Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφισμα αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ

Το παρακάτω ψήφισμα -όπως και τα υπόλοιπα που αναρτούμε αυτές τις ημέρες- θα κατατεθεί προς ψήφιση από τη συσπείρωση (ελπίζουμε και άλλες αριστερές παρατάξεις) στο 15ο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

  Το 15ο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την ολόπλευρη συμπαράστασή τους στο δίκιο και πρωτοπόρο αγώνα των εργαζομένων στη Βιομηχανική Μεταλλευτική Θεσσαλονίκης.
Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και είναι απλήρωτοι από το Μάιο του 2011, διεκδικούν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο οι ίδιοι εξασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο τη δουλειά και αξιοπρέπειά τους αλλά και τη λειτουργία μιας παραγωγικής μονάδας κόντρα στα κλεισίματα της εργοδοσίας.
Η σημερινή εποχή είναι δραματική, λόγω της οικονομική κρίσης και επικίνδυνη, λόγω της συρρίκνωσης της παραγωγικής δραστηριότητας και της διάλυσης του παραγωγικού μηχανισμού. Το πρότυπο ανάπτυξης όλων των προηγούμενων χρόνων που είχε ως μόνο κριτήριο τη κερδοφορία των επιχειρήσεων, αντί να εγκαταλειφθεί, ενισχύεται με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που κατακρεουργούν τα εργασιακά δικαιώματα. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες εκβιάζουν κυβέρνηση και κοινωνία ότι αν μειωθεί η κερδοφορία τους θα κλείσουν τις επιχειρήσεις.
Το εγχείρημα επομένως των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα αλλά και παράδειγμα προς μίμηση, προκειμένου να αναστραφεί η πορεία διάλυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας και να αναδειχθούν νέες μορφές παραγωγικής δραστηριότητας όπως αυτοδιαχειριστικά σχήματα και συνεργατικές συλλογικότητες, που θα συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με γνώμονα την αξιοπρεπή εργασία, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, το σεβασμό στο περιβάλλον.
Οι μηχανικοί του δημοσίου ως επιστήμονες της παραγωγής, είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, παρέχοντας υποστήριξη σε θέματα που άπτονται του γνωστικού τους αντικειμένου (αδειοδότηση, κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός) αλλά και για τους τρόπους απορόφησης της παραγωγής του εργοστασίου (πλακάκια, τσιμεντοκονίες, κόλες) σε έργα.
Οι εργαζόμενοι ενωμένοι και αγωνιστικά μπορούν να αναλάβουν το έργο της παραγωγικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και οικολογικής ανόρθωσης έπειτα από την καταστροφή που επέφερε και συνεχίζει να επιφέρει η κρίση του καπιταλισμού, ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα "χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου