Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Πρόσφατες εξελίξεις στο Ελληνικό


ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
29/7/2019 

Η αποκαλούμενη “επένδυση του Ελληνικού” έχει προσλάβει χαρακτηριστικά εθνικής υπόθεσης και μείζονος εθνικού στόχου. Όπως γράφει ο Γιάννης Σιώτος στην Εφ.Συν «για την κυβέρνηση της Ν.Δ. η επένδυση στο Ελληνικό αντιπροσωπεύει το φάρμακο για πάσα επενδυτική...νόσο. Είναι σαν να λέμε διαπιστευτήριο αξιοπιστίας στους επενδυτές. Αυτή είναι η βάση ενός αφηγήματος, το οποίο άρχισε να διαμορφώνεται έξι χρόνια πριν όταν η Ν.Δ. ήταν πάλι στα πράγματα»1.
Αν όσα διακυβεύονται με τη μετατροπή 6.200 στρ σε μικρογραφία Μανχάταν δεν ήταν τόσο σοβαρά για την ιστορική τοπιογραφία της Αττικής, το πνεύμα του τόπου στο οποίο άνθισε ο ελληνικός πολιτισμός και την κλιματική αλλαγή2 η υπόθεση θα είχε περιέλθει στην αρμοδιότητα σατυρικών καλλιτεχνών όπως ο Μποστ, που δυστυχώς μας λείπει.
Δύο στόχοι κυριαρχούν στο αφήγημα της σημερινής νεοδημοκρατικής κυβέρνησης : “να πέσουν οι υπογραφές” και “να μπουν οι μπουλντόζες”, θυμίζοντας τον αλήστου μνήμης δικτάτορα Πατακό με το μυστρί του. Στο χορό των καθυστερήσεων εμπλέκονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης οικονομίας Ν. Παππάς και ο βουλευτής Α. Χαρίτσης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να στριφογυρίζει γύρω από το θεμελιώδες ερώτημα “τις πταίει;”. Αν θυμόμαστε καλά η μετατροπή του Ελληνικού σε υπερδομημένο “πόλο ανάπτυξης” δεν ήταν ταυτοτικό στοιχείο της απελθούσας κυβέρνησης, όπως και το μνημόνιο.
Για τον αυτοαναφερόμενο αρχαιοελληνιστή υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη τα ερωτήματα είναι απλά. Τι χρειαζόμαστε, σου λέει, τον πολιτισμό και τους αρμόδιους φορείς - από το ΥΠΠΟ μέχρι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τους αρχαιολόγους, οι οποίοι πάντως, όπως όλοι γνωρίζουμε, διέσωσαν την ιστορική μνήμη του τόπου με αφοσίωση και πάθος σε πολύ δυσμενείς συνθήκες. 
Εν τω μεταξύ ο, τρόπος του λέγειν, επενδυτής τρίβει τα χέρια του. Κατακρατεί το “μεγαλύτερο ακίνητο των Βαλκανίων”  χωρίς να έχει δώσει ούτε ένα ευρώ - θυμίζουμε ότι  ήταν ο μοναδικός που κατάθεσε προσφορά - ενισχύει τη μετοχή του και περιμένει να βγάλει κέρδος από τους καζινοεπενδυτές, οι οποίοι όμως δεν διατίθενται να καταβάλουν το τίμημα που ζητά ο κ. Λάτσης.
Ομολογούμε ότι είμαστε εν προκειμένω στο πλευρό του ολιγωρούντος επενδυτή, ο οποίος κερδοσκοπεί μεν με τη μετοχή του αλλά μέχρι στιγμής δεν αγγίζει το ακίνητο. Όσο μας αφορά ελπίζουμε να ευσταθεί η λαϊκή  παροιμία “αγαπά ο θεός τον κλέφτη αλλά αγαπά και τον νοικοκύρη”.
Αυτές τις μέρες τα βέλη έχουν επικεντρωθεί στους αρχαιολόγους γενικώς και το ΚΣΝΜ ειδικώς, γιατί χαρακτήρισαν διατηρητέα 3 ιστορικά αεροπλάνα - απόφαση που δυστυχώς δεν πρόλαβε να υπογράψει η π. υπουργός πολιτισμού κα Ζορμπά. Όχι μόνο τα λαϊκίζοντα κανάλια βρήκαν θέμα αλλά και νεόκοποι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δεν παραλείπουν να ρωτούν για το Ελληνικό τους προσκεκλημένους, ανεξαρτήτως θέματος για το οποίο έχουν κληθεί.

«Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει ολοένα ταξιδεύει
κι αν “ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς”
είναι εκείνοι που θέλησαν να πιάσουν το μεγάλο καράβι με το κολύμπι» 3




1.  Σιώτος Γιάννης, εφημερίδα των Συντακτών, Οι μύθοι για το Ελληνικό και τις τράπεζες, 15.07.2019
2. Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά, «η οικοδόμηση του Ελληνικού επηρεάζει αρνητικά την κλιματική αλλαγή γι’ αυτό και βαθμολογείται με -2».
Επίσης πολύ πρόσφατα ο φυσικός Χρήστος Ζερεφός, επ. καθηγητής του ΑΠΘ και ομ. καθηγητής  του ΕΚΠΑ δήλωσε, αναφερόμενος στις εφιαλτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ότι : το 1/3 της Ελλάδας κινδυνεύει με ερημοποίηση.
3.  Γιώργος Σεφέρης, Με τον τρόπο του Γ.Σ., 1936


πληροφορίες    Πορτάλιου Ελένη , portel@central.ntua,gr, 210751256, 6937178060,
                          Γκότσης Στάθης, stgkotsis@gmail.com,  6972009614 



Τροπολογία για τους ουρανοξύστες στο Ελληνικό στο φορολογικό νομοσχέδιο, που υπερψηφίστηκε

Φωτογραφία αρχείου: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο επικεφαλής της Lamda Development, Σπύρος Λάτσης

Τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα σε σχέση με το ύψος των κτηρίων στο Ελληνικό κατέθεσαν στο φορολογικό νομοσχέδιο οι υπουργοί Επενδύσεων & Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης. Η ρύθμιση τροποποιεί διατάξεις νόμου του 2012 για τον καθορισμό των όρων δόμησης.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως με την τροπολογία «αποσαφηνίζονται απλώς, προς άρση της οποιασδήποτε ερμηνευτικής αμφισβήτησης, σημεία της υφιστάμενης ρύθμισης του ν. 4062/2012» ως προς το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού, ως «να ολοκληρωθεί με ταχύτητα, αλλά και με σεβασμό στο οικιστικό περιβάλλον η επένδυση στο Ελληνικό».

Με την τροπολογία διευκρινίζονται δύο σημεία. Πρώτον, ως υψηλά κτήρια και εγκαταστάσεις ορίζονται εκείνα που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο ύφος κατά το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ν. 4067/2012). Δεύτερον, η απαγόρευση της κατασκευής υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, σε ζώνη 100 μέτρων δεν εφαρμόζεται ως προς το τμήμα του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού που έχει πρόσωπο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και ως προς τμήματα υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, εφόσον το ύψος των τμημάτων αυτών δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση.

Οι δύο υπουργοί υποστηρίζουν στην αιτιολογική έκθεση πως «η προτεινόμενη τροποποίηση, ως έχουσα αποκλειστικά ερμηνευτικό χαρακτήρα, δεν επιδεινώνει κατά τον οποιονδήποτε τρόπο το οικιστικό περιβάλλον των όμορων κτιρίων και οικιστικών περιοχών. Και τούτο, διότι αναφέρεται σε ύψη κτιρίων και εγκαταστάσεων που επιτρέπονται εντός της οικείας ζώνης ή περιοχής».

Ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση

Στο μεταξύ, έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση των τεσσάρων εκ των έξι κομμάτων της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση και διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων ψηφίστηκε από την Ολομέλεια. Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. «Παρών» ψήφισε ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡΑ25 ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «ναι» στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

ΕΔΩ η τροπολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου