Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

«Σκούπα» για 350 επαγγέλματα

Αναδημοσιεύουμε από την "ΚΕ" άρθρο για το επερχόμενο νομοσχέδιο "απελευθέρωσης" των "κλειστών" επαγγελμάτων. Επιβεβαιώνει απολύτως τόσο την άμεση σχέση του όχι μόνο με το μνημόνιο αλλά με την οδηγία Μποκλκενστάϊν 123/2006, όπως διεξοδικά έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο κείμενο μας :
Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο «ξένων» και «μεγάλων» συμφερόντων σε επιχειρήσεις από το χώρο των ιδιωτικών πανεπιστήμιων ώς τις λαϊκές αγορές και το πλανόδιο εμπόριο.
Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης, με το «μάνιουαλ» της τρόικας στο χέρι, είναι έτοιμοι για τις μεγάλες ανατροπές. Τα πάνω-κάτω σε 350 και πλέον επαγγέλματα αλλά και περίπου 2,2 εκατομμύρια πολίτες που εμπλέκονται σε αυτά, είτε ως επιχειρηματίες είτε ως εργαζόμενοι, φέρνει νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών που απελευθερώνει ή διευκολύνει την άσκηση δραστηριότητας.
Οι αλλαγές που έρχονται είναι σαρωτικές:
*Επιτρέπεται η είσοδος «ξένων» και «μεγάλων» επιχειρηματικών συμφερόντων σε χώρους και δραστηριότητες όπου μέχρι σήμερα υπήρχε προστασία των «μικρών».
*Ανοίγει παράλληλα ο δρόμος για την αδειοδότηση σε όλη την επικράτεια πολυκαταστημάτων χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους πάνω από 800.000 απασχολούμενους και επαγγελματίες στον κλάδο του λιανεμπορίου.
*Εταιρείες θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους 24.000 πωλητές στις λαϊκές αγορές και το πλανόδιο εμπόριο.
*Καταργούνται οι ελάχιστες τιμές σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα και επιτρέπεται η παροχή από το εξωτερικό υπηρεσιών τουριστικού πράκτορα και ξενάγηση.
*Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορούν να νομιμοποιηθούν.
Οι παραπάνω είναι λίγες μόνο από τις εκατοντάδες σαρωτικές αλλαγές που καλύπτονται πίσω από τον «καπνό» που προκάλεσε η έντονη αντίδραση των «ισχυρών» κλάδων (νομικών, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και ορκωτών λογιστών). Οι τελευταίοι κατάφεραν να μεταθέσουν για τις αρχές του 2011 τις αλλαγές, παρά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα του μνημονίου που ήθελε την ψήφιση του σχετικού νόμου φέτος. Αντίθετα, οι αλλαγές στο εργασιακό πέρασαν ως «κατεπείγουσες».
Το «άνοιγμα» στα πιο πολλά από τα επαγγέλματα έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, προ μνημονίου, από την οδηγία απελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών (γνωστή ως οδηγία Μπολκεστάιν). Το μνημόνιο έφερε πιο σκληρούς όρους «διευρύνοντας» τη λίστα η οποία συμπληρώνεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τα 16 τεχνικά επαγγέλματα και τις συνολικά 204 ειδικότητες (άδειες) που τα διέπουν.
Η κυβέρνηση ανταλλάσσει από καιρό αλληλογραφία με τις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση των αρμόδιων υπουργείων με τους εκπροσώπους της τρόικας που φαίνεται να διαφωνούν με μια σειρά «εξαιρέσεις».
1. Τι αλλάζει στο εμπόριο:
*Καταστήματα λιανεμπορίου. Καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που σήμερα θέτει η νομοθεσία για την αδειοδότηση πολυκαταστημάτων ανά την επικράτεια βάσει του νόμου 3377/2005. Χρειαζόταν ειδική άδεια από τις νομαρχίες με γνωμοδότηση για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για καταστήματα άνω των 1.500 ή 2.000 τ.μ σε απόσταση 20 χλμ. από το κέντρο κάθε πόλης.
*Πωλητές λαϊκών αγορών. Η τρόικα ζητά να δίδεται δικαίωμα και σε όσους δεν μιλούν ελληνικά και να αρθεί το δικαίωμα κατοχής μόνο 1 άδειας ανά φυσικό πρόσωπο.
*Πλανόδιο εμπόριο. Η επιτροπή ζητά να δοθεί δικαίωμα αδειοδότησης και νομικών προσώπων και να αρθεί η απαγόρευση να έχουν άλλη εργασία. Η Ελλάδα δηλώνει ότι θα καταργηθεί η αγόρευση πλανόδιου εμπορίου σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους.
*Εκθέσεις. Αίρεται η απαγόρευση παράλληλης άσκησης άλλου επαγγέλματος και εξετάζεται να επιτραπεί η διενέργεια εκθέσεων κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
2. Αλλαγές στον τουρισμό.
Στα τουριστικά καταλύματα καταργούνται οι διασφαλισμένες κατώτερες τιμές «πόρτας». Επανεξετάζονται τα συστήματα αδειοδότησης, με στόχο την απλοποίηση. Καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής (π.χ. για γραφεία ταξιδίων) στην Ελλάδα, αν υπάρχει αδειοδότηση άλλου κράτους-μέλους.
*Ξεναγοί. Καταργούνται οι περιορισμοί άσκησης επαγγέλματος για κατοίκους Ε.Ε.
*Τουριστικά γραφεία. Θα επιτρέπεται σε εγκατεστημένους σε άλλο κράτος-μέλος να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Κατά κύματα έρχονται οι ανατροπές στο χώρο των ελεύθερων επαγγελμάτων και της παροχής υπηρεσιών. Από τη μια πλευρά είναι η τρόικα και το μνημόνιο που απαιτούν αλλαγές στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Από την άλλη, η κοινοτική νομοθεσία αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης να άρει αγκυλώσεις δεκαετιών στο πλέγμα της αδειοδότησης πολλών -τεχνικών κυρίως- επαγγελμάτων.
Η «Κ.Ε.» κατέγραψε και παρουσιάζει τη λίστα των επαγγελμάτων αλλά και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών που το 2011 θα κληθούν να λειτουργήσουν υπό νέους όρους και προϋποθέσεις. Πρακτικά, οι αλλαγές εντοπίζονται σε τρεις τομείς:
*Μειώνονται οι απαιτούμενες άδειες ή ο χρόνος μαθητείας που χρειάζεται κάποιος προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα άσκησης ενός επαγγέλματος. Ταυτόχρονα μειώνονται οι δυνατότητες του κράτους να απαγορεύσει σε μεγάλες επιχειρήσεις να «εισβάλουν» σε κλειστές αγορές, όπως οι λαϊκές. Περιορίζονται και τα περιθώρια κρατικών φορέων να απαγορεύσουν την ίδρυση πολυκαταστημάτων σε κωμοπόλεις.
*Αίρονται προστατευτικά μέτρα που ίσχυαν σε πολλές δραστηριότητες. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου ή του φαρμακοποιού αλλά και οι ελάχιστες αμοιβές οι οποίες ορίζονται έως σήμερα με υπουργικές αποφάσεις.
*Καταργούνται ουσιαστικά τα σύνορα για όσους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.
Είναι πιθανό, συν τω χρόνω, στην παρακάτω λίστα να προστεθούν και άλλα επαγγέλματα. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση με την Ε.Ε., θέτοντας επιχειρήματα ως προς το ποιοι περιορισμοί δικαιολογούνται για λόγους δημόσιου συμφέροντος και ποιοι όχι. Το ποια από αυτά θα πείσουν τελικά τις Βρυξέλλες παραμένει ζητούμενο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου