Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Κινητοποίηση του ΣΜΤ στον ΟΑΕΔ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΑΕΔ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ [Εθν. Αντιστάσεως 8]||ΤΡΙΤΗ 18/3
Προσυγκέντρωση 11.45 στο μετρό Αλίμου
Σε συνέχεια της κινητοποίησης που διοργανώθηκε την Πέμπτη 27/2/2014 στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο και της δέσμευσης που αποσπάστηκε από το γραμματέα του ΟΑΕΔ για απάντηση σε σειρά ζητημάτων εντός 10 εργάσιμων ημερών, το ΣΜΤ μαζί με τις συλλογικότητες που συμμετείχαν και στην προηγούμενη κινητοποίηση θα ξαναβρεθούν στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στον Άλιμο, προκειμένου να λάβουν αυτές τις απαντήσεις τη Τρίτη 18/3.
Τα ζητήματα που τέθηκαν στις 27/2 ήταν τα εξής:
[1] Η μη διαγραφή των «ωφελούμενων» από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, σε περίπτωση άρνησης από μέρους του ωφελούμενου της θέσης στην οποία τοποθετείται. Στηλιτεύθηκε η στάση πολλών Δήμων και υπηρεσιών του Δημοσίου να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στα προγράμματα του ΟΑΕΔ ως εργαζόμενους για όλες τις δουλειές, που καλούνται να καλύψουν τα κενά που αφήνει στις κοινωνικές υπηρεσίες αυτών των φορέων η αντεργατική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, μέσω των διαθεσιμοτήτων. Καθώς και σειρά αυθαιρεσιών / παραβιάσεις ακόμα και αυτού άθλιου νομικού πλαισίου με το οποίο δημιουργήθηκαν τα προγράμματα.
[2] Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με μηνιαίο μισθό και όχι με επιδόματα, να πληρώνονται οι αργίες, να δικαιούνται άδειες και να ασφαλίζονται κανονικά.
[3] Αναγνώριση του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, του δικαιώματος στην απεργία και γενικά να σταματήσει / ανατραπεί κάθε είδους πρακτική που διαχωρίζει και διασπά τους εργαζόμενους.
[4] Το ΣΜΤ έθεσε το ζήτημα της ασφάλισης των «ωφελούμενων» εργαζόμενων μηχανικών στο ασφαλιστικό τους ταμείο και όχι στο ΙΚΑ.
Ο εκπρόσωπος του ΟΑΕΔ φανερά αμήχανος μπροστά στη μαζικότητα και τη μαχητικότητα των εργαζόμενων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, αλλά και στη συνεχή ανάδειξη των ευθυνών που και ο ίδιος φέρει για την εφαρμογή της πολιτικής κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, που θέλει τους «ωφελούμενους» σύγχρονους δούλους, διαρκώς πετούσε το μπαλάκι πότε στο υπουργείο και πότε στους δήμους και τις λοιπές υπηρεσίες που υλοποιούν τα προγράμματα.
Κανείς, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι διοικήσεις Δήμων και υπηρεσιών του δημοσίου, ούτε ο ΟΑΕΔ δε θα μείνει στο απυρόβλητο. Στον ιδιωτικό τομέα καλά θα κάνει η εργοδοσία, τα ΚΕΚ αλλά και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ που έσπευσε να συγκροτήσει και αυτή προγράμματα για να πάρει ζεστό χρήμα από το ΕΣΠΑ, να προετοιμάζονται για ανάλογες κινητοποιήσεις.
Ο αγώνας αυτός θα είναι μακρύς. Μέσα σε αυτό τον αγώνα θα πρέπει να σφυρηλατηθεί μια πανίσχυρη ενότητα των εργαζόμενων ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος, με τους εργαζόμενους στα προγράμματα ισότιμα μέλη των σωματείων.
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα συμβάλλει έτσι ώστε οι διάσπαρτες αντιστάσεις των εργαζόμενων με αυτές τις εργασιακές σχέσεις να συνενωθούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε ένα πολιτικό εργατικό κίνημα που θα στοχεύσει στην ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα που επιβάλλουν κεφάλαιο και ΕΕ. Να παλέψουνε από κοινού για την κατάργηση των προγραμμάτων διαιώνισης της ανεργίας και όλων των αντεργατικών νόμων, για την απαγόρευση των απολύσεων και τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης για τους ανέργους, για αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ασφάλιση και τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου