Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Big business με την καύση σκουπιδιών

Big business με την καύση σκουπιδιών



Η οικτρή κατάσταση σε όλη την Ελλάδα οδηγεί σε fast track διαδικασίες

Σε σαρωτικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τα αστικά απόβλητα προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ. Επιδιώκει να βάλει για τα καλά στο παιχνίδι της κυκλικής οικονομίας την καύση απορριμμάτων μέσω της θερμικής επεξεργασίας για ανάκτηση ενέργειας σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα επιταχύνει συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και στην Αττική.

Την ίδια ώρα επιχειρηματικά συμφέροντα διαγκωνίζονται στη «χρυσοφόρα» βιομηχανία των σκουπιδιών για να αποκτήσουν προνομιακή θέση στον τομέα διαχείρισης. Η... μπίζνα είναι μεγάλη, από τη συλλογή, επανάχρηση και ανακύκλωση υλικών μέχρι την αξιοποίηση ενέργειας από υπολείμματα σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων σε ειδικές εγκαταστάσεις και με συστήματα νέων τεχνολογιών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επικεφαλής τον Κωστή Χατζηδάκη στέλνει μηνύματα που σχηματικά συνοψίζονται σε... Ελσίνκι αντί για Νάπολι, λύσεις για τα σκουπίδια… φινλαδικού τοπίου και όχι πνιγηρών σκουπιδόλοφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα φέρει αλλαγές στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ώστε –κρατώντας τις ευρωπαϊκές νόρμες για περιβαλλοντική προσέγγιση περί αποβλήτων– να ανοίξει τον δρόμο για απρόσκοπτη εφαρμογή συστημάτων ανάκτησης ενέργειας απορριμμάτων με θερμική επεξεργασία/ καύση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.

Με την ανακύκλωση στην πρώτη γραμμή της ρητορικής έρχονται και χωροθετήσεις fast track για μονάδες επεξεργασίας και αξιοποίησης απορριμμάτων από τη μια και κίνητρα και επιβράβευση πολιτών και επιχειρήσεων για ελάττωση όγκου σκουπιδιών και διαχωρισμό υλικών από την άλλη. Στη γραμμή αυτή συνδράμει και με την επιστημονική του ιδιότητα και με τις επαγγελματικές του επιλογές ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δρ μηχανολόγος μηχανικός Κωνσταντίνος Αραβώσης. Είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ ο οποίος είναι υπέρ της ανάκτησης ενέργειας μέσω καύσης υπολειμμάτων απορριμμάτων και από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμμάτων (Συνέργεια) προωθεί τη συνεργασία, επιστημονικών φορέων και βιομηχανιών στον τομέα ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων.

Ο λογαριασμός στους πολίτες

Συνοδεία ύμνων για την ιδιωτική πρωτοβουλία, στο σκηνικό μπαίνει δυναμικά ο νέος περιφερειάρχης Αττικής και κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ Γιώργος Πατούλης που συνεπικουρεί στην επιχείρηση επιλογών «σοκ και δέους» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, που θα πληρώσουν... ανταποδοτικά και αδρά οι πολίτες.

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην υπόθεση «σκουπίδια» τόσο πολιτικά όσο και σε επίπεδο επενδύσεων. Το έδειξε εμβληματικά λίγες μέρες πριν ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην πρώτη του ομιλία ως βουλευτής και υπουργός Εσωτερικών. Δεν χαρακτήρισε τυχαία «ωρολογιακή βόμβα» τα απορρίμματα στο λεκανοπέδιο, τονίζοντας ότι ο χώρος εναπόθεσης των απορριμμάτων της πρωτεύουσας στη Φυλή έχει κορεσθεί και το όριο διάρκειας ζωής του φτάνει έως τον Νοέμβριο… Είναι η ώρα που η υπόθεση «στερεά απόβλητα» μπαίνει στις ράγες της επενδυτικής «κοσμογονίας».

Σύμφωνα με προεκλογικές αναφορές της ΝΔ αλλά και με διαρροές, διερευνάται η δημιουργία μεγάλης μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και δύο μικρότερων στην Αττική με μοντέλο ΣΔΙΤ.

Ολοι... στη Φυλή

Στο λεκανοπέδιο παράγονται ετησίως 1,7 εκατομμύριο τόνοι σκουπιδιών, εκ των οποίων το 1,2 εκατομμύριο τόνοι καταλήγουν στη Φυλή. Αλλοι θεωρούν ότι θα ανοίξει (επεκταθεί) το τρίτο κύτταρο του ΧΥΤΑ. Αλλοι βλέπουν εξελίξεις κοντά, δίπλα στον χώρο.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν πέρασαν απαρατήρητες αναφορές του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου-Σταύρου Κρεμλή, ε.τ. διευθυντή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος προ διμήνου, τον Μάρτιο, έδινε έμφαση στη μείωση του όγκου των αποβλήτων με διαλογή και ανακύκλωση και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να εγκατασταθεί μια μικρή μονάδα αεριοποίησης στον ΧΥΤΑ της Φυλής ο οποίος μπορεί να αξιοποιεί ενεργειακά τόσο αστικά όσο και επικίνδυνα απόβλητα…

Λίγο πιο παλιά, έναν χρόνο πριν, στα τέλη του 2018, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων συζητήθηκε η συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου για την προώθηση του έργου μονάδας μηχανικής επεξεργασίας για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και θερμικής αξιοποίησης του υπολειπόμενου κλάσματος… Πού; Στον χώρο όπου ήταν το Κέντρο Διαλογής και Ανακύκλωσης Υλικών (ΚΔΑΥ Ασπροπύργου) που είχε πάρει φωτιά τον Ιούνιο του 2015 και σιγόκαιγε επί μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου