Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με τη στελέχωση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγάλεω

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7987 Αθήνα, 25/11/2019

Προς: Πίνακα Αποδεκτών
Θέμα: Σχετικά με τη στελέχωση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγάλεω.

Κύριοι Δήμαρχοι
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την αναγκαία στελέχωση και λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγάλεω, κατόπιν σχετικής συζήτησης με τους συναδέλφους μας μηχανικούς των Δήμων σας. Ως Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, πάγια Αρχή μας στην αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων, ήταν η προώθηση διαδικασιών διαλόγου προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση πάντα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη και του Δημοσίου Συμφέροντος. Το συγκεκριμένο θέμα δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις, διενέξεις ή προσφυγές μεταξύ των εμπλεκομένων Φορέων και των συναδέλφων που εργάζονται ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αντίξοες συνθήκες (εργασιακά & οικονομικά).
Είναι γνωστή και κατ’ επανάληψη καταγεγραμμένη εδώ και χρόνια η υποστελέχωση σ’ όλους τους προαναφερόμενους Δήμους, όπως και στο σύνολο των Τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία. Καμία συζήτηση αντιμετώπισης του προβλήματος δε μπορεί να γίνει αν δεν ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες στελέχωσης με Διπλωματούχους Μηχανικούς με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, όλων των Υπηρεσιών των εμπλεκόμενων Δήμων και ειδικά του Δήμου Αιγάλεω που αντικειμενικά αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα κάθε Δήμος πρέπει να επισημάνει τις ανάγκες του και να διεκδικήσει την πρόσληψη τουλάχιστον για τις υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν, αλλά και για τις Διευθύνσεις – Τμήματα που οφείλει να έχει, να τις αποτυπώσει στον Οργανισμό του και μέχρι να ωριμάσουν οι προσλήψεις να ζητήσει την κάλυψη των θέσεων αυτών μέσω Ψηφιακής Κινητικότητας.
Πρέπει επίσης επιτέλους να επιλυθεί το θέμα των συνεχών παρατάσεων στις διαδικασίες Διοικητικής Υποστήριξης όμορων Δήμων, με πιο πρόσφατη αυτή του Σχεδίου Νόμου του Υπ. Εσωτερικών. Το μέτρο αυτό μόνο προσωρινά και για λόγους μετάβασης είχε κάποια λογική και όχι για να παραμένει σε ισχύ εννέα (9) ολόκληρα χρόνια μετά! Οφείλουν να εκδοθούν επιτέλους οι Υπουργικές Αποφάσεις που ορίζουν την ελάχιστη στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης, να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα που τις ιδρύουν, να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις που αναφέρουμε στην προηγούμενη παράγραφο και να λειτουργήσουν επιτέλους οι Υ.ΔΟΜ. σε κάθε Δήμο, ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες τους, όπως προέβλεπε ο Νόμος. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ν’ ασκεί καθ’ ολοκληρίαν τις αρμοδιότητες της. Η λειτουργία μια σύγχρονης Υ.ΔΟΜ εκτός της στελέχωσης με το απαιτούμενο προσωπικό, οφείλει επίσης να επιλύσει και όλα τα θέματα υποστήριξης με σύγχρονο μηχανογραφικό εξοπλισμό, κατάλληλα λογισμικά και διαθέσιμους - κατάλληλους χώρους και μεθόδους οργάνωσης αρχείου, παραμέτρους απαραίτητους στον ορθό σχεδιασμό που όλοι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Για το λόγο αυτό τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας θα όφειλαν να συμβάλλουν και να μεριμνήσουν.
Το θέμα που έχει δημιουργηθεί δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενδιάμεσες και αμφισβητούμενες λύσεις όπως αυτές των Διαδημοτικών Συμβάσεων για την υποστήριξη λειτουργίας «με διάθεση προσωπικού». Η «διάθεση προσωπικού» δε συνιστά ούτε μετακίνηση με απόσπαση ή μετάταξη, ούτε απασχόληση με «παράλληλα καθήκοντα» την οποία ο Υπάλληλος ασκεί σε άλλη θέση στην ίδια την Υπηρεσία του για περιορισμένο χρονικό διάστημα και κατόπιν απόφασης Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Μόνο πρόσθετα προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν με αντίστοιχες «λύσεις» και όσο αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.
Όποια θέματα μεταβατικά προκύπτουν, όφειλαν σε συγκεκριμένο χρόνο να επιλυθούν με τη συνεργασία των ενδιαφερομένων Δήμων. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται και να οξύνεται. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας υπαλλήλων και πολιτών θα πρέπει οι αρμόδιοι Δήμαρχοι να συνεννοηθούν και με διάλογο να επιλύσουν το πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των εργαζομένων των υποστηριζόμενων Δήμων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.
Πίνακας Αποδεκτών
Προς:
1. Δήμαρχο Αιγάλεω κ. Γκίκα Γιάννη
2. Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού κ. Τσίρμπα Σταύρο
3. Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας κ. Μίχο Λάμπρο
4. Δήμαρχο Ίλιου κ. Ζενέτο Νίκο
5. Δήμαρχο Πετρούπολης κ. Βλάχο Στέφανο-Γαβριήλ
6. Δήμαρχο Χαϊδαρίου κ. Ντηνιακό Ευάγγελο
Κοινοποίηση
  1. Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο Π.
  2. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη Κ.
  3. Γεν. Γραμματέα Υπ. Περιβάλλοντος κ. Μπακογιάννη
  4. Συντονιστή Αποκεντρωμένης κ. Κοκκινάκη
  5. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
  6. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου