Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΤΕΕ-ΤΚΜ Πρόταση για αγωνιστική συνεργασία


Τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΤΕΕ-ΤΚΜ
Πρόταση για αγωνιστική συνεργασία



Όπως αναφέραμε και στην κεντρική μας τοποθέτηση στις εκλογές του ΤΕΕ στις 3/11/2019 αποτυπώθηκε η αναμενόμενη κυριαρχία του συντηρητικού μπλοκ και εντός του Επιμελητηρίου, επακόλουθο του πολιτικού κλίματος νίκης της ΝΔ και προώθηση της από τα ΜΜΕ. Αποτυπώθηκε γλαφυρά η υποχώρηση των κινηματικών αντιστάσεων των τελευτάιων χρόνων ,αλλα η αποστροφή του πληττόμενου κόσμου προς το ΤΕΕ, δυστυχώς μέσω της αποχής. Η ΔΚΜ εκμεταλλεύεται επίσης τη μονοπρόσωπη εικόνα του ΤΕΕ προς τα έξω και τον προεδροκεντρικό χαρακτήρα με ανάθεση ολης της εκπροσώπησης του στη Δ.Ε. και το πρόεδρο του. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην προηγούμενη θητεία διάρκειας τριών ετών στην αντιπροσωπεία του τμήματος κατατέθηκαν μόλις 7 ψηφίσματα (6 εκ των οποίων από εμάς), μετατρέποντας την σε διακοσμητικό όργανο, που ουσιαστικά συνεδριάζει μόνο για να εκλέξει την Δ.Ε.. 

Ειδικά στο τμήμα κεντρικής Μακεδονιας μεγάλη η άνοδος της ΔΚΜ συνοδεύεται και από τη δυνατότητα να κατακτήσει και την αυτοδυναμία στη Διοικούσα Επιτροπή. Ποιος όμως μπορεί να βάλει φραγμό σε μια τέτοια προοπτική και με τι πρόγραμμα, όταν την αντιπροσωπεία συμπληρώνουν με σειρά εκλογικής καταγραφής οι γαλάζιοι- «ανεξάρτητοι» ΔΗΝΑΜΗ- Ανασυγκρότηση, με ακόμα πιο νεοφιλελεύθερα προτάγματα για το επάγγελμα και την πόλη; Ή μήπως οι εξίσου μνημονιακή με τη ΔΚΜ παράταξη του ΚΙΝΑΛ(ΔΗΣΥΜ); Επίσης η ένοχη σιωπή των επίδοξων «αντιπολιτευτών» (Συμμαχία) ακόμα και σε εξόφθαλμα ζητήματα συμπληρώνει το παζλ ενός ΤΕΕ-ΤΚΜ πλήρως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση και τους τοπικούς παράγοντες.

Η νέα φάση νεοφιλελεύθερης επίθεσης με τα νομοσχέδια της κυβέρνησης να έχουν πάρει το δρόμο της ψήφισης (ασφαλιστικό, αναγνώριση κολλεγίων) κάνει την επόμενη ημέρα ακόμη πιο δύσκολη για τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα Επιμελητήριο προνομιακό συνομιλητή και πρόθυμο διεκπεραιωτή της πλέον νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, πρωτοπόρο στην προστασία των Επενδυτών και στην καταβαράθρωση του περιβάλλοντος, του δημοσίου ελέγχου, των κοινωνικών δικαιωμάτων. Τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής του ΤΕΕ το επιβεβαιώνουν πικρά (αρχαία και μετρό, ΔΕΘ, κ.α.) και σύντομα θα έχουμε μπροστά μας την προώθηση του επαγγελματικού ταμείου, νέα Μητρώα και πιστοποιήσεις κοκ.

Ως ΑΡΑΓέΣ, το αποτέλεσμα μας που καταγράψαμε στο σχήμα που στηρίζουμε στο τμήμα «ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ» δε μας ικανοποιεί προφανώς, αλλά σε καμία περίπτωση δε μας πτοεί. Χωρίς κομματικές στηρίξεις, με ελλείμματα στη δουλειά μας (η οποία παρόλα αυτά σε μια Αντιπροσωπεία ΤΕΕ-τκμ που υπολειτουργεί ήταν πολύ εντονότερη από αυτή των «μεγάλων παρατάξεων») και μέσα σε ένα αρνητικό τοπίο, μας στηριξαν 184 συνάδελφοι με την ψήφο τους εκλέγοντας 2 μέλη στην Αντιπροσωπεία. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους και θα δώσουμε δυναμικό παρών για να εκπροσωπήσουμε, όλους τους συναδέλφους/σες που παλεύουν για τη συλλογική τους αξιοπρέπεια ως εργαζόμενοι επιστήμονες. Οι δράσεις μας θα αποσκοπούν στο να συμβάλουν στην οικοδόμηση των αναγκαίων αγώνων που έχουμε μπροστά μας.

Για αυτό το λόγο θεωρούμε πως μόνο η συνεργασία των συνεπών κινηματικών δυνάμεων, παρ’ όλες τις επιμέρους διαφορές μας, μπορεί να αποτρέψει τη διαφαινόμενη αυτοδυναμία της ΔΚΜ και να τους χαλάσει τα σχέδια για μια εύκολη διαχείριση της Δ.Ε. στα γνωστά φιλοκυβερνητικά μονοπάτια της προεδροκεντρικής εκπροσώπησης.
Η πρότασή μας αφορά τη συνεργασία στη Δ.Ε. με άξονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μηχανικών και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, πάνω σε ζητήματα όπως:

ñγια την πιστοποίηση και την επιχειρούμενη αναγνώρηση των κολεγίων
ñγια το ασφαλιστικό την γραμμή άμυνας απέναντι στις κλάσεις του Ν. Βρούτση, τα νέα ασφαλιστικά χαράτσια και την διαφαινόμενη ιδιωτικοποίση, τη διεκδίκηση των αποθεματικών,  και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων
ñγια τον Δημόσιο Χώρο, Τοπ. Αυτοδιοίκηση, τα ΣΔΙΤ, το ΕΣΠΑ, τα δημόσια έργα το Νέο Αναπτυξιακό οδοστροτήρα
ñγια την κρίση συλλογικής εκπροσώπησης, τη σωματειακή και συνδικαλιστική παρέμβαση
ñγια τους νέους όρους (μη) άσκησης του επαγγέλματος, για την επιχειρούμενη αλλαγή στα επαγγελματικά δικαιώματα
ñγια τα μεγάλα ζητήματα της πόλης και της περιφέρειας (λιμανι, παράκτιο μέτωπο, ΤΑΠ, ΔΕΘ, Αρχαια Βενιζέλου, πρώην στρατόπεδα κ.α.)
ñγια την υπεράσπιση της λαικής περιουσίας, απέναντι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη σε εφορία-ταμεία-τράπεζες 
ñγια την αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσης (ΕΥΑΘ)
Χρειάζεται εντός και εκτός ΤΕΕ να συμβάλουμε στο συντονισμό και η δράση όλων των φορέων (σύλλογοι και σωματεία) των μηχανικών και όχι μονο, για την ανυποχώρητη διεκδίκηση αιτημάτων που αγγίζουν την πληττόμενη πλειοψηφία.

Οι κοινωνικές δυνάμεις που πρέπει να στηριχθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα βρίσκονται στους:

ñμισθωτούς μηχανικούς, σε έναν ιδιωτικό τομέα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της επιβολής του δελτίου παροχής υπηρεσιών, των απολύσεων, της κατάργησης των ΣΣΕ και των μισθών πείνας, της δωρεάν προσφοράς εργασίας μαθητείες και πρακτικές.

ñμηχανικούς του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, που απειλούνται με χιλιάδες απολύσεις, σε ένα υπό εξαφάνιση κοινωνικό κράτος, σε ένα δημόσιο υπηρέτη των ευνοούμενων του ΤΑΙΠΕΔ.

ñάνεργους μηχανικούς που κινούνται μεταξύ μετανάστευσης και διαγραφής από το επάγγελμα

ñαυτοαπασχολούμενος μηχανικούς, τους όλο και περισσότερο κακοπληρωμένους «συνεργάτες» των μεγάλων κατασκευαστικών και μελετητικών γραφείων, εν τέλει εργαζόμενους σε πολλούς εργοδότες χωρις κατοχυρομένη «ελάχιστη αμοιβη»

ñμηχανικούς της εκπαίδευσης, που ζουν την απαξίωση του σημερινού σχολείου - πανεπιστημίου και της εργασίας τους.

Μια τέτοια συνεργασία εντός και εκτός TEE μπορεί να κερδίσει την χαμένη εμπιστοσύνη των μηχανικών και να συμβάλει στους αγωνες μαζί με την κοινωνία για την ανατροπή της νέας φάσης επίθεσης του κεφαλάιου, που οδηγεί σε εξαθλίωση μεγάλο μέρος της κοινωνίας (και μηχανικών), για να εξυπηρετηθούν οι «επενδυτές». 

Στην εποχή της σαρωτικής επίθεσης των δικαιωμάτων μας, ο δρόμος του αγώνα, είναι ο μόνος που μπορεί έχει αποτελέσματα.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε

ΑΡΑΓέΣ – κεντρικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου