Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Να σπάσουμε την εξαθλίωση!

Πέμπτη 26.6.2013 | 18.00| αίθουσα τελετών ΔΣΑ | εκδήλωση Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης Δικηγόρων, Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων και Μετώπου Δικηγορικής Αντίστασης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Την ίδια ώρα συνεδριάζει η Διοικούσα του ΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
ra

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ,
ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ!

Συνάδελφοι,

Εδώ και τέσσερα χρόνια τα πράγματα πάνε κάθε χρόνο και χειρότερα για την τεράστια πλειοψηφία των συναδέλφων. Κάθε τέλος Ιούνιου τρέμουμε να κάνουμε λογαριασμό: δεύτερο τρίμηνο ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, λήξη προθεσμία για τις ασφαλιστικές εισφορές, τυχόν Ε9, είναι ο εφιάλτης κάθε δικηγόρου που όλο το χρόνο κυνηγάει τις παραστάσεις με καρτέρι, βλέποντας έναν τεράστιο όγκο δουλειάς να συγκεντρώνεται σε ελάχιστες μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, τις αμοιβές του να συρρικνώνονται και μάλιστα για τους περισσότερους από εμάς, τους μισθωτούς και ασκούμενους, οι συνθήκες της δουλειάς μας να γίνονται ολοένα και περισσότερο συνθήκες γαλέρας.

Ένα απλό παράδειγμα αρκεί: πόσοι από εμάς που εργαζόμαστε ως ασκούμενοι ή «συνεργάτες» και παίρνουμε μισθό χωρίς να κόβουμε απόδειξη ή έστω με αποδείξεις, θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το φόρο εισοδήματος που θα μας βεβαιωθεί με φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ χωρίς κανέναν όριο αφορολόγητου και με τις ασφαλιστικές μας εισφορές (για όσους τις πληρώσαμε) να μην εκπίπτουν, (αφού θα έπρεπε να τις έχουμε πληρώσει ως τις 31.3.2014)??
Εμείς που έχουμε ένα εισόδημα που μετά βίας φτάνει τα 800 ευρώ το μήνα, σκάρτα 1000, που ενδεχομένως να μην πληρωνόμαστε τον Αύγουστο, που σίγουρα δεν πληρωνόμαστε κάποιο επιπλέον ποσό για την ασφάλισή μας, που έχουμε ελάχιστες έως καμία παραστάσεις, κανένα συμβόλαιο, που αποδίδουμε κάθε τρεις μήνες ΦΠΑ, που πληρώσαμε (αν πληρώσαμε) ασφαλιστικές εισφορές, ΠΩΣ θα επιβιώσουμε από το Σεπτέμβρη? Πώς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε? Η απάντηση είναι απλή: έχουμε συγκεκριμένες επιλογές. Ή τα παρατάμε ή γινόμαστε όλοι μισθωτοί με συνθήκες γαλέρας και χωρίς καμία εγγύηση ή λουφάζουμε και επιμένουμε να καλλιεργούμε την αυταπάτη ότι κάποτε θα κάνουμε μεγάλη καριέρα.

Ταυτόχρονα, για τους οφειλέτες εισφορών του ΕΤΑΑ άνω των 5.000 €, προβλέπεται η διαβίβαση της σχετικής Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής από το Ταμείο στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ, ν.4172/13), το οποίο εν συνεχεία θα προχωρά σε εκτέλεση με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
Μάλιστα, το Υπ. "Εργασίας, Ασφάλισης κλπ" καλεί το ΕΤΑΑ να προωθήσει άμεσα τις "ληξιπρόθεσμες οφειλές" των ασφαλισμένων μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων κλπ προς το ΚΕΑΟ, υλοποιώντας τις διατάξεις του Ν.4172/2013, προσφεύγοντας φυσικά και σε απειλές για "ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες".
Το σύνολο αυτών των μέτρων χτυπούν το δικηγορικό επάγγελμα με οριστικό τρόπο. Οι μαχόμενοι δικηγόροι, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, βρίσκονται στο επίκεντρο της αποδιάρθρωσης των όρων της ύπαρξης ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, το οποίο υφίσταται μια κοινωνική καταστροφή που ούτε είχε προβλέψει, ούτε περίμενε, ούτε φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει.
Ό,τι έχει θεσπιστεί για τους δικηγόρους τα τελευταία χρόνια οδηγεί αναπόδραστα στο σβήσιμο κάθε ίχνους από τις συνθήκες του επαγγέλματος όπως το οραματιστήκαμε, το βιώσαμε, το κρίναμε. Οδηγεί αναπόδραστα στο κλείσιμο γραφείων, στην εγκατάλειψη, στη φτώχεια και την εξαθλίωση των αμοιβών και σε ένα μέλλον γαλέρας στις μεγάλες (στις πολύ μεγάλες) εταιρίες, τράπεζες, ασφαλιστικές, που είναι οι μόνες που ωφελούνται.
Γιατί υπάρχουν «συνάδελφοι» που ωφελούνται. Αυτοί για λογαριασμό των οποίων θα κληθούμε να εργαστούμε σε ένα ή δύο χρόνια. Για δεκαετίες καλλιεργούνταν η λογική του κανιβαλισμού και του ατομισμού στο επάγγελμα, η λογική της επί πτωμάτων επιδίωξης της καριέρας. Κατάφεραν να κατακερματίσουν τους δικηγόρους σε έμμισθους, βοηθούς, ασκούμενους, αυτοαπασχολούμενους, junior associate, senior associate, partner κ.ο.κ..
Αλλά ο κατακερματισμός αυτός μας αφαίρεσε τη δυνατότητα να αγωνιζόμαστε συνεκτικά, μας οδήγησε σε αδιέξοδα, σε περιχαρακώσεις. Η νέα διοίκηση του Συλλόγου βρίσκεται μίλια μακριά από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και πολύ περισσότερο προσεγγίζει την πρακτική και την πολιτεία της Διοίκησης Αδαμόπουλου: καμία συνεδρίαση του Δ.Σ. εδώ και τρεις μήνες και η μόνη εμφάνιση του δικηγορικού Συλλόγου γίνεται μέσω ανακοινώσεων επί παντός επιστητού και πάντως τίποτα ουσιαστικού του διαδόχου Βοναπάρτη προέδρου Β.Αλεξανδρή.

Σας καλούμε σε εκδήλωση-συζήτηση με θέματα τη διάλυση της κοινωνικής μας ασφάλισης και τη φορολογική μας εξόντωση.

Δεν υπάρχει άλλη λύση:
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

πέμπτη 26/6,
ώρα 18.00 αίθουσα τελετών ΔΣΑ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου