Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Αδεια μητρότητας άνευ αποδοχών και απόλυση

Μηχανικός έχασε τη δουλειά της, με τη δικαιολογία ότι δεν επέστρεψε στην ώρα της για να εργαστεί, μετά την άδεια μητρότητας που είχε πάρει. Επί σχεδόν μία πενταετία, η μηχανικός εργαζόταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) στην εταιρεία Netscope Solutions, που εμπορεύεται όργανα μετρήσεων και ελέγχων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
Μάλιστα, όπως μας λέει η ίδια, προκειμένου να ξεκινήσει η συνεργασία της με την εταιρεία ο εργοδότης έθεσε ως προϋπόθεση να έχει μπλοκάκι.
Εξακολούθησε να εργάζεται μέχρι και δύο εβδομάδες πριν τον Μάιο του 2016, όταν και γέννησε.
Καθώς απασχολούνταν με το καθεστώς του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, αναγκάστηκε να πάρει άδεια μητρότητας χωρίς να της καταβάλλεται μισθός, την ίδια ώρα που πλήρωνε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές στο Ταμείο της.
«Τον Γενάρη του 2017 επικοινώνησα με την εργοδοσία και ζήτησα να παρατείνω το διάστημα της άδειάς μου μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, με τη δέσμευση ότι οποτεδήποτε χρειαστεί θα επιστρέψω άμεσα στη θέση μου.
Από την πλευρά του το αφεντικό με διαβεβαίωνε ότι δεν έχει πολλή δουλειά τη συγκεκριμένη περίοδο και ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα από την απουσία μου», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η εργαζόμενη, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.
«Πήγαινα τακτικά από το γραφείο και κάθε φορά το αφεντικό με καθησύχαζε ότι η θέση μου δεν κινδυνεύει και ότι θα επιστρέψω τον Σεπτέμβρη όπως είχαμε κανονίσει. Ολα καλά, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, που μου είπε ότι η επιστροφή μου παίζεται, γιατί έπεσε ο τζίρος της εταιρείας. Οταν του ζήτησα τη νόμιμη αποζημίωση μου είπε: “Δεν σε απέλυσα εγώ, εσύ δεν γύρισες στην ώρα σου”, προσθέτοντας μάλιστα: “Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να είναι στον κλάδο γιατί όταν προκύπτει εγκυμοσύνη δημιουργούν πρόβλημα. Και δεν εννοώ τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά τις μικρές εταιρείες...”», μας λέει η εργαζόμενη, η οποία έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, με την υπόθεσή της να συζητείται στις 28 Νοεμβρίου.
Επικοινωνήσαμε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, ο οποίος αρνήθηκε ότι υπήρξε απόλυση επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι η εργαζόμενη δεν επέστρεψε στην ώρα της στην εργασία της.
«Εκμεταλλεύτηκε την ανοχή μας και την προσπάθεια μας να την εξυπηρετήσουμε» δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Netscope Solutions στην «Εφ.Συν.», παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η παράταση της άδειας μητρότητας δόθηκε κατόπιν συνεννόησης, ενώ στην ερώτηση αν η εργαζόμενη κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρείας ή αν ήταν «εξωτερική συνεργάτις», όπως υποστήριζε ο ίδιος, αρνήθηκε να απαντήσει διακόπτοντας απότομα τη συζήτηση.

Κατέβαλε εισφορές

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) καταγγέλλει την εταιρεία για παράνομη και καταχρηστική απόλυση.
Μάλιστα έχει ζητήσει αρκετές φορές να συναντηθεί με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, χωρίς κάτι τέτοιο να ευοδωθεί.
Πριν από μερικές μέρες, μέλη του ΣΜΤ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται η εταιρεία, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους σχετικά με την υπόθεση και ζήτησαν εκ νέου συνάντηση χωρίς να τύχουν ανταπόκρισης για ακόμη μία φορά.
«Στην περίπτωση της νεαρής συναδέλφου είναι χαρακτηριστικό το ότι έμεινε για όλο το διάστημα της άδειας μητρότητας απλήρωτη, ενώ την ίδια στιγμή -βάσει του νόμου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό- πλήρωνε εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθερος επαγγελματίας, παρά το γεγονός ότι η σχέση εργασίας της ήταν καθαρά εξαρτημένη. Η κυβέρνηση, αντί να προσπαθήσει να δώσει λύση, νομοθετεί αυτή την ελαστική σχέση εργασίας διευκολύνοντας τους εργοδότες και “νομιμοποιώντας” ουσιαστικά τα μπλοκάκια. Επιδόματα και άδειες δεν αναγνωρίζονται. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που παίρνουν άδειες μητρότητας άνευ αποδοχών ή που απολύονται χωρίς αποζημίωση όταν ανακοινώνουν την εγκυμοσύνη τους. Για την εργοδοσία τίποτα δεν είναι δεδομένο, υπάρχει απόλυτη αυθαιρεσία» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Σοφιάννα Λούβρου, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου