Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ψήφισμα Παντεχνικής Συνέλευσης - Ηράκλειο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 13/5/2014
Έχει γίνει όψιμα αντιληπτό ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της μνημονιακής συνκυβέρνησης κάτω από τις επιταγές της τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και του μεγάλου κεφαλαίου, πέρα από την εφαρμογή τους με κάθε κόστος χρειάζεται να είναι και επισπεύδουσες. Παράλληλα με τις αλλαγές(;) των συστημάτων υγείας κάθε 2 χρόνια, κλιμακώνεται η επίθεση απέναντι στους ασφαλισμένους και την κοινωνική ασφάλιση. Οι ρητορικές περί εθνικής σωτηρίας είναι το τελευταίο δεκανίκι για να δικαιολογηθεί η μεθοδευμένη και ραγδαία διάλυση του κοινωνικού και επαγγελματικού ιστού της χώρας. Ο χώρος των μηχανικών ως κομμάτι αυτής της κοινωνίας δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η διοίκηση του ΕΤΑΑ, στις 23 Αυγούστου 2012 με ομόφωνη απόφαση (με τη θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΕΕ και την πολιτική κάλυψη της κεντρικής του διοίκησης) επικύρωσε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2011, το οποίο προβλέπει, εκτός των άλλων, υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές μας εισφορές με αναδρομική ισχύ από 01/07/11. Μετά  τη γενική κατακραυγή και τις διαρκείς κλιμακούμενες κινητοποιήσεις της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών, του ΣΜΤ και της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ και τη διαρκή παρουσία μηχανικών στο ΔΣ του ΕΤΑΑ αυτό αναγκάζεται σε αναστολή των αυξήσεων. Άλλωστε εκκρεμούσε η προσφυγή του (“επαναστατημένου”) πλέον ΤΕΕ στο ΣτΕ.  Την Τρίτη 11/03 πραγματοποιήθηκε ΔΣ του ΕΤΑΑ εκτάκτως, αιφνιδιαστικά και σε διαφορετικό χώρο. Παρά την πλειοψηφική ψήφιση της αποστολής των παλιών εισφορών, η κυβερνητική επίτροπος έθεσε βέτο ζητώντας την άμεση εφαρμογή των αυξήσεων.
Μέχρι σήμερα και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση των μηχανικών δεν έχουν σταλεί ειδοποιητήρια για την εξόφληση των εισφορών του Α τριμήνου 2014. Μετά την παρέλευση της 30ης Απριλίου (οπότε και θα έληγαν τα ειδοποιητήρια που δεν στάλθηκαν ποτέ),  χωρίς καμία ενημέρωση ή αποστολή ειδοποιητηρίων και ενώ εκκρεμεί η απόφαση της τακτικής δικάσιμου (από 5/5/14) του ΣτΕ εφαρμόζονται πλέον οι αυξήσεις στις εισφορές, οι οποίες μάλιστα ισχύουν και αναδρομικά από 01/07/11. (για τον υπολογισμό των αυξήσεων στις εισφορές: http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/) Επιπλέον, σε μια κίνηση απύθμενου θράσους από πλευράς του προέδρου του ΕΤΑΑ κ. Σελλιανάκη απαγορεύεται η είσοδος σε πολίτες την ημέρα που (τυχαία) συνεδριάζει το ΔΣ του ΕΤΑΑ προκειμένου να εμποδιστεί η οποιαδήποτε αντίδραση – παρουσία στις αποφάσεις που αυτό λαμβάνει.

Ενώ η ανεργία και η εργασιακή δυσπραγία στον κλάδο των μηχανικών εκτινάσσονται, ενώ 50.000 συνάδελφοι ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τις πολύ υψηλές εισφορές του ν.3518/06, ενώ αυξάνονται αλματωδώς οι συνάδελφοι που αιτούνται της διαγραφής τους από το ΤΕΕ και πολύ λιγότεροι νέοι συνάδελφοι εγγράφονται σε αυτό, ενώ έχουν καταργηθεί οι ΣΣΕ στον ιδιωτικό τομέα και οι κατώτατες αμοιβές για τους αυτοαπασχολούμενους και έχουν περικοπεί οι μισθοί για τους δημόσιους υπαλλήλους και ενώ εξισώνονται τα πτυχία των μηχανικών με τα πτυχία των κολλεγίων και θεσμοθετούνται περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος, η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ σε απόλυτη σύμπνοια με τις κυβερνητικές επιταγές μεθοδεύει και επιβάλλει την άνευ προηγουμένου αύξηση των εισφορών. Οι εισφορές αυτές είναι κεφαλικές και ανεξάρτητες από τα εισοδήματα, την εργασιακή ιδιότητα (εργαζόμενος/άνεργος) του κάθε ασφαλισμένου, μεταφέροντας τα βάρη της ασφάλισης ακόμα περισσότερο σε εργαζομένους και ανέργους την ίδια στιγμή που με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (30/3) μείωσαν τις εργοδοτικές εισφορές με μόνους ωφελούμενους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Εντός του 2014 τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει την κατάργηση της κρατικής και εργοδοτικής χρηματοδότησης στα ταμεία, στοχεύοντας σε πλήρη διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
Επιπλέον, προκλητική και απαράδεκτη είναι η αντιμετώπιση του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ απέναντι στους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους, οι οποίοι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Σε αυτούς τους συναδέλφους το ΤΕΕ δίνει ως μόνη πρόταση το «δικαίωμα» προσωρινής αναστολής της ιδιότητας τακτικού μέλους ΤΕΕ, οδηγώντας τους έξω από το επάγγελμα ενώ συμμετέχει σε προγράμματα αντιμετώπισης ανεργίας – εκμετάλλευσης ανέργων χωρίς να τους προσφέρει την ελάχιστη διασφάλιση της εργασιακής τους αξιοπρέπειας. Με καταστρατήγηση όχι απλά της έννοιας της κοινωνικής πρόνοιας αλλά και κάθε λογικής προσέγγισης, οι μηχανικοί δεν απαλλάσσονται των εισφορών τους το διάστημα της ανεργίας τους, ενώ στερούνται ακόμα και το στοιχειώδες δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπρόσθετα οι παροχές υγείας του άλλοτε κραταιού ΤΣΜΕΔΕ έχουν φτάσει  σε χείριστο επίπεδο, ακολουθώντας  την πορεία διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
Η μεθοδευμένη φτωχοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων συνεχίζεται με την παραπομπή των οφειλετών του ΕΤΑΑ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Το ΚΕΑΟ αποτελεί ύστατο εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους, το οποίο σε πρώτη ανάγνωση προσομοιάζει με τις αντίστοιχες εισπρακτικές εταιρείες των τραπεζών. Το ΚΕΑΟ θα αναλαμβάνει την άμεση κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών προς το δημόσιο για οφειλές πάνω από 5000€. Με την μορφή του εξαιρετικά επείγοντος και απειλώντας ακόμα και με ποινικές ευθύνες ο υπουργός εργασίας κ. Βρούτσης απαίτησε την αποστολή των στοιχείων των οφειλετών του ΕΤΑΑ στο ΚΕΑΟ. Ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ. Σελλιάνακης αποφάσισε η διαδικασία να γίνει αυτοματοποιημένα, χωρίς να χρειάζεται να πάρει απόφαση το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ. Γίνεται και πάλι προφανές ότι στόχος δεν είναι η βιωσιμότητα του ταμείου, καθώς το ΚΕΑΟ δεν στοχεύει ούτε στις οφειλές των επιχειρήσεων που εισφοροδιαφεύγουν (είτε παράνομα-είτε νόμιμα μέσω του ΔΠΥ) και στις οφειλές του κράτους (το οποίο είναι συστηματικά κακοπληρωτής), ούτε στην αποκατάσταση των αποθεματικών του ταμείου που καταληστεύτηκαν μέσω του PSI και μέσω της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Αττικής. Στόχο αποτελούν και πάλι οι εργαζόμενοι και άνεργοι συνάδελφοι που αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές, ώστε να αναγκαστούν σε έξοδο από το επάγγελμα.
H ευθύνη της κεντρικής Διοίκησης του ΤΕΕ και των κατά τόπους υποστηρικτών της είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Δεν μπορούν να είναι συνοδοιπόροι στον αγώνα μας εκείνοι που ψήφισαν ή υποστήριξαν τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών και τώρα όψιμα «διαμαρτύρονται» χωρίς να «αντιλαμβάνονται» τις ευθύνες τους. Εκείνοι που αρνήθηκαν να παραπέμψουν στο πειθαρχικό του ΤΕΕ τους συνυπεύθυνους των αυξήσεων! Εκείνοι που υποστηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εκείνοι που προσπαθούν για μια ακόμη φορά, πατώντας πάνω σε δύο βάρκες, να είναι και με τους μηχανικούς και με την κυβέρνηση.
Το κυνήγι μαγισσών έχει αρχίσει εδώ και καιρό αλλά γίνεται πιο εντατικό. Η μάγισσα παίρνει ενίοτε το πρόσωπο κάθε εργαζόμενου αυτής της χώρας. Είτε με την μορφή δυσανάλογων για κάθε περίπτωση προστίμων, είτε με την μορφή κατασχέσεων εξπρές, μεθοδεύεται η ποινικοποίηση της φτώχειας. Οι εργαζόμενοι, άνεργοι, υποαπασχολούμενοι μηχανικοί και τεχνικοί οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συντονίσουμε τους αγώνες μας κόντρα στις αυξήσεις και τις κατασχέσεις. Για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα παρέχει τα μέσα για αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζόμενων και των ανέργων συναδέλφων. Για ένα σύστημα υγείας δημόσιο και ανοιχτό για όλους. Για να διεκδικήσουμε δουλειά και αξιοπρέπεια για όλους.
Απαιτούμε:
 - Ανατροπή των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών. Δραστική μείωση τους στα προ ’92 επίπεδα. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες.
- Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους άνεργους συναδέλφους, με πλήρη διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Διαγραφή χρεών για τους ανέργους  και όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.  Αναγνώριση ιδιότητας ανέργου σε συναδέλφους, παροχή κάρτας και επιδόματος ανεργίας. Να αναγνωριστούν  τα «προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας» ως κανονική εργασία και να αμείβονται, όσοι εργάζονται μέσω αυτών με πλήρη αμοιβή και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ. Κατάργηση των μέτρων που προωθούν την ελαστική εργασία και την εκμετάλλευση των ανέργων.
- Να ακυρωθεί ο νόμος ν. 4172/2013, περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Καμία πράξη του ενάντια στους συναδέλφους δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Να μην γίνει καμία αποστολή ειδοποιητηρίων–κατασχετηρίων στους ασφαλισμένους από το ΕΤΑΑ και τα άλλα ταμεία. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ. Ενίσχυση δράσεων & πρωτοβουλιών ενάντια στις κατασχέσεις.
- Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας. Άμεσα να αναλάβει η διοίκηση του ταμείου την ευθύνη για το σφράγισμα των βιβλιαρίων των ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές. Άτοκοι και δίκαιοι διακανονισμοί με βάση την οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου. Αποσύνδεση των διακανονισμών από την πληρωμή τρεχουσών εισφορών – Δυνατότητα διακανονισμού και για τις τρέχουσες εισφορές, δυνατότητα επανενεργοποίησης διακανονισμών που έχουν καταπέσει
-Να τροποποιηθεί ο νόμος 3518/06 που ορίζει ως προαπαιτούμενο για έκδοση αδειών την προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας. Να δεσμευτούν οι Δήμαρχοι ότι στις Υπηρεσίες Δόμησης (της αρμοδιότητας τους) δεν θα απαιτείται η προσκόμιση της   ασφαλιστικής ενημερότητας των μελετητών μηχανικών, κατά την έκδοση αδειών δόμησης, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισότιμης αντιμετώπησης.
Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ως μέσο βελτίωσης των όρων εργασίας, αλλά και πάταξης της διαφυγής πόρων προς τα ταμεία από τους εργοδότες. Υπογραφή αξιοπρεπών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών υποχρεώσεων εργοδοσίας.
Ενιαίο 5ετές δίπλωμα, ανά γνωστικό αντικείμενο, που να διασφαλίζει επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Δικαίωμα υπογραφής ως μηχανικοί, χωρίς πιστοποιήσεις, σεμινάρια επί πληρωμή και συνεχείς εξετάσεις.
- Αποχή από κάθε συναλλαγή με την τράπεζα Ελλάδος, απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την τράπεζα Αττικής και από κάθε είδους τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Διασφάλιση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ. Τα αποθεματικά είναι των ασφαλισμένων. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού από το κούρεμα. Να καταβάλουν το κράτος και εργοδοσία τις οφειλές τους στο Ταμείο.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Άμεση μείωση των χρόνων για συνταξιοδότηση, αύξηση των συντάξεων.
Να εξετάσει το ΤΕΕ το ενδεχόμενο απόσυρσης μελών του από επιτροπές ,εκπροσωπήσεις κλπ, ως μέτρο πίεσης για την κατάργηση των  αυξημένων εισφορών.
Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι όσοι ψήφισαν το Ν.3986/2011 κρίνονται ως  ανεπιθύμητοι . Απαιτούμε να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, στους συναδέλφους εκείνους που ψήφισαν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την Α.Μ.Κ. της τράπεζας Αττικής.
Δράσεις:
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
- Άμεση λήψη πρωτοβουλίας για επικοινωνία με τα κατά τόπους παραρτήματα του ΤΕΕ, συνελεύσεις μηχανικών, ανοιχτές – παντεχνικές συνελεύσεις με στόχο το συντονισμό κινητοποιήσεων ενάντια στη ληστρική αύξηση των εισφορών μας
- Κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ στο Ηράκλειο, μετά από συνεννόηση με τους συναδέλφους από την Αθήνα, στα πλαίσια πανελλαδικής ημέρας δράσης.               
- Κατάθεση αιτήσεων για σφράγισμα βιβλιαρίων. Καλούμε τους συναδέλφους που λόγω αδυναμίας πληρωμής των εισφορών τους έχουν ασφράγιστα βιβλιάρια, να καταθέσουν αιτήσεις-ενστάσεις για το σφράγισμα τους.(επικοινωνία για πληροφορίες: smt.irakleio@gmail.com)
- Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου μας με παρεμβάσεις σε τοπικά ΜΜΕ.
- Κοινοποίηση και διεκδίκηση των αιτημάτων της Παντεχνικής και στην κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στην Αθήνα.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου
τηλ. επικοινωνίας: 6948078671

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου