Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Η ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτο των 11 οικοδόμων που γευματίζουν 256 μέτρα πάνω από τη Νέα Υόρκη

Η ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτο των 11 οικοδόμων που γευματίζουν 256 μέτρα πάνω από τη Νέα Υόρκη
13-10-2020 - Πηγή: mikropragmata.lifo.gr


Με την πάροδο του χρόνου, μια σειρά από εμβληματικές φωτογραφίες έχουν εισέλθει στο συλλογικό ασυνείδητο, διαμορφώνοντας την άποψή μας για ιστορικά γεγονότα, μερικές φορές σε βαθμό που οδηγεί σε κοινωνικές αλλαγές, λέει το openculture. Συνήθως, η σημασία αυτών των εικόνων δεν εξαρτάται τόσο από την αναγνώριση της ταυτότητας των πρωταγωνιστών, αν και έχει πάντα ενδιαφέρον να μαθαίνουμε την ιστορία τους, που έρχεται στο φως μετά από έρευνες δημοσιογράφων, αρχειοθετών και άλλων ενδιαφερόμενων.

Η φωτογραφία αυτή του 1932 έχει τίτλο Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη (Lunch atop a Skyscraper- New York Construction Workers Lunching on Crossbeam) και έχει μείνει ανεξίτηλη στην κοινή μνήμη κυρίως λόγω της απλότητας και της «ελαφρότητάς» της.
Έντεκα εργάτες φαίνονται να απολαμβάνουν το κολατσιό τους σε μια δοκό που αιωρείται 256 μέτρα πάνω από την πόλη της Νέας Υόρκης, χωρίς να φορούν ζώνες ασφαλείας ή άλλα προστατευτικά.

Σύμφωνα με την αρχειοθέτρια του Rockefeller Center, Christina Roussel, η οποία αφηγείται το βίντεο του TIME Magazine 100 Photos παρακάτω, οι έντεκα αυτοί εργάτες είναι οι «αφανείς ήρωες της οικοδομής».

Δείτε το βίντεο με την ιστορία της φωτογραφίας


Η ερώτηση που προκύπτει από αυτόν τον ασυνήθιστο χαρακτηρισμό είναι ότι αφού οι οικοδόμοι δεν αποκτούν συχνά φήμη μέσω της δουλειάς τους, υπήρχαν και φανεροί ήρωες της οικοδομής; Ο John D. Rockefeller, Jr είχε την ιδέα για ένα συγκρότημα δεκατεσσάρων εμπορικών κτιρίων σε έκταση 22 στρεμμάτων σε στιλ αρ ντεκό. Το έργο είχε σκοπό να δώσει ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, απασχολώντας πάνω από 250.000 ανθρώπους, από οδηγούς και λατόμους μέχρι χαλυβουργούς και οικοδόμους και οδήγησε σε αναγέννηση της προσφοράς και της πατριωτικής υπερηφάνειας.

Ο οργανισμός Rockefeller εκμεταλλεύτηκε αυτήν τη θετική αποδοχή του έργου, με τη συχνή δημοσιοποίηση φωτογραφιών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής με τους τολμηρούς εργάτες στον 69ο όροφο του κτιρίου RCA (γνωστό σήμερα ως 30 Rock.)
Ο κριτικός κινηματογράφου John Anderson, έγραψε στους The New York Times για το ντοκιμαντέρ Men at Lunch:

«Η δημοτικότητα της φωτογραφίας, η οποία έχει χρωματιστεί, σατιριστεί από τα Muppets και μετατραπεί σε γλυπτό από τον Sergio Furnari, αφορά εν μέρει στην απροσεξία των πρωταγωνιστών της. Η δοκός στην οποία κάθονται φαίνεται να αιωρείται πάνω από μια αστική άβυσσο, με την απεραντοσύνη του Central Park απλωμένη πίσω της και, φαινομενικά, τίποτα από κάτω. Αλλά στην πραγματικότητα είναι πιθανό μόλις λίγα μέτρα πιο κάτω να υπήρχε ένα τελειωμένο πάτωμα του κτιρίου»

Το ντοκιμαντέρ βοήθησε στην επιβεβαίωση της ταυτότητας πολλών από τους άντρες. Οι μετανάστες από την Ιρλανδία Maddy O’Shaughnessy και Sonny Glynn κάθονται στα δύο άκρα, όπως επιβεβαίωσαν οι γιοι τους.

Ο William Eckner, τρίτος από τα αριστερά, και ο Joe Curtis, τρίτος από τα δεξιά, συμμετείχαν και σε μια παρόμοια φωτογραφία που τραβήχτηκε περίπου την ίδια περίοδο. Ο άντρας που κάθεται στα δεξιά του Curtis είναι ίσως ο John Charles Cook του St. Regis Mohawk Reservation.

Η ταυτότητα του φωτογράφου είναι επίσης αμφισβητούμενη. Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν ο Charles C. Ebbets, αλλά και ο Tom Kelley και ο William Leftwich ήταν επίσης παρόντες εκείνη τη μέρα, αψηφώντας τη βαρύτητα και απαθανατίζοντας την ολοκλήρωση του σχεδίου του αρχιτέκτονα Raymond Hood.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου