Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος - Χωρικού Σχεδιασμού


        Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΠΑΝΟΡΜΟΥ 2, 11523 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282  FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2019
Αρ. Πρωτ. : 4895 
 Προς: 1. Τα μέλη μας
2. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
3.ΤΕΕ (για δημοσίευση)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος – χωρικού σχεδιασμού, στις διαδικασίες των οποίων απασχολούνται μέλη της (με εισηγήσεις - εγκρίσεις, με την εκπόνηση - επίβλεψη μελετών, έργων κλπ) εκφράζει για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη της στα κινήματα πολιτών που μάχονται για την υπεράσπιση των τελευταίων εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν για τον Υμηττό, το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, το Γουδή, τα προσφυγικά της Πανόρμου, της Λ. Αλεξάνδρας κ.ά. 

Η κεντρική Κρατική Διοίκηση στο όνομα της «ανάπτυξης», του «πολιτισμού», της «δημόσιας υγείας», της «επαγγελματικής άθλησης» (βλ. γήπεδο ΑΕΚ), προωθεί την αποψίλωση ή τον αποχαρακτηρισμό των ελεύθερων – κοινόχρηστων χώρων ακόμα και δασικών εκτάσεων, καταστρατηγώντας το άρθρο 24, παρ 1 του Συντάγματος. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζοντας μνημονιακές επιταγές, που επί της ουσίας εφαρμόζουν τις πολιτικές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, προωθούνται μια σειρά διαδικασίες όπως εκποιήσεις, ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, περιορισμός των δασικών εκτάσεων, συρρίκνωση των όποιων ζωτικών χώρων πρασίνου στις συνοικίες (Άλσος Πεδίου Άρεως, Αττικόν Άλσος, Ακαδημία Πλάτωνος, Φιλοπάππου κ.α.), όπου με τη συνδρομή όλων των κυβερνήσεων, έχει βάλει πόδι η εμπορευματοποίηση, θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό της «ανάπτυξης».

Στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδύσεων «απλοποιούνται» οι διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησης, καταργώντας ολόκληρα στάδια της υφιστάμενης διαδικασίας (γνωμοδοτήσεις ή/και εγκρίσεις, κλπ.) χωρίς να εξετάζεται το επίπεδο των επιπτώσεων. 

Ο Σχεδιασμός του χώρου, με την έννοια της οριοθέτησης ζωνών και ενοτήτων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, θεωρείται πλέον πολυτέλεια και εξοβελίζεται για να αρθούν οι όποιοι περιορισμοί του «υπέρτατου αγαθού» της επένδυσης και του Δικαίου του Επενδυτή. Ο κανόνας που προωθείται είναι, πρώτα να ξεκινούν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και να διενεργείται εκ των υστέρων ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, υπό την απειλή μάλιστα διοικητικών - πειθαρχικών κυρώσεων και αστικών αποζημιώσεων για τους εμπλεκόμενους δημόσιους λειτουργούς, που όταν εφαρμόζουν τη συνταγματική επιταγή του προληπτικού ελέγχου θεωρείται πως καθυστερούν μία επένδυση.

Οι προωθούμενες, ακόμη, επιθετικές πολιτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για την εγκιβώτιση / τσιμεντοποίηση των ρεμάτων και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, βάζουν επιτακτικά το καθήκον της ευαισθητοποίησης-ενεργοποίησης περισσότερων δυνάμεων (συλλογικοτήτων και πολιτών).

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ εκφράζει την αγωνία-ανησυχία της για την κλιματική αλλαγή, τους κινδύνους που προκαλεί η επέλαση της υπερκατανάλωσης και της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη από τις δυνάμεις του κέρδους εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. 

Τα μέλη μας, ως γνωστόν, παίρνουν μέρος σε διαδικασίες που άπτονται του περιβάλλοντος και των κοινωνικών αγαθών και έχουν ευαισθησία γι αυτά.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό όσων φορέων αγωνίζονται για τη προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, για τα δημόσια-κοινά αγαθά (υγεία -πρόνοια, παιδεία - σχολική στέγη, κατοικία κλπ) που οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων απειλούν να απαξιώσουν πλήρως και να καταργήσουν. 

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ έχει ενεργοποιηθεί στα φλέγοντα ζητήματα των πλειστηριασμών κατοικίας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, με δημόσιο έλεγχο. 

Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ μέσα και από το έργο της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ που αποφάσισε να (επανα)συστήσει, έχει σκοπό να αναδείξει τον επιστημονικό, κοινωνικό και κινηματικό ρόλο των Δ.Υ. Μηχανικών ΠΕ, εκτιμώντας ότι στη λαίλαπα που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό κλπ) με τις μνημονιακές πολιτικές, θα πρέπει να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας μαζί με άλλους φορείς που μάχονται για την ανατροπή των καταστροφικών σχεδίων που μας επιβάλλονται από την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους άλλους μηχανισμούς τους σε συνεργασία με τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες και τις αστικές κυβερνήσεις.

Η παραπάνω επιτροπή είναι ανοικτή στα μέλη μας και καλούνται οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι που επιθυμούν να συμβάλλουν στο έργο της και απασχολούνται σε συναφή θεματικά αντικείμενα (περιβάλλον – χωρικός σχεδιασμός – παρακολούθηση & έλεγχος φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος - διαχείριση σχετικών γεωχωρικών πληροφοριών) να στείλουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, χώρος εργασίας, ειδικότητα, τηλ., mail) στην ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (e-mail:emdydasattikis@tee.gr ).

Από το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ θα συμμετέχουν στην επιτροπή οι:

Φανή Καβάλλα, Πρόεδρος, f.kaballa@athens.gr, ΤΗΛ.: ΥΠΗΡ.: 2105205064 ΚΙΝ: 6977747303

Πηνελόπη Θεοδωροπούλου, Αν. Γεν. Γραμματέας, pinelopi10@gmail.com, 
ΤΗΛ. ΥΠΗΡ.:2106084256 (εσωτ. 3733) ΚΙΝ:6936061157

Πλουμίτσα Τριανταφυλλοπούλου, Μέλος, ploumeta@gmail.com, 
ΤΗΛ. ΥΠΗΡ.:210-3332944 ΚΙΝ: 6944181808

Τάκης Ιωάννου, Μέλος, takisioa@otenet.gr, ΤΗΛ.: ΚΙΝ: 6974090877

Παρά τις δυσκολίες που όλοι μας έχουμε, η στήριξη των δράσεων του ΔΣ από τα μέλη της Ένωσής μας με την συμμετοχή τους και τις εποικοδομητικές προτάσεις τους, είναι η εγγύηση για να έχουμε ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Μαζί να βρούμε και νέες μορφές δράσης που να εμπνέουν και να νοιώθει το κάθε μέλος μας ότι βάζει ένα δικό του λιθαράκι που ''πιάνει τόπο'' στον αγώνα. 

ΚΑΝΕΝΑΣ μόνος του απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι και ως πολίτες.

Η προστασία του περιβάλλοντος και των κοινών – κοινωνικών αγαθών είναι καθήκον όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου