Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Φουντώνει το μαθητικό κίνημα - η κυβέρνηση απαντάει με διώξεις και "μαθητοδικεία"

Πηγή: http://iskra.gr
ΑΠΕΙΛΕΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ: ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
ΠΡΟΒΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΓΟΝΙΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Την Πέμπτη (6/11) στα Προπύλαια στις 2:00 έχει οριστεί το νέο αγωνιστικό ραντεβού της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας και ο κυβερνητικός αυταρχισμός εντείνεται διαπιστώθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης ότι''έπεσε'' η σελίδα "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ,ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ" στο Facebook.
Η σελίδα λειτουργούσε ως κέντρο επικοινωνίας, συντονισμού των κινητοποιήσεων και πληροφόρησης των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις σχολείων, σε όλη την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου με τηνεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη.
"Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου επικοινώνησα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη και τους είπα ότι αν είναι μαθητική η σελίδα στο facebook έχει καλώς, είναι η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας από μαθητές. Αν, όμως, είναι ένας άνθρωπος μίας άλλης ηλικίας που θέλει να καθορίσει την λειτουργία των σχολείων τότε υπάρχει πρόβλημα. Ζήτησα το σχετικό έλεγχο. Αυτό έγινε προς τον κ. Σφακιανάκη χθες(4/11) το βράδυ και μετά την συζήτηση που είχαμε, σήμερα (5/11) το πρωί προς την κα Κοτζαμάνη",  δηλώσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Η νεολαία, ο μεγάλος απών από τις λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων (όχι και αυτές εντυπωσιακές), μοιάζει να επανεμφανίζεται κάπως στο αγωνιστικό προσκήνιο και στο στίβο των δρόμων.
Είναι μια αναλαμπή οι πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις ή μια ελπιδοφόρα αρχή που μπορεί να βάλει τα θεμέλια μια νέας κινηματικής ανάτασης και κινηματικής ανατροπής;
Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα σχολεία απ' άκρο εις άκρον της χώρας και σε αρκετά από αυτά οι μαθητές προχωρούν σε μαχητικές καταλήψεις, ενώ μεγάλες μαθητικές πορείες διεξάγονται σε σειρά πόλεις, ξεκινώντας από την Αθήνα.
Η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τμήματα της αστικής δικαιοσύνης λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα , προκειμένου να καταστείλει εν τη γενέσει της τη μεγάλη μαθητική κινητοποίηση ενάντια στο νόμο για το «νέο λύκειο» αλλά και στην υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της παιδείας.
Στον απόηχο των χθεσινών δυναμικών συγκεντρώσεων και πορειών που πραγματοποίησαν οι μαθητές στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας και ενώ οι καταλήψεις ανέρχονται σε εκατοντάδες, η κυβέρνηση αποκαλύπτει τις προθέσεις της.
Το πρωί της Τρίτης (4/11), ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος διεμήνυσε προς την μαθητική κοινότητα ότι δεν θα ανεχθεί τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και θα δρομολογήσει, εφόσον οι τελευταίες συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, την αναπλήρωση των μαθημάτων κατά την διάρκεια τωναργιών και των διακοπών του Πάσχα.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η κυβέρνηση αποκάλυπτε το αποκρουστικό πρόσωπο του αυταρχισμού στηΛαμία. Πιο συγκεκριμένα, λιγό πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (3/11), η αστυνομία, παρουσία εισαγγελέα, πραγματοποίησε έφοδο και συνέλαβε 9 μαθητές στο 1ο Ενιαίο Λύκειο της πόλης, ενώ λίγοι ώρα αργότερα συνελήφθησαν και οι γονείς αυτών.
Τα ξημερώματα της Τρίτης όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία και θα παραπεμφθούν σε δίκη.
ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ – ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΕΛΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΙΑ
Την ώρα που εκπαιδευτικοί και φοιτητές βρίσκονται σε αναβρασμό, λόγω των προωθούμενων «μεταρρυθμίσεων», έρχονται οι μαθητές στο προσκήνιο. Εκατοντάδες σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη. Τη Δευτέρα (3/11) ο αριθμός των σχολείων που βρίσκονταν υπό κατάληψη ήταν πάνω από 500.
Την Τρίτη, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα κατειλημμένα σχολεία ανέρχονται σε 364, αριθμός αξιοσημείωτος αν αναλογιστεί κανείς τις απειλές και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Κύκλοι από το χώρο της εκπαίδευσης ανέφεραν στην Iskra ότι τα κατειλημμένα σχολεία αποτελούν περίπου το ¼ του συνόλου, γεγονός εντυπωσιακό, υπογράμμιζαν, αν ληφθεί υπόψην ο τρόπος οργάνωσης (μέσω τουfacebook και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης).
Τη Δευτέρα (3/11), δεκάδες σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ οι μαθητές, με τις συντονιστικές επιτροπές τους, διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας ενάντια στην υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της παιδείας και κυρίως διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο για το «νέο λύκειο».
Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι πλήρως συνυφασμένη με αυτή των μνημονιακών πολιτικών.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας μετατρέπει το λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, σπρώχνει χιλιάδες μαθητές προς την κατάρτιση και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κατάρτισης. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για το «νέο σχολείο», την Τράπεζα Θεμάτων, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζονται στη δημόσια εκπαίδευση.
Υπενθυμίζουμε ότι το «νέο λύκειο» προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις και για τα τρία χρόνια φοίτησης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια παιδεία για τους έχοντες, για τους λίγους, για όσους μπορούν να αντέξουν το ψυχολογικό και οικονομικό κόστος τριών χρόνων πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου του νέου γενικού λυκείου. Λιγότερη, φτωχότερη και πιουποβαθμισμένη εκπαίδευση για τους πολλούς, στενή και εφήμερη κατάρτιση.
Είναι φανερό ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να χωριστούν από νωρίς με ταξικά και άδικα κριτήρια οι μαθητές.
Συγκεκριμένα, τελειώνοντας το Γυμνάσιο γίνεται το ξεσκαρτάρισμα: γενικό ή τεχνολογικό λύκειο ή μεταγυμνασιακή κατάρτιση. Στόχος τους, να σπρώξουν περισσότερα παιδιά σε μια τεχνική εκπαίδευση που την κρατούν σκόπιμα υποβαθμισμένη, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτική. Και μετά να τα παραδώσουν, φθηνό εργατικό δυναμικό, στην «αγορά εργασίας».
Σ' ό,τι αφορά την τεχνολογική επαγγελματική εκπαίδευση, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο την υποβαθμίζειδραματικά, παραδίδοντάς την στις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς.
Επιπλέον καθιερώνεται η μαθητεία, δηλαδή η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία ακόμα και ανήλικων μαθητών στους εργοδότες ως υποκατάστατο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΤΟΔΙΚΕΙΑ
Παράλληλα, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμιγνύεται ενεργότερα στις εξελίξεις, με την Ευτέρπη Κουτζάμανη να ζητά την Τρίτη το απόγευμα από τους κατά τόπους εισαγγελείς «να μεριμνήσουν για την κανονική λειτουργία των σχολείων».
Στην ουσία, η ανώτατη λειτουργός παραπέμπει σε παλαιότερη εγκύκλιο, η οποία προβλέπει και αυτόφωρες συλλήψεις για καταστροφές στα σχολεία. Σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές, η εγκύκλιος προβλέπει έρευνα για τυχόν παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί φαινόμενα καταστροφών ή εξωσχολικών παρεμβάσεων.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα δυσμενέστερο πεδίο για τις κινητοποιήσεις, σχεδιασμός ο οποίος περνά και μέσα από την αναβίωση των επονείδιστων «μαθητοδικείων».
Όπως είναι εύκολο να αναλογιστεί ο καθένας, η πολιτική υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, ενώ και η πολιτική απόφαση για την απόλυση χιλιάδων σχολικών φυλάκων, στα πλαίσια της λεγόμενης εργασιακής εφεδρείας, έχει μετατρέψεις τις σχολικές εγκαταστάσεις σε «ξέφραγα αμπέλια».
Για την κατάσταση αυτή στα σχολεία, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά αντίθετα είναι πολύ πιθανό να μεταχειριστεί ακόμα και «προβοκάτσιες», προκειμένου να απονομιμοποιήσει το δίκαιο αγώνα των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου