Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Αλλάζουν χέρια και οι εργολαβίες του Καλογρίτσα



Το ered.gr αποκαλύπτει σήμερα μια συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που συνδέεται με τις εξελίξεις γύρω από τις συμβάσεις του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος.

Πριν από λίγες ημέρες την πόρτα του Μαξίμου πέρασε ο ισχυρός άνδρας της Ελλάκτωρ, ο Δημήτρης Κούτρας. Εμεινε για αρκετή ώρα και μετά από λίγες ημέρες ανακοινώνεται η συμφωνία του ομίλου για την αντικατάσταση του Καλογρίτσα στις εργολαβίες.

Πρόκειται για μια μεγάλη συμφωνία καθώς το συνολικό έργο έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ.

Το deal είχε κλείσει προ ημερών αλλά επιβεβαιώθηκε χθες μεταξύ της AtticaBank, του ομίλου Καλογρίτσα και της Ελλάκτωρ. 

Ηταν θέμα χρόνου η ανάληψη των έργων από κάποια μεγάλη εταιρεία ήταν πλέον αναπόφευκτο η εταιρεία να κηρυχθεί έκπτωτη και να καταπέσουν οι εγγυητικές της σε αρκετά από τα έργα που είχε αναλάβει λόγω των οικονομικών δθσκολιών που αντιμετώπιζε και των αλλά των υπέρογκων χρεών της, άνω των 100 εκατ. ευρώ.. Αυτό που έγινε ήταν η εφαρμογή του μοντέλου ΑΕΓΕΚ και στην περίπτωση αυτή. Προκειμένου να μη ζημιωθεί η τράπεζα που είχε εκδόσει τις εγγυητικές επιστολές και να μην καθυστερήσουν δραματικά τα έργα με νέους διαγωνισμούς, επελέγη η Ελλάκτωρ όπως και στην περίπτωση του μετρό Θεσσαλονίκης.

Οι συμβάσεις που αναλαμβάνει η εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα, είναι η κατασκευή του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου στη Λέσβο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από τρία χρόνια.

Επίσης η τηλεθέρμανση της Φλώρινας, προϋπολογισμού 41.300.000 ευρώ, που επίσης έπρεπε να ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια.

Ακόμη, τα έργα αποχέτευσης του Διονύσου, προϋπολογισμού περί τα 16.000.000 ευρώ, τα οποία είχε αναλάβει το 2014 η Τοξότης με έκπτωση 48,8%. Το τέταρτο έργο βρίσκεται στην περιοχή του Πειραιά.

Ο όμιλος Καλογρίτσα, μέσω των θυγατρικών Τοξότης και Ομάδα Κατασκευών, είχε μειοδοτήσει στους διαγωνισμούς για τα τέσσερα πρώτα τμήματα του άξονα Πάτρα - Πύργος, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 250.000.000 ευρώ, με πολύ υψηλές εκπτώσεις.

Η κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών είχε προσφέρει έκπτωση 53,05% για το πρώτο τμήμα (Πύργος - Δουναίικα), 55,32% για το δεύτερο (Δουναίικα - Αμαλιάδα), 57,45% για το τρίτο (Αμαλιάδα - Κυλλήνη) και 50,39% για το τέταρτο (Κυλλήνη - Βάρδα).

Για τα επόμενα τμήματα είχαν μειοδοτήσει άλλες εταιρείες, επίσης με μεγάλες εκπτώσεις: Για το τμήμα Βάρδα - Σαγαίικα η κοινοπραξία Ξανθάκης-Ιντερκάτ με έκπτωση 49,90%, για το τμήμα Σαγαίικα - Κάτω Αχαγιά η DG Infrastrutture (53,40%) και για το Κάτω Αχαγιά - ΒΙΠΕ Πάτρας, η Ιντερκάτ με έκπτωση 50,99%. Προ ημερών, προσωρινός μειοδότης στην τελευταία (όγδοη) εργολαβία που αφορά το τμήμα Μιντιλόγλι - ΒΙΠΕ Πάτρας είχε ανακηρυχθεί πάλι η GD Infrastrutture (που συνεργάζεται με τη Μηχανική), με έκπτωση 52,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου