Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Xωρίς Προηγούμενο Επέμβαση


Αναδημοσιεύουμε από το TVXS.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χωρίς προηγούμενο επέμβαση στην ελληνική οικονομία, στην οποία περιλαμβάνεται μια διεθνής ανάμιξη στη συλλογή φόρων καθώς και στην ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, σύμφωνα με σημερινό άρθρο στους Financial Τimes. Εξάλλου την ίδια ώρα, οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, βρίσκονται στην τελική ευθεία και οι πιέσεις από την Ευρώπη και την ΕΚΤ για πώληση της δημόσιας περιουσίας αυξάνονται
Οι αναμεμιγμένοι στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία δηλώνουν πως το πακέτο περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για τους ιδιώτες κατόχους του ελληνικού χρέους, καθώς και ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας, αναφέρει το κεντρικό δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας. Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι όσο το ήμισυ των 60 δις - € 70 δισ. της νέας χρηματοδότησης που χρειάζεται η Αθήνα μέχρι το τέλος του 2013, θα μπορούσε να βρεθεί χωρίς νέα δάνεια. Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, ένα μεγάλο μέρος του ποσού θα μπορούσε να καλυφθεί από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αλλαγή στους όρους αποπληρωμής των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικό χρέος.
Οι χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει στη συνέχεια να δανείσουν επιπλέον €30 δισ. €35 δις. επιπλέον από τα € 110 δισ. που έχουν ήδη υποσχεθεί ως μέρος του προγράμματος «διάσωσης» που συμφωνήθηκε το περασμένο έτος. Αξιωματούχοι προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι σχεδόν κάθε στοιχείο της νέας δέσμης μέτρων αντιμετωπίζει την σημαντική αντίθεση από τουλάχιστον μία από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα που συμμετέχουν στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Στο τελευταίο πλήγμα, η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε την Παρασκευή να κερδίσει διακομματική συμφωνία για τα νέα μέτρα λιτότητας, για τα οποία επέμειναν οι δανειστές της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας τη συναίνεση ως προϋπόθεση για περαιτέρω «διάσωση» της χώρας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως "πιστωτικό γεγονός" – μια διαφορετική διατύπωση για αυτό που τεχνικά σημαίνει χρεοκοπία.
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας που συμμετέχει στις συνομιλίες, ωστόσο, δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αν η αναδιάρθρωση ήταν δομημένη σωστά. Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ χαρακτήρισε «παραμύθι» την ιδέα ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να γίνει με ομαλό τρόπο. Μιλώντας στους Financial Times, απορρίπτει την ιδέα της αναδιάταξης του χρέους ή της εθελοντικής επέκτασης της διάρκειάς του και υποστήριξε ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της χώρας. «Εάν κοιτάξετε τις αγορές, κάθε φορά που αναφέρονται λέξεις όπως «αναδιάρθρωση» ή «ήπια αναδιάρθρωση» τρελαίνονται κάτι που αποδεικνύει ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί με ομαλό τρόπο, τουλάχιστον εν μέσω τέτοιου κλίματος» υπογραμμίζει ο Μπίνι Σμάγκι. Αντίθετα τάσσεται κι αυτός υπέρ των όσων προβάλλουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το χρέος της πουλώντας δημόσια περιουσία.
Παρά τα εμπόδια, η πίεση αυξάνεται προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία, με το ΔΝΤ να απειλεί να παρακρατήσει μέρος της δόση των 12 δισ. ευρώ του Ιουνίου εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να αποδείξει ότι θα αντεπεξέλθει στην κάλυψη των αναγκών της χρηματοδότησης που λαμβάνει για τους επόμενους 12 μήνες.
Από την αξιολόγηση, στο Eurogroup και τη σύνοδο κορυφής
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, βρίσκονται στην τελική ευθεία. Ο υπουργός Οικονομίας,Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του δηλώνει πεπεισμένος για την «επιτυχία» τους και την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δις ευρώ. Διέψευσε μάλιστα το δημοσίευμα του «Spiegel», το οποίο μιλούσε για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στόχων. Ο επίτροπος Όλι Ρεν από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την έκθεση της τρόικας, ενώ εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ έκανε λόγο για «αναληθή» δημοσιεύματα, σύμφωνα με το Reuters.
Σε σημερινές του δηλώσεις, στον Ant1, o υπουργός Οικονομικών,Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες θα επέλθει συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα που θα ληφθούν. «Η συμφωνία με την τρόικα για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου θα κλείσει εντός των ημερών» δήλωσε χαρακτηριστικά αλλά επισήμανε ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις για να είναι ομαλή η εκταμίευση του δανείου. Υποστήριξε ότι «πληρώνουν κι αυτοί που δεν θα έπρεπε», ωστόσο, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Ελληνίδας Επίτροπου Μ. Δαμανάκη, στην οποία γινόταν λόγος για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, ενώ διέψευσε ότι οι καταθέσεις κινδυνεύουν, αφού, όπως υποστήριξε είναι εγγυημένες.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πάντως εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, ενώ οι σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ θα είναι έτοιμες το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου. Το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί στο σύνολό του στο Eurogroup της 6ης Ιουνίου και οι αρχικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σύνοδο κορυφής στις 24-26 Ιουνίου.
Πάντως οι πιέσεις για πώληση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων εντείνονται με τον Γιούργκεν Σταρκ της ΕΚΤ να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγάλει έως και 300 δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Την πολιτική «ξεπουλήματος» υιοθέτησε και ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της λύσης «Τρόεχαντ», ενός οργανισμού που να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. Πρόκειται για την υπηρεσία που δημιούργησε η Δυτική Γερμανία για την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας.
Σενάρια για "σχέδιο Μάρσαλ" από το κοινοτικά όργανα
Ένα "σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα, σχεδιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας» τα κοινοτικά όργανα, καθώςπηγές των Βρυξελών εκτιμούν ότι η ύφεση από τα νέα μέτρα θα ξεπεράσει το 4% ενώ είχε υπολογιστεί στο 3% λόγω της μεγάλης μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ανεργίας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το «όχημα» για τη διαχείριση των κεφαλαίων θα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, Ματίας Κόλατς-Ανεν, σε γερμανική εφημερίδα, θα βοηθηθεί η Ελλάδα μ' ένα 15ετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% (7,5 δισ. ευρώ). Το πρόγραμμα θα στοχεύει κυρίως στις μικρές και μεσαίες εταιρείες, αλλά και σε σχέδια ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών. Στο ζήτημα είχε αναφερθεί πριν από λίγο καιρό και ο Έλληνας αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Πλούταρχος Σακελλάρης. Έκανε λόγο για ένα επενδυτικό ευρωομόλογο, που θα εκδίδεται από εταιρείες ειδικού σκοπού, με το οποίο θα αναζητούνται κεφάλαια για επενδύσεις με χαμηλότερο επιτόκιο και την εγγύηση της ΕΤΕπ.
Σημειώνεται ότι στους νέους κανονισμούς που ολοκληρώνει η Κομισιόν με το Ευρωκοινοβούλιο για τη δημοσιονομική αρχιτεκτονική της Ε.Ε. και στόχος είναι να εγκριθούν στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, εφεξής θεσπίζεται πλαφόν στην ετήσια αύξηση δαπανών, αλλά από αυτό εξαιρούνται οι δαπάνες για επενδύσεις και δράσεις στήριξης των ανέργων.
Επανεξέταση του ευρωομολόγου ζητά το Βέλγιο
Η βελγική κυβέρνηση ζήτησε από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης να επανεξετάσουν την ιδέα της έκδοσης ενός ευρω-ομολόγου. Η ιδέα, όμως, συναντά την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέϊντερς, χαρακτήρισε την έκδοση του ευρω-ομολόγου «πραγματική ευρωπαϊκή λύση» στην κρίση και κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης να συναινέσουν σε παρόμοια προοπτική, μιλώντας σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Belga».



«Κατανοώ, που η ιδέα προκαλεί κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως στη Γερμανία, όμως αποτελεί μία λύση, που μού φαίνεται λογική. Πάντως, γρήγορα ή αργά, θα υπάρξουν τα ευρω-ομόλογα» τόνισε ο κ.Ρέϊντερς, ο οποίος συγχρόνως απέκλεισε ρητά να αναδιαρθρωθεί το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, ή η Αθήνα να φύγει απ το ευρώ.


«Τον ενιαίο χαρακτήρα της ευρωζώνης, πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Βρίσκω ότι είναι ανόητο να μη γίνεται η συζήτηση για το ευρω-ομόλογο. Οι υπουργοί Οικονομικών στην ευρωζώνη θα συνεδριάσουν ξανά την 20η Ιουνίου. Έχουμε, δηλαδή, τον χρόνο, για να εξετάσουμε διάφορες υποθέσεις και ας το εκμεταλλευτούμε αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

2 σχόλια:

  1. Ποια χωρίς προηγούμενο επέμβαση ρε παιδιά?

    Ήμαρτον!!!!

    Το μονωπώλιο στα σπίρτα ήταν μέχρι το 1980!!

    Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος.

    Δυστυχώς επτωχεύσαμεν. Τα ξεχάσατε αυτά?

    Σιγά την πρωτοτυπία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όταν έρθει ο γερμανός έφορος για την εκκαθάριση της δήλωσης τα ξαναλέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή