Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Χωρίς Περίθαλψη εγκαταλείπουν 400.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ (και του ΤΣΜΕΔΕ)

Από το Ίσκρα

ΑΝΘΡΑΚΑΣ Η ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΗ «ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»

ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

ΣΤΕΡΕΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2016, ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΡΗΤΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Κούφια επικοινωνιακά λόγια αποδείχτηκε τελικά πως ήταν οι «προθέσεις» της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που με τόσο πανηγυρικό τρόπο είχε εξαγγείλει εδώ και καιρό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την υπουργική απόφαση που θέτει τους όρους για την παροχή της υγειονομικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους, το 90% αυτών που τη δικαιούνται μένουν κυριολεκτικά «στον αέρα». Μένουν δηλαδή ανασφάλιστοι οι ίδιοι αλλά και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας τους.

Και αυτό συμβαίνει διότι η υπουργική απόφαση θέτει ως όρο για τη χορήγηση της ασφαλιστικής κάλυψης την προσκόμιση αντιγράφου του εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα των 2011,2012 και 2013 που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ ετησίως. Έτσι αν κάποιος έμεινε άνεργος π.χ στα μισά του 2013, αποκλείεται από τη ρύθμιση. Ακόμη, αποκλείεται από τη ρύθμιση και όποιος οφείλει στον ΟΑΕΕ ή στο Ταμείο Επιστημόνων, κάποιο ποσό από τις ασφαλιστικές του εισφορές, την ίδια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν χιλιάδες μικροοφειλέτες στον ΟΑΕΕ που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Οι εκτιμήσεις, μάλιστα που δημοσιεύονται στον ημερήσιο τύπο, υπολογίζουν τον τελικό αριθμό των υγειονομικά καλυπτόμενων από τους 400.000 οφειλέτες σε 12.000 με 15.000!!!

Η απόφαση αυτή αφορά τις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

  1. Ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη ΔΥΟ.
  2. Ασφαλισμένους του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτικών Δημόσιων Έργων του ΕΤΑΑ, που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα.
  3. Υπερήλικοι ασφαλισμένου του ΟΓΑ, των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα επανεξετάζεται και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη αυτών.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ. ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΣΟΔΩΝ

Μια μαύρη εικόνα για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων, προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΠΟΠΚ).

Σύμφωνα λοιπόν με τους εργαζόμενους των ταμείων, η κατάσταση που έχουν περιέλθει τα ταμεία είναι τραγική και δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο κατάρρευσης τους, μιας και οι απώλειες που υφίστανται κυρίως στο σκέλος των εσόδων τους φτάνουν μέχρι και τα 30 δις!

Μόνο για φέτος υπολογίζουν το έλλειμμα των ταμείων στα 2 δις. ευρώ, εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τη δραματική καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων καθώς οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης σε όλα τα ταμεία ανέρχονται σήμερα στις 136.040. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως οι αιτούντες περιμένουν μέχρι και πέντε χρόνια (!) για να λάβουν τελικά τη σύνταξη τους.

Σε ό,τι αφορά τα εφάπαξ βοηθήματα που χορηγεί το ΤΠΔΥ, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, εκκρεμούν 38.000 αιτήσεις δικαιούχων. Το ποσό που πρέπει να χορηγηθεί φτάνει το 1,07 δισ. ευρώ, ενώ το Ταμείο μπορεί να πληρώσει μόνο τα 400 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, κινδυνεύει να βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών του, οι οποίες μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 ανέρχονται στα 7,739 δισ. ευρώ. Τα 2,7 δισ. ευρώ, αφορούν οφειλές προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας, τα 100 εκατ. ευρώ οφειλές προς τους ασφαλισμένους και τα υπόλοιπα αφορούν φορείς Γενικής Κυβέρνησης, όπως τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, κύριοι παράγοντες της αιμορραγίας των ταμείων είναι οι εξής:

α) η ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ

β) η μείωση μισθών οδηγεί σε απώλειες 3 δισ. ευρώ (καθώς μειώνονται και οι εισφορές)

γ) η μαύρη εργασία και η στροφή σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης μεταφράζεται σε απώλειες 8,5 δισ. ευρώ.

Επίσης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συρρικνώσει τα έσοδα των ταμείων κατά 1,3 δισ. ευρώ και η περικοπή των κοινωνικών παροχών έχει κόστος 1 δισ. ευρώ.

Ακόμη, σημειώνουν, πως οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους, αγγίζουν τα 2,7 δις ευρώ.

Ενδεικτικά η οικονομική κατάσταση ανά ασφαλιστικό ταμείο, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, είναι η ακόλουθη:

--ΙΚΑ. H μείωση των εσόδων από το 2010 έως και το τέλος του 2013 είναι 8.2%. Την ίδια στιγμή οι καθυστερούμενες εισφορές εκτινάχτηκαν από τα 4,8 δισεκατομμύρια στα 8 δισεκατομμύρια. Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 600 εκατομμύρια, καθώς από τα 3,3 έπεσε στα 2,7 δισ. ευρώ

--ΟΑΕΕ. Σε... στάση πληρωμών έχουν προχωρήσει περίπου οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες, που αδυνατούν λόγω της κρίσης να καταβάλουν εισφορές. Οι απλήρωτες εισφορές στο ταμείο φτάνουν τα 7.4 δισ. ευρώ και το έλλειμμα αναμένεται φέτος να φτάσει τα 720 εκατομμύρια, καθώς η μείωση των εσόδων από τις εισφορές είναι άνω του 40%.

--ΟΓΑ. Ένας στους τρεις ασφαλισμένους και οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έχουν καθυστερούμενες οφειλές.

ΑΠΟ ΤΟ 2016 ΣΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ! ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΡΗΤΡΑ ΜΕΙΔΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

Δεν θα φτάνουν τα χρήματα για τις συντάξεις από το 2016, μιας και το αποθεματικό των ταμείων (4,5 δις ευρώ), δεν κρίνεται επαρκές.

Αξίζει όμως να αναφερθεί, ότι προ της οικονομικής κρίσης, το αποθεματικό των ταμείων έφτανε τα 23 δις, τα οποία και εξαφανίστηκαν αφενός λόγω του PSI αφετέτου λόγω της δραματικής μείωσης των εσόδων τους όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Η κατάσταση λοιπόν των συνταξιοδοτικών ταμείων, θυμίζει πραγματικά μια κοινωνική και οικονομική βόμβα, μέσα σε ένα περιβάλλον που ήδη κυριαρχεί η φτώχεια και η δυσπραγία.

Τα δραματικά αυτά δεδομένα για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, δημιουργούνται κυρίως από τεράστια μείωση που έχει συντελεστεί στη δημόσια χρηματοδότηση τους. Ενδεικτικό είναι πως από τα 21 δις το 2011, μειώθηκε στα 15 δις το 2012, ενώ το 2015 θα φτάσει… τα 8,6 δις.

Αν λοιπόν, λάβουμε υπόψη μας ότι ο αριθμός των συνταξιούχων εμφανίζει αυξητικές τάσεις, τότε το 2016 θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετοι πόροι σχεδόν 1 δις, ενώ το 2017 θα χρειαστούν τουλάχιστον 1,88 δις περισσότερα από όσα έχουν προβλεφθεί.

Και αυτό το σενάριο είναι μάλιστα το «αισιόδοξο» που υπολογίζει πως τα ταμεία θα εισπράττουν το 100% των εισφορών τους, ενώ για παράδειγμα σήμερα στον ΟΑΕΕ εισπράττεται περίπου το 50% των εισφορών.

Υπό τα δεδομένα αυτά λοιπόν, και αν λάβουμε υπόψη μας και την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις ασφαλιστικές παροχές, τότε πρέπει να αναμένεται «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» και για τις συντάξεις.

Δηλαδή, εκτός από το κομμάτι της δημόσιας συνεισφοράς στη σύνταξη κάθε συνταξιούχου, που θα αντιστοιχεί στο ποσό των 360 (!) ευρώ, το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξης θα καταβάλλεται μόνο αν αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών που έχουν ήδη καταβληθεί σε όλο τον ασφαλιστικό βίο!

1 σχόλιο:

  1. Συνάδερφοι, το 1999 άνεργος ών, αδυνατούσα να καταβάλλω εισφορές. Ερεύνησα το ζήτημα.
    Διαπίστωσα ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι το ΜΟΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ταμείο στον Πλανήτη Γη που υποχρεώνει ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ανέργους, εγκύους ή και λεχώνες με άδεια άνευ αποδοχών, στρατιώτες που υπηρετούν αμισθί την πατρίδα στα σύνορα και έκαναν το λάθος να εγγραφούν στο ΤΕΕ, να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές ΧΩΡΙΣ να έχουν εισόδημα.
    Αναζήτησα τότε νομική αρωγή. Η απάντηση του δικηγόρου μου ήταν απλή και άμεση:
    Σε περίπτωση που προσφύγετε ομαδικά στο ΕΔΑΔ (Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) το ΤΣΜΕΔΕ θα καταδικασεί σε ΕΝΤΟΚΗ επιστροφή των εισφορών για το διάστημα ανεργιας και καταβολή αποζημίωσης για ηθική βλάβη.
    Η παράνομη ανισυνταγματική και αντιΕυρωπαική νομοθεσία που διέπει το ΤΣΜΕΔΕ καταπίπτει στα Ευρωπαικά Δικαστήρια. Οι χουντικί νόμοι των εργολάβων μας δεν ισχύουν στην ΕΕ. Είναι καιρός να προσφύγουμε ομαδικά και να ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ επιτέλους και να κλείσουμε το Ταμείο των ΜεγαλοΕργολάβων. Ας αποτελειώσουμε ότι ξεκίνησαν αυτοί με το PSI και την Attica Bank. Όποιος ενδιαφέρεται για ομαδική αγωγή ας επικοινωνήσει μαζί μου. Επιτέλους ας σκεφτούμε ΟΜΑΔΙΚΑ και μια φορά για ΑΛΛΑΓΗ σε αυτή την χώρα. ΜΟΝΟ έτσι θα τους κερδίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή