Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αντισυνταγματική και αντιπεριβαλλοντική η νέα «βωβή» ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για τον Ελαιώνα


Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Τηλ.: 6932 424547 6976 718945 e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com


12.09.2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

αντισυνταγματική και αντιπεριβαλλοντική η νέα «βωβή» ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ


Με τυμπανοκρουσίες ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Λιβιεράτος την υπογραφή από πλευράς του, του Προεδρικού Διατάγματος για τη λεγόμενη «Διπλή Ανάπλαση». Στη σχετική πανηγυρική ανακοίνωση του όμως ξέχασε να ενημερώσει για μια κρίσιμη «λεπτομέρεια»: ότι το ΠΔ δεν θα έχει ουδεμία ισχύ αν δεν «περάσει» από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ το ΠΔ δεν έχει ακόμη (10.09.2012) καν αποσταλεί στο ΣτΕ. Τυχαίο; Ή μήπως η «ολιγωρία» του ΥΠΕΚΑ οφείλεται στο ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική; Είναι άλλωστε γνωστή η απόφαση 3059/09 του ΣτΕ, που έβαλε STOP στην ανέγερση Mall στον Ελαιώνα, το οποίο επανέρχεται με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ:

…χρήσεις γης που συνεπάγονται την ανέγερση πολυλειτουργικού δημοτικού κτιρίου και εμπορικού κέντρου. Οι χρήσεις όμως αυτές που δεν είναι συμπληρωματικές των αθλητικών εγκαταστάσεων (αλλά θεσπίσθηκαν είτε επ’ ευκαιρία της μεταφοράς στην εν λόγω περιοχή των αθλητικών δραστηριοτήτων είτε προς ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβαρύνσεως του Δήμου από την μεταφορά αυτή), συνεπάγονται μείωση των κοινοχρήστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου και επομένως οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3481/2006 είναι αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Επειδή στην ίδια απόφαση του ΣτΕ τονίζεται ότι ο συντελεστής δόμησης παραμένει 0,1 και όχι 1,2 όπως θέλει το ΥΠΕΚΑ και ο ιδιοκτήτης του Mall κ. Βωβός, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος παραμένει δραματική, όσο και η επιδείνωση του ισοζυγίου πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων.

Επειδή επίσης στη διαμόρφωση της πρότασης του ΥΠΕΚΑ δεν λήφθηκε καν υπόψη ούτε προφανώς υπάρχει αιτιολογημένη απόρριψη της τεκμηριωμένης εναλλακτικής πρότασης της Επιτροπής μας, που είχε κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση (βλ. έγγραφο με αρ. πρωτ. ΥΠΕΚΑ 593 / 06.12.2010), πράγμα το οποίο επιβάλλεται από την Περιβαλλοντική Νομοθεσία, συντρέχει επιπλέον λόγος μη έγκρισης του ΠΔ.

Η τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά συνεχίζει στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων που εγκληματούν κατά του Ελαιώνα, κατά του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Τα συγκυβερνώντα κόμματα ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ επιχειρούν ν’ ανοίξουν το δρόμο στα μεγάλα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το δρόμο που έκλεισαν οι πολίτες με τους αγώνες τους.

Η Επιτροπή μας συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διάσωση του Ελαιώνα, θα αγωνισθεί όχι μόνο για να μην περάσει αυτή η νέα ρύθμιση αλλά και για να υλοποιηθεί η πρόταση μας: να γίνει στην περιοχή μια πραγματική και όχι μια τσιμεντένια ανάπλαση. Μια πρόταση οικολογική, φτηνή οικονομικά, κοινωνικά αναγκαία, που δημιουργεί «πράσινες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας» -κι όχι ένα φαραωνικό μπετονένιο κάτεργο σύγχρονων σκλάβων.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου