Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ανέστειλε τη λειτουργία του το Τμήμα Αχιτεκτόνων του ΕΜΠ

Σε συνέχεια παλαιότερης ανάρτησης μας, αναδημοσιεύουμε από το ISKRA

ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΑΣΚΤ) (04-5 ΜΑΙΟΥ)
Η κατάσταση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι εκρηκτική!
Οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης τείνουν να γκρεμίσουν ολοσχερώς ότι είχε κατορθώσει να απομείνει όρθιο από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων ετών στη δημόσια παιδεία. Πολιτικές οι οποίες σταδιακά, αλλά σταθερά, σπρώχνουν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από την συνεχή υποβάθμισή του,  προς στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του !
Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αντιμετωπίζουν καθημερινά τις συνέπειες της συνεχιζόμενης μείωσης της Δημόσιας Χρηματοδότησης, η οποία πλέον σύμφωνα και με τα δεδομένα του Υπουργείου διαμορφώνεται σε συνολική μείωση του Τακτικού τους Προϋπολογισμού που αγγίζει το 50%. Η μείωση αυτή καθιστά πλέον αδύνατη την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων ενώ, παράλληλα, το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει μειωθεί δραστικά εξαιτίας του ότι δεν γίνονται οι απαραίτητες νέες προσλήψεις μετά τις συνταξιοδοτήσεις, «χάρις» στην περίφημη πατέντα 1/5 ! Την ίδια στιγμή έχουν παγώσει οι πιστώσεις (407) για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Έτσι, μετά το λουκέτο στο ΤΕΙ Πειραιά και την προσωρινή αναστολής λειτουργίας της Νομικής Σχολή της Αθήνας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τη σκυτάλη πήρε η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σε χθεσινή απόφαση της  Γενική  Συνέλευση  αποφασίσε τη 15μερη αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος. (Τη Δευτέρα θα αναρτήσουμε  τη νέα αυτή απόφαση)
Η Γενική Συνέλευση των καθηγητών της Σχολής, με ψήφισμά της από τις 13 Απριλίου δήλωνε ότι «σταθμίζοντας με ευθύνη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, διαπιστώνει ότι η Σχολή Αρχιτεκτόνων αδυνατεί εκ των πραγμάτων να συνεχίσει τη λειτουργία της και αποφασίζει την αναστολή της, από την Τετάρτη 4 Μαΐου».
Όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές, η αδυναμία λειτουργίας της Σχολής οφείλεται κυρίως σε δύο αιτίες. Καταρχάς μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται, δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής Αρχιτεκτόνων να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία. Επιπλέον, στην Αρχιτεκτονική Σχολή -όπως και στις ανάλογες σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα- η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων, που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα, τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών.
 Σε ανάλογη κατάσταση τελεί και η ΑΣΚΤ, η οποία προχώρησε σε διήμερη αναστολή της λειτουργίας της χθες και σήμερα (04-05 Μαϊου) καταγγέλλοντας τη βαθμιαία μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη αναστολή κάθε νέου διορισμού, τις μειώσεις και περικοπές πιστώσεων (407) για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και τη μη υπογραφή Κ.Υ.Α, προκειμένου η ΑΣΚΤ , να προχωρήσει στην υπογραφή των ετήσιων συμβάσεων με τα Μοντέλα.
Θυμίζουμε ότι οι έκακτοι- συμβσιούχοι διδάσκοντες 407 στα Πανεπιστήμια  έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις αύριο Παρασκευή 06 Μαϊου (βλ. εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου