επειδή ίσως προκαλέσει επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση για το κατά πόσο είναι αναγκαίο ή ακόμα και εφικτό το σενάριο της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Άλλωστε όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους το GREXIT δεν έχει αποφευχθεί οριστικά και άρα στην περίπτωση που ξαναέρθει στο προσκήνιο η δημοσίευση αυτή θα αποκτήσει ουσιαστικό ενδιαφέρον.


1. Η αποτυχία της ΟΝΕ
2. Οι αντίθετες πορείες Ελλάδας και Γερμανίας
3. Ούτε μια πολιτική ένωση, ούτε μια ένωση βασισμένη σε χρηματικές μεταβιβάσεις είναι εύλογες λύσεις για την ΟΝΕ
4. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι αδυναμίες του
5. O ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με την «τριάδα του ανέφικτου» στα πλαίσια της ΟΝΕ
6. Ένα πρόγραμμα κοινωνικής και εθνικής αναγέννησης για την Ελλάδα
7. Στοχεύοντας σε μια συναινετική και κατόπιν διαπραγματεύσεων έξοδο από την ΟΝΕ
8. Απαραίτητα βήματα για τη διαχείριση μιας συγκρουσιακής εξόδου από την ΟΝΕ

Το πλήρες σχέδιο του Κώστα Λαπαβίτσα σε εικαστική επεξεργασία του ThePressProject

7 σχόλια:

  1. Άρχισα να το διαβάζω. Ενδιαφέρον.Προφανώς άρχισα από το κεφάλαιο του νέου νομίσματος. Ή αναστολή πληρωμής του χρέους είναι ένα θέμα. Ή απόφαση για πέρασμα στο εθνικό νόμισμα είναι ένα άλλο θέμα. Με αναλογία 1:1 δεν βλέπω σε τι θα ωφεληθεί ή ντόπια οικονομία.Πέρα από το κλίμα αναταραχής και πανικού που θα δημιουργηθεί μετά την σχεδόν άμεση υποτίμηση (υποτιμήσεις). Ή δικιά μου πρόταση για εμπροσθοβαρή υποτίμηση είναι πολύ πιό δυναμική! Λάθος να σφραγισθούν τα ευρώ. Το ευρώ προφανώς θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Ευρώ θα μας δίνουν οι Ευρωπαίοι τουρίστες. Με τα ευρώ αυτά θα αγοράζουμε πετρέλαιο και φάρμακα. Νομίζω ότι ή πρόταση θέλει ακόμα πολύ δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ή αρχική ισοτιμία πρέπει να είναι τουλάχιστον 1:50. Να αυξηθεί ή ποσότητα του κυκλοφορούν τις χρήματος. Κατά την γνώμη μου αυτή ή πληθώρα χρήματος θα προκαλέσει το αναπτυξιακό σοκ στην παραγωγή του εγχώριου προϊόντος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ή αρχική ισοτιμία πρέπει να είναι τουλάχιστον 1:50. Να αυξηθεί ή ποσότητα του κυκλοφορούν τις χρήματος. Κατά την γνώμη μου αυτή ή πληθώρα χρήματος θα προκαλέσει το αναπτυξιακό σοκ στην παραγωγή του εγχώριου προϊόντος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Έτσι που το περιγράφει το 1:1 η πρόταση, είναι αδύνατο να το δεχθεί κανείς. Κατά την άποψή μου το καλύτερο θα ήταν α)τα ευρώ παραμένουν ευρώ και δεν τα πειράζει κανείς β) εκδίδεται νέο νόμισμα (άποψή μου τουλάχιστον 50 φορές χαμηλότερης ισοτιμίας). Οι μισθοί, συντάξεις κλπ αρχίζουν να πληρώνονται στο νέο αυτό νόμισμα. Οι έχοντες ευρώ μπορούν να το αγοράζουν σε μια κλειδωμένη ισοτιμία (αν ισχύσει ή άποψή μου) ή στην ελεύθερη αγορά όπως θα διαμορφωθεί, αν ισχύσει ή πρόταση 1:1. γ) οι μετατροπές του ευρώ στο νέο νόμισμα θα γίνονται χωρίς φόρο για τα ευρώ εντός Ελλάδας και με φόρο για τα ευρώ που έχουν βγεί έξω.δ) οι τουρίστες αλλάζουν τα ευρώ ή το οποιοδήποτε νόμισμά τους χωρίς φόρο σε ειδικά ανταλλακτήρια.ε) οι τράπεζες εθνικοποιούνται στ) Τονώνεται ή παραγωγική διαδικασία με ένταση τουλάχιστον στον πρωτογενή τομέα κλπ κλπ. ζ) Αναστέλλεται κάθε πληρωμή του χρέους μέχρι να εκκαθαριστεί το τοξικό του μέρος και να συμφωνηθεί βιώσιμη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Έτσι που το περιγράφει το 1:1 η πρόταση, είναι αδύνατο να το δεχθεί κανείς. Κατά την άποψή μου το καλύτερο θα ήταν α)τα ευρώ παραμένουν ευρώ και δεν τα πειράζει κανείς β) εκδίδεται νέο νόμισμα (άποψή μου τουλάχιστον 50 φορές χαμηλότερης ισοτιμίας). Οι μισθοί, συντάξεις κλπ αρχίζουν να πληρώνονται στο νέο αυτό νόμισμα. Οι έχοντες ευρώ μπορούν να το αγοράζουν σε μια κλειδωμένη ισοτιμία (αν ισχύσει ή άποψή μου) ή στην ελεύθερη αγορά όπως θα διαμορφωθεί, αν ισχύσει ή πρόταση 1:1. γ) οι μετατροπές του ευρώ στο νέο νόμισμα θα γίνονται χωρίς φόρο για τα ευρώ εντός Ελλάδας και με φόρο για τα ευρώ που έχουν βγεί έξω.δ) οι τουρίστες αλλάζουν τα ευρώ ή το οποιοδήποτε νόμισμά τους χωρίς φόρο σε ειδικά ανταλλακτήρια.ε) οι τράπεζες εθνικοποιούνται στ) Τονώνεται ή παραγωγική διαδικασία με ένταση τουλάχιστον στον πρωτογενή τομέα κλπ κλπ. ζ) Αναστέλλεται κάθε πληρωμή του χρέους μέχρι να εκκαθαριστεί το τοξικό του μέρος και να συμφωνηθεί βιώσιμη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ποσο άσχετος μπορεί να είναι κάποιος για να υποστηρίζει τα παραπάνω...τρικυμία εν κρανίω και διπλό νόμισμα!!!

      Διαγραφή
    2. ποσο άσχετος μπορεί να είναι κάποιος για να υποστηρίζει τα παραπάνω...τρικυμία εν κρανίω και διπλό νόμισμα!!!

      Διαγραφή