Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Επισκέψεις αλληλεγγύης στη Μάνδρα

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Την επόμενη Κυριακή 26 Νοεμβρίου,
1 με αναχώρηση (με ΙΧ), ώρα 10 πμ από την συμβολή της οδού Αχιλλέως με την Πλατεία Καραϊσκάκη και 
2 με συνάντηση, ώρα 11, στο Δημαρχείο Μάνδρας,
τα ενδιαφερόμενα μέλη του Συλλόγου θα κάνουμε ενημερωτική επίσκεψη και θα συμμετάσχουμε, αν μας ζητηθεί από εκπροσώπους των αρμοδίων αρχών, σε εθελοντικές απαιτούμενες εργασίες (κυρίως καταγραφής) σε πληγείσες περιοχές.
Η αναχώρηση επιστροφής από την Μάνδρα (με ΙΧ) θα γίνει ώρα 5 μμ, από το Δημαρχείο.
Παρακαλούνται οι συνάδελφοι που θα έλθουν να επικοινωνήσουν στο 6945431603, για τον κατάλληλο συντονισμό και προγραμματισμό των μεταφορών μας και για να ενημερώσουν:
1. Αν διαθέτουν ΙΧ για την μεταφορά και άλλων
ή 
2. Αν δεν διαθέτουν ΙΧ και επιθυμούν να συνταξιδεύσουν σε ΙΧ με άλλους συναδέλφους
Σε εφαρμογή του σχετικού ψηφίσματος της ΓΣ ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής,
για το ΔΣ ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής

Αντώνης Μαούνης 
Ελένη Βαφειάδου


ΛΕΦΤΑ για τις εργατογειτονιές ΟΧΙ για τους τραπεζίτες
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε ΔΗΜΟΥΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ
ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ σε ΝΕΡΟ, ΡΕΥΜΑ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Οι 20 νεκροί και οι αγνοούμενοι από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη του τι σημαίνουν τα μνηµόνια και περικοπές για την εργατική τάξη και τις εργατογειτονιές. Τα «έντονα καιρικά φαινόμενα» στην ατμόσφαιρα, στις ζωές των εκατομμυρίων εργατών και εργατριών πάνω στον πλανήτη, είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στη γη, αλλά δεν είναι αρκετό από μόνο του να φέρει τέτοια καταστροφή.
Πολλοί μιλάνε για την αδιαφορία του κράτους. Όμως η «αδιαφορία» είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή, που στα χρόνια των μνημονίων και της έντονης λιτότητας εντάθηκε, επειδή μοναδική προτεραιότητα για το κράτος και την κυβέρνηση, είναι η αποπληρωμή των δανειστών και των τραπεζιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αντιπλημμυρικά έργα, που δε φέρνουν άμεσα κέρδος, δε χωράνε, όπως δε χωράει και καμία άλλη κοινωνική πολιτική.
Η βασική αιτία για την προαναγγελθείσα καταστροφή είναι τα μνημόνια που δέκα χρόνια τώρα έχουν ρημάξει κάθε υπηρεσία που έχει ανάγκη η κοινωνία. Οι Δήμοι στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού που δεν επαρκεί για την καθημερινότητα, πόσο μάλλον για τις «έκτακτες περιπτώσεις». Η Δυτική Αττική έχει µόνο δυο νοσοκομεία, το ένα απ’ αυτά, το Θριάσιο, που λειτουργεί µε μεγάλες ελλείψεις και είχε τεράστιες δυσκολίες να αντιμετωπίσει τις έκτακτες συνθήκες. Στα σχολεία το ίδιο. 
Αντιπλημμυρικά έργα έχουν πάψει να γίνονται μια που ο κρατικός προϋπολογισμός για Δημόσια έργα παραμένει στο μηδέν γιατί δεν το επιτρέπουν τα μνημόνια και οι δανειστές, και έτσι οι μελέτες έχουν μείνει για χρόνια στα χαρτιά. Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και στη ΔΕΗ παλεύουν για να βοηθήσουν τον κόσμο που χτυπήθηκε, αλλά οι υπηρεσίες και των δύο έχουν διαλυθεί λόγω ιδιωτικοποίησης και περικοπών.
Στον προϋπολογισμό για το 2018 δίνουν 6 δισεκατομμύρια για τόκους στους τραπεζίτες και μοιράζουν ψίχουλα σε 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και φτωχούς. Ακόμη και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κόσμο που καταστράφηκε στη Μάνδρα και τις γύρω περιοχές, με το ζόρι αγγίζει τα 300 εκατομμύρια. Αυτές είναι οι προτεραιότητες που βάζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, και αυτές οι προτεραιότητες χρειάζεται να αλλάξουν ΤΩΡΑ για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Γιατί τέτοιες μπόρες συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβούν ξανά στην Αττική. Αν δεν βάλουμε ψηλά στην ατζέντα τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τις ανάγκες των δανειστών, θα επαναληφθούν αντίστοιχες τραγικές καταστροφές σε κάποια άλλη φτωχή, περιοχή και φυσικά όχι στο Κολωνάκι και την Εκάλη. 
Χρειάζεται να δείξουμε όλοι μας με την έμπρακτη αλληλεγγύη στους κατοίκους στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες, όπως έδειξε από την πρώτη μέρα η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, και να απαιτήσουμε: Άμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη. Να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές που υπάρχουν και όχι να φορτωθούν οι κάτοικοι με νέα δάνεια. Δωρεάν νερό, ρεύμα, μεταφορές για όσο χρειαστεί. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του, να μη χάσει τη δουλειά του.
Ταυτόχρονα όμως, είναι ανάγκη να ξεδιπλώσουμε τους αγώνες μας για να βάλουμε φρένο στην μνημονιακή πολιτική που συνεχίζουν να εφαρμόζουν Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι, για να μην επιτρέψουμε νέες καταστροφές. 
• Ενάντια στον προϋπολογισμό λιτότητας. Λεφτά για τις εργατικές ανάγκες και όχι στους τραπεζίτες. Για μαζικές προσλήψεις σε υγεία, στα σχολεία, στους δήμους, και σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στις 29 Νοέμβρη για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων. 
• Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ για να βάλουμε φρένο στα κέρδη των αρπακτικών της αγοράς, στην ιδιωτικοποίηση του νερού, της ΔΕΗ, των δημόσιων συγκοινωνιών.

Σάββατο 25 Νοέμβρη στις 5μμ στο Δημαρχείο της Μάνδρας, 
συγκέντρωση αλληλεγγύης και αγώνα στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της περιοχής


ΣΜΤ – ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΝΔΡΑ 


Σημεία συνάντησης:

10.00 στα γραφεία του σωματείου (Ερμού και Φωκίωνος 11)


Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών εκφράζει τη συμπαράστασή του στις οικογένειες και στους οικείους όσων έχασαν τη ζωή τους στη Μάνδρα Αττικής.

Ως μηχανικοί και τεχνικοί γνωρίζουμε καλά ότι η τραγωδία στη Δυτική Αττική δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας «θεομηνίας», αλλά ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με πολιτικούς και ηθικούς αυτουργούς!

Οι απώλειες των ανθρώπινων ζωών και η ολοκληρωτική καταστροφή δρόμων, κατοικιών, οικιακού εξοπλισμού στις εργατικές περιοχές της Δυτικής Αττικής είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των προηγούμενων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μαζί και της Περιφέρειας Αττικής και των Δημοτικών Αρχών, που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Η Εκάλη φυσικά δεν κινδυνεύει!

Επί δεκαετίες εξάλλου ακολουθήθηκε ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης! Η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, τα μπαζωμένα ρέματα, η τσιμεντοποίηση όσων ρεμάτων έχουν παραμείνει (με το μανδύα της “διευθέτησης”), ο άθλιος σχεδιασμός των εμπορευματικών και ιδιωτικών μεγάλων δρόμων, τα αποψιλωμένα δάση, φανερώνουν τη χρόνια κυβερνητική και κρατική αδιαφορία για τη Δυτική Αττική όπως και κάθε φτωχογειτονιά.

Κανένα από τα μεγάλα έργα της προηγούμενης περιόδου -πριν ακόμα ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση το 2008- δεν είχανε ως σκοπό την προστασία των κατοίκων και των εργαζόμενων από έντονα φυσικά φαινόμενα, όπως αυτό που βιώσαμε στην Δυτική Αττική. Το αντίθετο: Τα έργα (Ολυμπιακά ακίνητα, Αττική οδός, γήπεδα ομάδων, προσεχώς το Ελληνικό) γίνονται με τη διαπλοκή κράτους και ‘εθνικών εργολάβων’ – καναλαρχών – εφοπλιστών και με βασικό γνώμονα το πώς θα αυξηθεί πρωτίστως η κερδοφορία, αλλά και η αδιαμεσολάβητη επίδραση των τελευταίων στα πολιτική και στον τρόπο διακυβέρνησης, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι δημοτικές αρχές και η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχουν βαρύτατες ευθύνες. Οι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής, ιεραρχούν και υλοποιούν έργα και υποδομές που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα -όπως και εκείνα της αντισεισμικής προστασίας- δεν χρηματοδοτούνται από τα ΕΣΠΑ και την ΕΕ γιατί δεν είναι κερδοφόρα, παρότι είναι απαραίτητα για την προστασίας της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων. Αυτή είναι η υγιής επιχειρηματικότητα και η δίκαιη και αειφόρος ανάπτυξη που τάζουν..

Το παζλ έρχεται τέλος να συμπληρωθεί από τη μνημονιακή λαίλαπα. Γίνεται ξεκάθαρο ότι για τις περικοπές σε υπηρεσίες και υποδομές, την διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών και την ανετοιμότητα στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών φταίνε οι μνημονιακές κυβερνήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η εργατική τάξη είναι το θύμα αυτής της καταστροφής, η οποία κάθε άλλο παρά αναπόφευκτη ήταν. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, όλα τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αφήσουν αυτό το ταξικό έγκλημα χωρίς απάντηση! Κυβέρνηση κεφάλαιο, κράτος πρέπει να πληρώσουν.

Απαιτούμε άμεσα:
Να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και άμεση αποκατάσταση των ζημιών! Να αποζημιωθούν στο ακέραιο όσοι πλήγηκαν.
Να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό για όλη την Αττική, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς! Όχι άλλα έργα βιτρίνας με γνώμονα τα επιχειρηματικά κέρδη.

Η ταξική αλληλεγγύη είναι το μόνο μέσο για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του κόσμου της εργασίας. Για μας, ο άμεσος και πρωταρχικός αγώνας για την ασφάλεια και την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών πάει μαζί με τον αγώνα ενάντια στη μνημονιακή καταστροφή. Συνδέεται με την πάλη για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση, που θα θέτει ως πρώτο στόχο τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, την προστασία του περιβάλλοντος, σε ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Προχωράμε σε πρώτη επίσκεψη έμπρακτης βοήθειας και αλληλεγγύης την Κυριακή 26/11/2017 στην Μάνδρα

· Τα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγονται είναι: Σχολικά είδη, γαλότσες, κουβάδες, σφουγγαρίστρες καθαριστικά, κουβέρτες, είδη προσωπικής υγιεινής, φάρμακα

· Συμβάλουμε σε εργασίες αποκατάστασης της περιοχής και σε αυτοψίες

Σημεία συνάντησης 10.00 στα γραφεία του σωματείου (Ερμού και Φωκίωνος 11), 11.00 πλατεία Μάνδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου