Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Απόφαση ΔΕ ΤΕΕ/ΤΑΚ και Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ


ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν3986/2011»
Σχετ. : (α) το με αρ. Πρωτ. 3052/14.09.2012 έγγραφο μας Σε συνέχεια του (α) σχετικού εγγράφου μας και κατόπιν της 243/27.09.2012 ομόφωνης απόφασης της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ η οποία συμπληρώνει την 238/13.09.2012 προηγούμενης
απόφασής της, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ
1. Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή εισήγηση (α) μελών της Μόνιμης Επιτροπής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ, (β) μελών της Πρωτοβουλίας Μελών για το Ασφαλιστικό και (γ) μελών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
2. Συνεκτιμώντας τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν:
(α) στα επικείμενα νέα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση,
(β) στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν.3986/2011,
(γ) και στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται για τον κλάδο των μηχανικών και των κατασκευών, ως απότοκα της συνεχιζόμενης νεοφιλελεύθερης λαίλαπας η οποία οδηγεί νομοτελειακά σε ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ των αποθεματικών του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και την οριστική ισοπέδωση του κλάδου με όποιες δραματικές συνέπειες για την ανάπτυξη την οποία προσδοκά ο τόπος,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ, ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ και σας ΚΑΛΕΙ να αναλάβετε δράση για:
1. Την αξιοποίηση κάθε πρόσφορου ένδικου μέσου, όπως η αίτηση ακύρωσης του άρθρου 44 του Ν.3896/2011 στο Συμβούλιο της Επικράτειας και η αίτηση προσωρινής αναστολής του μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης του ΣτΕ
2. Την εξασφάλιση Υγειονομικής Περίθαλψης για ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ανεξάρτητα από χρέη και καμιά περικοπή σε ιατροφαρμακευτικές παροχές και συντάξεις
3. Την ουσιαστική προστασία και την παροχή ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ συνάδελφους μηχανικούς
Στεκούμενοι στο ύψος των περιστάσεων και αναλογιζόμενοι τις ευθύνες, κυρίως, απέναντι στους νέους συναδέλφους που καταδικάζονται καθημερινά στην εξαθλίωση και στην οικονομική μετανάστευση, στερώντας από τη χώρα το μέλλον της, θα περιμέναμε κατ’ ελάχιστο από τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων του τεχνικού κόσμου στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ να εκφράσουν την αντίθεση τους με τις παραιτήσεις τους. Μια πράξη που θα σηματοδοτούσε την έναρξη ολομέτωπου αγώνα για την ύπαρξη ουσιαστικά του τεχνικού κλάδου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη χώρα.
Έστω και τώρα, ας προσχωρήσουμε ενωμένοι στην άσκηση όλων των ένδικων και νομικών μέσων που μας προσφέρονται πριν να είναι πλέον αργά.
Οι μαζικές αιτήσεις διαγραφής από νέους μηχανικούς που κατατίθενται στο ΤΕΕ ας μας προβληματίσουν όλους …

ΘΕΜΑ: « Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν3986/2011»

Κύριοι,
Τον προηγούμενο μήνα σας αποστείλαμε απόφαση της Αντιπροσωπείας του τμήματός μας σχετικά με τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ μεταφέροντας τη διαπίστωσή μας ότι τα αποθεματικά του Ταμείου συνεχίζουν να χάνονται και να οδηγούνται στην αποπληρωμή του χρέους. Εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας γι’ αυτό και σας καλέσαμε σε κοινή δράση για να σταματήσει η αιμορραγία αυτή. Ταυτόχρονα ζητήσαμε την ουσιαστική διευκόλυνση των συναδέλφων που δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και φυσικά το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών και τη μη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν3986/2011 που προβλέπει παράλογες και αναίτιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, θέμα για το οποίο επανειλημμένως και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ έχουν δεσμευθεί. Την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε περιμένουμε τη δράση του ΤΕΕ και του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ προς την κατεύθυνση διασφάλισης των αποθεματικών και διευκόλυνσης των μηχανικών.
Περιμένουμε τη λειτουργία του Κλάδου Ειδικών Παροχών στο ΤΣΜΕΔΕ, 6 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.3518/2006 με στόχο να καλυφθούν οι κατηγορίες ασφαλισμένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, υποαπασχόλησης αλλά και ευπαθείς ομάδες ασφαλισμένων με προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Δυστυχώς όμως δεν διαπιστώσαμε δράση προς την κατεύθυνση αυτή αλλά προς την αντίθετη. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση 193/23-8-2012 του Δ.Σ. ΕΤΑΑ αποφασίστηκε ομόφωνα να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του άρθρου 44 του Ν3986/2011 σε αντίθεση με παλαιότερη απόφαση της συνεδρίασης 169/16-2-2012 του ίδιου του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ. Αποφασίστηκε μάλιστα να εφαρμοσθούν οι διατάξεις σύμφωνα με τη δυσμενή για τους μηχανικούς ερμηνεία των υπηρεσιών του Υπουργείου «παρά την αντίθετη ερμηνευτική θέση της ολομέλειας της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του Ταμείου» και «παρά το ότι το Δ.Σ. δεν αποδέχεται την ερμηνεία αυτή ως ορθή».
Εντύπωση προκαλεί επίσης η κυνική παραδοχή από το Υπουργείο ότι «…η περαιτέρω καθυστέρηση στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεων από όλους τους τομείς του Ταμείου θα δημιουργήσει σοβαρό δημοσιονομικό έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Παράλληλα καθίσταται σαφές ότι η υστέρηση στην εφαρμογή θεσμοθετημένων μέτρων, αφενός πλήττει την αξιοπιστία της χώρας αφετέρου συνεπάγεται την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.»
Δηλαδή είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι αυξήσεις στις εισφορές δεν σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του Ταμείου, αλλά με την κάλυψη του Κρατικού Προϋπολογισμού και ουσιαστικά του Δημόσιου χρέους.
Μετά από την απώλεια σημαντικού τμήματος των αποθεματικών μας από το Κράτος καλούνται οι μηχανικοί να πληρώσουν υπέρογκες αυξήσεις στις εισφορές τους για να οδηγηθούν κι αυτές στην ίδια μαύρη τρύπα!
Σας καλούμε λοιπόν να αναλάβετε δράση ώστε
 να μην εφαρμοσθεί η απόφαση του Δ.Σ. ΕΤΑΑ, και να παγώσουν οι ασφαλιστικές
εισφορές
 να γίνει άμεση παρέμβαση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ για ουσιαστικές διευκολύνσεις στους ασφαλισμένους μηχανικούς (βελτίωση όρων διακανονισμών, χωρίς τόκους υπερημερίας, χωρίς έξοδα και χωρίς προϋποθέσεις καταβολής εισφορών τρέχοντος εξαμήνου, παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας, σφράγιση βιβλιαρίων υγείας για όλους κλπ)
 να διεκδικήσουμε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ αλλά και του ΤΕΕ που κουρεύτηκαν, πολιτικά αλλά και νομικά, στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια
 να αναζητηθούν ποινικές και αστικές ευθύνες για την απώλεια των αποθεματικών
να διασφαλισθούν τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ αλλά και του ΤΕΕ, να εξασφαλιστούν έντοκες καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλη τράπεζα, χωρίς κίνδυνο νέου κουρέματος και χωρίς επισφαλείς επενδύσεις σε ομόλογα.
Εμείς δεν ζητούμε επιδοτήσεις, ούτε χρήματα από άλλους ασφαλιστικούς φορείς.
Ζητούμε να σταματήσει κάθε αφαίμαξη του Ταμείου μας και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς δυναμικό συντονισμό όλων των μηχανικών στα ζητούμενα που εκτέθηκαν παραπάνω, διαφορετικά θα είμαστε όλοι υπόλογοι για τη διάλυση του Ταμείου μας.



ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Οι διπλωματούχοι μηχανικοί την τελευταία τετραετία βιώνουν μία πρωτοφανή κρίση, η οποία απειλεί με διάλυση το τεχνικό δυναμικό της χώρας. Ενδεικτική συνέπεια αυτής της κρίσης είναι το 30% περίπου των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών να αδυνατούν να  πληρώσουν – λόγω οικονομικής αδυναμίας – τις ασφαλιστικές εισφορές τους, να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μην μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους.
Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΕΤΑΑ και της Κυβέρνησης, αντί να συμβάλουν στην επίλυση των δραματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη δυσμενείς συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, η επιβολή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης 35% στους ελεύθερους επαγγελματίες και η υπαγωγή του ΚΥΤ στον ΕΟΠΠΥ, οδηγούν νομοτελειακά την κοινότητα των μηχανικών στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.
Η αδικαιολόγητη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ένα ταμείο που, ακόμη και υπό αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, παραμένει πλεονασματικό, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα το καταστήσει ελλειμματικό και την πλειοψηφία των μηχανικών χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος.
Παράλληλα, είναι ακόμη σε εκκρεμότητα η υπουργική απόφαση για την έγκριση, έστω και καθυστερημένα, του κανονισμού λειτουργίας του Κλάδου Προνοιακών Παροχών, ώστε να καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές και η επιδότηση των ανέργων μηχανικών.
Η υπαγωγή του ΚΥΤ στον χρεοκοπημένο και προβληματικό ΕΟΠΠΥ, μπορεί να λύνει ευκαιριακά μέρος του ταμειακού  προβλήματος του ΕΟΠΠΥ, αλλά σε βάθος χρόνου θα το διογκώσει. Οι δε μηχανικοί, από εκεί που «απολάμβαναν» μια στοιχειώδη ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, θα υπαχθούν σε έναν οργανισμό που προσφέρει αυτή τη στιγμή σχεδόν μηδενικές παροχές.
Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και η επιβολή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης 35% στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι μέτρα καθαρά εισπρακτικού και αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα και προδίδουν μία πρωτοφανή πολιτική μυωπία. Τα μέτρα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με μία δίκαιη φορολογική πολιτική, που μοιράζει  τα βάρη στους πολίτες με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα. Η ώθηση στην οικονομική εξαθλίωση μίας κατηγορίας πολιτών, με μόνο κριτήριο το επάγγελμα που ασκούν και όχι το πραγματικό τους εισόδημα, είναι καταφανώς άδικη, ενδεχομένως αντισυνταγματική και δεν εστιάζει στην ουσία του προβλήματος, που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτοί που πλήττονται είναι τελικά αυτοί που ήταν συνεπείς με το νόμο και δεν φοροδιέφευγαν, ενώ αυτοί που φοροδιαφεύγουν θα εξακολουθήσουν να είναι οι ωφελημένοι και από τη νέα κατάσταση. Επιπλέον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της λίστας των οφειλετών  του δημοσίου και τη διόγκωση του φαινομένου της «μαύρης» εργασίας.

Τη στιγμή που ευρείες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες πλήττονται από την κρίση, η Πολιτεία δείχνει μία ανεπίτρεπτη ανοχή σε επιχειρηματικά καρτέλ, στον χώρο των καυσίμων, του λιανεμπορίου, των δομικών υλικών κ.λπ., τα οποία συντηρούν τεχνητά υψηλές τιμές σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.  Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξαντλεί την αυστηρότητά της όταν πρόκειται να θίξει τα δικαιώματα πολυπληθών επαγγελματικών ομάδων, ενώ αφήνει ουσιαστικά στο απυρόβλητο παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές, οι οποίες στην ουσία δυναμιτίζουν την κοινωνική σταθερότητα και την όποια προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Μέτρα μόνο εισπρακτικού χαρακτήρα και περιορισμού δαπανών, χωρίς να συνοδεύονται από πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, χωρίς μείωση της γραφειοκρατίας, χωρίς μείωση της διαφθοράς, χωρίς μείωση των φορολογικών συντελεστών, χωρίς την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, χωρίς την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα αυξάνουν την ανεργία και θα μειώνουν το εθνικό εισόδημα.
Καλούμε τη ΔΕ του ΤΕΕ να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να αναστραφεί η  αδιέξοδη πολιτική και να αποφασίσει:
·         Την άμεση διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας όλου του τεχνικού κόσμου.
·         Την αναζήτηση κάθε δυνατού τρόπου αποφυγής της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών.
·         Τη διεκδίκηση της επιστροφής των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ είτε μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των  ταμείων είτε μέσα από τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας στο ταμείο.
·         Την ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών και τη μη ένταξή στον ΕΟΠΠΥ.
·         Την εξέταση της δυνατότητας ίδρυσης επαγγελματικού ασφαλιστικού ταμείου.
·         Την δημοσιοποίηση προς κάθε κατεύθυνση της κάθετης και τεκμηριωμένης αντίθεσης μας στην εξοντωτική φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών.
·         Την κατάθεση πρότασης για την πρόσθετη χρηματοδότηση των προνοιακών επιδομάτων (π.χ. για κάθε ευρώ που θα προκύψει από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το μισό να διατίθεται για τους ανέργους και οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας).
·         Την έναρξη διαλόγου με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
·         Τη συνάντηση του προεδρείου του ΤΕΕ με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.
·         Την κλήση στα όργανα του ΤΕΕ των εκπροσώπων μας στο ΕΤΑΑ, ώστε να αιτιολογήσουν την στάση τους και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ελέγχου.
·         Όσον αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής, ζητάμε την πλήρη ενημέρωσή μας ώστε να συμμετέχουμε, όπως θεσμικά οφείλουμε στις αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου