Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η Attica bank αναγνωρίζει ότι θα τεθεί σε ειδική εκκαθάριση αν αποτύχει η αύξηση κεφαλαίου

Αναδημοσίευση από http://bankingnews.gr/
Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην επιλεκτική πληροφόρηση της Attica bank και στο κυνήγι μαγισσών που δολίως και σκοπίμως επιχειρεί κατά του bankingnews.gr εφευρίσκοντας σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Είναι οξύμωρο και προσβλητικό η Attica bank να κατηγορεί το bankingnews ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα με τα δημοσιεύματα που έχει παρουσιάσει με στόχο την αλήθεια.

Ποια είναι τα αλλότρια συμφέροντα;

Προφανώς απάντηση δεν θα πάρουμε.

Όμως στο ενημερωτικό δελτίο η Attica bank υποχρεώνεται να τα γράψει όλα καθώς αποτελεί νομικό κείμενο.

Στο ενημερωτικό δελτίο σελίδα 343 η Attica bank αναφέρει ότι αν αποτύχει η αύξηση κεφαλαίου θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Το bankingnews.gr προφανώς και δεν επιθυμεί την αποτυχία κανενός αλλά ότι τον παρουσιάζει ως δυνητικό κίνδυνο…εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα όταν υποχρεώνεται από τον νόμο η Attica bank να παρουσιάσει και αυτό το ενδεχόμενο τότε το πράττει.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην επιλεκτική πληροφόρηση της Attica bank και στο κυνήγι μαγισσών που δολίως και σκοπίμως επιχειρεί κατά του bankingnews.gr εφευρίσκοντας σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Για να δούμε όμως ορισμένα δεδομένα;

Η Attica bank – μέχρι τώρα σε κανένα δελτίο τύπου δεν το είχε αναφέρει – αναγνωρίζει ότι στο 9μηνο του 2015 η Attica bank είχε αρνητική καθαρή θέση -1,72% το core tier 1.

Η Attica bank καλείται να ανακεφαλαιοποιηθεί αναζητώντας 748 εκατ συνολικά ή 584 εκατ στο βασικό σενάριο εκδίδοντας 2,49 δισεκ. μετοχές με έκδοση 36 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά στα 0,30 ευρώ.

Η Attica bank θα διαθέτει – αν ανακεφαλαιοποιηθεί – συνολικά 2,56 δισεκ. μετοχές.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της Attica bank το ΤΣΜΕΔΕ θα επενδύσει από 255 έως 382 εκατ ευρώ με στόχο ποσοστό 34% έως 51% που δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει έως 65%.

Την 1η Δεκεμβρίου σταματάει η διαπραγμάτευση της μετοχής της Attica bank λόγω reverse split, στις 4 Δεκεμβρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση της μετοχής ενώ η περίοδος της αύξησης είναι 4 με 10 Δεκεμβρίου.

Τα έξοδα της αύξησης έχουν καθοριστεί στα 25 εκατ δηλαδή το 3,3% της αύξησης που είναι στον μέσο όρο.

Οι απολαβές της διοίκησης θεωρούνται κραυγαλέες καθώς η τράπεζα είναι ζημιογόνος αλλά η Γιάννης Γαμβρίλης ο πρόεδρος της τράπεζας λαμβάνει 180,54 χιλιάδες ευρώ καθαρά ή 264,7 χιλ μεικτά.

Ταυτόχρονα στις 28 Αυγούστου του 2015 δηλαδή πριν 3 μήνες αποφάσισε να επεκτείνει – ανανεώσει την σύμβαση με την τράπεζα έως τις 15 Μαρτίου του 2019 καθώς έληγε στις 16 Μαρτίου του 2016.

Στο ενημερωτικό δελτίο της Attica bank ωστόσο τα ουσιώδη βρίσκονται στις σελίδες 343 και 352 με 353.

Στην σελίδα 343 αναφέρεται ότι στην περίπτωση πιστοποίησης της μη κάλυψης της Αύξησης, αφού οι αρμόδιες αρχές διαπιστώσουν ότι συντρέχουν προϋποθέσεις εξυγίανσης θα είναι σε θέση να επιβάλλουν άμεσα στην Τράπεζα ένα ή περισσότερα από τα μέτρα εξυγίανσης του Ν. 4261/2014 και του Ν. 4335/2015 όπως ισχύουν, περιλαμβανομένης και της δυνατότητας να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της Τράπεζας και να δημιουργηθεί είτε ενδιάμεσο πιστωτικό ίδρυμα είτε να τεθεί η Τράπεζα σε ειδική εκκαθάριση.

Η Attica bank αναγνωρίζει αυτό το ενδεχόμενο αλλά αντιδρά όταν το γράφει ως ενδεχόμενο το bankingnews.gr.

Στην σελίδα 344 αναφέρεται ότι στην περίπτωση πιστοποίησης της μερικής κάλυψης της Αύξησης η Τράπεζα, ανάλογα με τις απαιτήσεις των εποπτικών Αρχών, ενδέχεται να πρέπει να αναζητήσει στο άμεσο μέλλον νέα κεφάλαια μέσω πρόσθετων αναδιαρθρωτικών ενεργειών, ιδιωτικής τοποθέτησης κεφαλαίων επενδυτών ή νέας διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων.

Επισημαίνεται ότι, οι εποπτικές Αρχές δύνανται στο πλαίσιο των εποπτικών τους εξουσιών να επιβάλλουν πρόσθετες απαιτήσεις προληπτικών μέτρων

Στην περίπτωση πιθανής μη συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων ύψους 748,74 εκατ. ενδέχεται να επιφέρει την εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων μέτρων εξυγίανσης, και επακολούθως σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας, στη μετοχική της σύνθεση καθώς και απώλεια στην αξία της επένδυσης των μετόχων της.

Στις σελίδες 352 -353 παρουσιάζονται τα εξής ενδεχόμενα.

1. Κάλυψη 748 εκατ. μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

2. Κάλυψη ποσού ίσου ή ανώτερου των 584 εκατ. και μέχρι των 748 εκατ. μέσω της αύξησης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις

Α) έως την 31.12.2015 το ΤΧΣ θα συμμετάσχει για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας για το υπολειπόμενο ποσό μέχρι την κάλυψη του συνόλου των 748 εκατ.

Β) έως την 31.12.2015 οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές εγκρίνουν την Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως επαρκές προληπτικό εποπτικό μέτρο και επομένως τη συνέχιση της λειτουργίας της Τράπεζας με βάση το σύνολο του ποσού που θα έχει συγκεντρωθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας παρότι δεν έχει συγκεντρωθεί το συνολικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 748 εκατ.

Αν καμία από τις ανωτέρω προϋποθέσεις δεν συντρέξει μέχρι την 31/12/2015, ή αν οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές αποφανθούν οποτεδήποτε εντός του χρονικού διαστήματος από την 11/12/2015 έως την 31/12/2015 ότι η Τράπεζα δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου της, τότε θα θεωρηθεί ότι η Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας δεν επετεύχθη.

Στην περίπτωση αυτή θα εναπόκειται πλέον στις εποπτικές Αρχές να αποφασίσουν πως θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας, χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση οι εποπτικές Αρχές να θέσουν σε καθεστώς «ειδικής εκκαθάρισης» την Τράπεζα, με συνέπεια την απίσχνανση και απώλεια της αξίας της επένδυσης των υφιστάμενων μετόχων.

3. Κάλυψη ποσού κατώτερου των 584 εκατ.

Συμπέρασμα για την Attica bank

Η Attica bank όπως υποχρεώνεται σε ένα νομικό κείμενο όπως το ενημερωτικό δελτίο να παρουσιάζει όλα τα ενδεχόμενα να πετύχει ή να αποτύχει η ανακεφαλαιοποίηση.

Οι επενδυτές γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί και στο καλό και στο κακό σενάριο.

Επαναλαμβάνουμε τα 10 αμείλικτα ερωτήματα στην Attica bank 

Τα 10 αμείλικτα ερωτήματα για την Attica bank: Αρνητικά κεφάλαια -18,4%, state aid και κινήσεις τακτικής που δεν πείθουν

Άμεσα μεταξύ 3 και 10 Δεκεμβρίου του 2015 ξεκινάει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Attica bank με στόχο να καλύψει ένα τεράστιο κεφαλαιακό κενό 748 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 584 εκατ αφορούν το βασικό σενάριο που πρέπει υποχρεωτικά να καλυφθούν από τους ιδιώτες.

Η κατάσταση έχει ως εξής

Η Attica bank εμφανίζει εντυπωσιακή αρνητική καθαρή θέση -18,4% ή -25,2% σε core tier 1 πριν μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες από την ΤτΕ.

Να θυμίσουμε ότι η Αγροτική τράπεζα πριν χρεοκοπήσει και σπάσει σε good και bad bank είχε -22% core tier 1.

Το bankingnews.gr με στόχο την ενημέρωση και όχι την προσβολή της φήμης της Attica bank αναζητούμε την αλήθεια στα εξής ερωτήματα.

Η Attica bank ως τράπεζα, ως εργαζόμενοι ως θεσμό αξίζουν σεβασμό, οι επιλογές της διοίκησης όμως έχουν οδηγήσει την τράπεζα σε αδιέξοδο.

Η διοίκηση της Attica bank φέρει τεράστια ευθύνη που οδήγησε την τράπεζα σε αυτή την κατάσταση.

Τα 10 αμείλικτα ερωτήματα

1)Η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απέρριψε το πλάνο αναδιάρθρωσης που κατατέθηκε μέσα στον Νοέμβριο από την Attica bank ναι ή όχι;

Απορρίφθηκε γιατί εγείρει θέμα μεταξύ άλλων και state aid δηλαδή κρατικής βοήθειας;

Η βασική αιτία της απόρριψης ήταν το state aid δηλαδή οι διαφωνίες της DGCom περί κρατικής βοήθειας καθώς το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών θα υπαχθεί σύντομα σε ένα ευρύτερο ασφαλιστικό φορέα του δημοσίου τομέα.

Η απόρριψη του πλάνου αναδιάρθρωσης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και εκτάκτως παρενέβη η κυβέρνηση η οποία ζήτησε να τροποποιηθεί το πλάνο αναδιάρθρωσης και ταυτόχρονα να επαναξιολογηθεί όλη η στρατηγική του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank.

Ταυτόχρονα θα μετατραπούν και τα 100 εκατ προνομιούχων μετοχών σε κοινές μετοχές.

Αυτό αυξάνει την συμμετοχή του δημοσίου και άρα εγείρεται μείζον θέμα state aid σε σχέση με πιθανή πρόσθετη κεφαλαιακή στήριξη από το ΤΧΣ στο δυσμενές σενάριο ναι ή όχι;

2)Η Attica bank κατέθεσε εκτάκτως νέο πλάνο αναδιάρθρωσης που εξετάζεται εκ νέου από την DGCom και μια από τις παραμέτρους που περιλαμβάνει είναι ότι παραχωρείται το management.

Όμως το βασικό πρόβλημα – δίλημμα είναι ότι ενώ παραχωρείται το management το ΤΣΜΕΔΕ δεν μειώνει την συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση θα επενδύσει δηλαδή 384 εκατ σε σύνολο 748 εκατ ή 584 εκατ του βασικού σεναρίου.

Είναι δυνατό να αναζητούνται 584 εκατ και η διοίκηση της Attica bank να αντιλαμβάνεται μετά την απόρριψη από την DGCom του πλάνου αναδιάρθρωσης ότι πρέπει να παραχωρηθεί το management;

Πως παραχωρείται το management ενώ το ΤΣΜΕΔΕ θα ελέγχει το 51% αφού δεν κάνει πίσω στο θέμα των 384 εκατ που έχει επισήμως αναφέρει ότι θα καλύψει;

Μπορεί ένας ξένος επενδυτής να έρθει να επενδύσει 100 εκατ με την προοπτική να πάρει το management με το ΤΣΜΕΔΕ να ελέγχει το 51%;

Ανά πάσα στιγμή το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος, δεν μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη του από την διοίκηση που θα έχει επιβάλλει το fund;

3)Το άρθρο 32 - Νόμος 4335/2015 (Ενσωμάτωση BRRD) - Προϋποθέσεις εξυγίανσης αναφέρει πότε μπορεί να δοθούν κεφάλαια σε μια τράπεζα ναι ή όχι και αν ναι που είναι το προφανές μπορούν να δοθούν κεφάλαια για να καλύψουν το βασικό σενάριο της Attica bank;

4)Η Attica bank αναζητάει ξένους στρατηγικούς συμμάχους. 

Το ερώτημα όμως είναι το εξής.

Πως αντιμετωπίζει τα ξένα funds η Attica bank;

Την απάντηση μας την δίνει το Baikal που το 2014 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τι ανέφερε το ρωσικό fund Baikal σε επιστολή του;

«Η Baikal έχει δείξει πολύ σοβαρό ενδιαφέρον ευθύς εξαρχής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Είχαμε υποβάλλει μία ενδεικτική προσφορά, όπως ορίζει η διαδικασία που προτείνεται εσείς, και περιμέναμε τα επόμενα βήματα.

Και τότε, συνέβη μία παρέκκλιση των όσων περιμέναμε να συμβούν και λάβαμε πρόσκληση για να συναντηθούμε με τη διοίκηση της Attica Bank, στη συνέχεια με το ΤΣΜΕΔΕ, στη συνέχεια με την Attica Bank και την ΤτΕ μαζί και ούτως καθ' εξής.

Αν και εμείς ζητήσαμε επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς μας, αν και εμείς ξεκαθαρίσαμε επανειλημμένως τι ακριβώς ζητάμε, μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, πέραν των προσκλήσεων.

Το διοικητικό μας συμβούλιο αποφάσισε σήμερα (8 Οκτωβρίου του 2014), πως σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, όπου δεν ξέρουμε που πραγματικά βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μέρος αυτής της διαδικασίας.

Παρακαλώ επικοινωνήστε με το δικηγόρο μας στην Αθήνα, τον κ. Τάσο Αβριντίνη, o οποίος γνωρίζει τα συμφέροντα των επενδυτών μας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σ' αυτό το κομμάτι.

Είμαι σίγουρος πως θα συναντηθούμε και στο μέλλον για άλλα deal, στα οποία δεν θα παρουσιαστούν τόσα πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα»

Το Baikal είπε ουσιαστικά ότι δεν ξέρει που βρίσκεται.

Τι να εννοεί άραγε;

5)Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι σωρευμένες ζημίες της Attica bank φθάνουν τα 784 εκατ ευρώ, προσέξτε 784 εκατ ευρώ;

Μεταξύ 2004 και 2015 περίπου 11 χρόνια η Attica bank πέτυχε μόλις 44 εκατ κέρδη και ζημίες πάνω από 800 εκατ ευρώ;

Το 2007 η Attica bank πέτυχε 20,8 εκατ κέρδη όταν ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα είχε εμφανίσει κέρδη 5,56 δισεκ. ευρώ.

Είναι αλήθεια όλα αυτά ή όχι;

Τι έχει να κερδίσει ένα fund αν επενδύσει στην Attica bank;

6) Η περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ του Ταμείου των Μηχανικών όμως αποτελεί ακραία, κραυγαλέα διασπάθιση των κεφαλαίων των ασφαλισμένων μηχανικών που βλέπουν το ΤΣΜΕΔΕ να λαμβάνει ακραία επενδυτικά ρίσκα.

Το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 480-530 εκατ ευρώ σε Attica bank και τράπεζες και η αξία της επένδυσης του είναι σχεδόν μηδέν.

Μπορεί ένα ασφαλιστικό Ταμείο να ρισκάρει τα χρήματα των ασφαλισμένων για να καταλήγουν σε ζημίες;

Μπορεί η Attica bank να στηρίζεται σε ένα Ταμείο το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο έχει επενδύσει κεφάλαια – και σχεδιάζει να επενδύσει και νέα κεφάλαια – χωρίς καμία στρατηγική;

Τι ρόλο έχει το ΤΣΜΕΔΕ ένα Ταμείο να είναι βασικός μέτοχος μιας τράπεζας όπως η Attica bank που δεν παράγει κέρδη αλλά μόνο τεράστιες σωρευμένες ζημίες;

Στην Attica bank έχει επενδύσει 374 εκατ συνολικά και η αξία τους έφθασε έως τα 5-6 εκατ ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου του 2015 δηλαδή αντιστοιχούσαν στο 1,3% της αρχικής επένδυσης.

Είχε επενδύσει στην Αγροτική 14 εκατ και τα έχασε οριστικά.

Είχε επενδύσει 1,2 εκατ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το έχασε οριστικά.

Είχε επενδύσει 83 εκατ στην Εθνική και η αξία αυτών βρίσκεται στα 3 εκατ ευρώ.

7)Η Attica bank γιατί ενώ είχε πάνω από 1,5 χρόνο προθεσμία για να ανακεφαλαιοποιηθεί δεν τα κατάφερε;

Γιατί χάθηκε όλο το 2014 μέσα σε αλλεπάλληλες παρατάσεις;

Η διοίκηση της Attica bank αναφέρει ότι τα capital controls ευθύνονται του Ιουλίου του 2015 αλλά όλο το 2014 τι έκανε η διοίκηση ώστε να καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα;

Τι έκανε η διοίκηση 18 μήνες όταν λάμβανε αλλεπάλληλες παρατάσεις για να ανακεφαλαιοποιηθεί;

Η UBS ως σύμβουλος της τι έπραξε τελικώς;

8)Η Attica bank τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου του 2015 με βάση τα stress tests της ΤτΕ εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση ναι ή όχι;

Εμφανίζει -25,2% core tier 1 ναι ή όχι;

Μετά τις αναθεωρήσεις των κεφαλαιακών αναγκών που από 1 δισεκ. μειώθηκαν στα 748 δισεκ. και το βασικό σενάριο στα 584 εκατ η Attica bank εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση -18,4% ναι ή όχι;

Το -18,4% αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια τράπεζα αφερέγγυα και κεφαλαιακά ανεπαρκή ναι ή όχι;

9)Στο AQR η Attica bank εμφάνισε ζημία 627 εκατ ευρώ ναι ή όχι;

Γιατί η Alpha bank με πολλαπλάσιο ενεργητικό και δάνεια είχε AQR μηδέν;

Να αναφέρουμε μόνο ότι η Alpha bank είναι 18-19 φορές μεγαλύτερη τράπεζα από την Attica bank;

Οι ζημίες -627 εκατ αποδεικνύουν κάτι ή όχι στην Attica bank;

10)Τους 20.000 μικρομετόχους της η Attica bank πως τους προστάτεψε με τιμή και κάτω από 0,01 ευρώ;

Οι μικρομέτοχοι της Attica bank έχουν καταστραφεί ή όχι;

11)Το ενδέκατο ερώτημα μας είναι ρητορικό και δεν το περιλαμβάνουμε στα προαναφερόμενα ερωτήματα.

Ας πάρουμε ως υπόθεση εργασίας ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα έχει επενδύσει 770 εκατ στην Attica bank παλαιές και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Για να ανακτήσει τα 770 εκατ θα χρειαστεί με μέσο όρο κερδοφορίας σε ένα υπεραισιόδοξο σενάριο 15 εκατ ετησίως (7,5 εκατ για το 50%) περίπου 102 χρόνια.

Αλλά όπως είχε πει κάποτε κάποιος τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα μετά όλα γίνονται εύκολα….

H άποψη μας

Η Attica bank για να μπορέσει να ανακεφαλαιοποιηθεί πρέπει το ΤΣΜΕΔΕ από μέτοχος πλειοψηφίας να καταστεί μέτοχος μειοψηφίας της τάξης του 20% και όχι καταστατικής μειοψηφίας δηλαδή 33%.

Το 51% είναι αντικειμενικό αντικίνητρο.

Η διοίκηση πρέπει να αντικατασταθεί γιατί φέρει ευθύνες για την κατάσταση της τράπεζας.

Η Attica bank δεν μπορεί με εργαλεία του παρελθόντος να ατενίζει το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου