Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Ευρύ κάλεσμα για Δημοκρατική Συσπείρωση κατά της Kρατικής Aυθαιρεσίας


«Κρατάμε τη μορφή της Δημοκρατίας αλλά χάνουμε το περιεχόμενο».

«Η Δημοκρατία είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να μην έχουμε δικτατορία. Και δεν έχουμε Δημοκρατία… Η κυβέρνηση καταφεύγει στην καταστολή γιατί δεν έχει συναίνεση και ξέρει πως θα έχει ακόμη λιγότερη συναίνεση».

Η πρώτη ρήση, του Κώστα Λαπαβίτσα, και η δεύτερη, του Θανάση Καμπαγιάννη, ήταν οι πιο χαρακτηριστικές περιλήψεις των λόγων που οδήγησαν μια σειρά δημοκρατικούς πολίτες, από όλο το πραγματικά δημοκρατικό τόξο, πανεπιστημιακούς, νομικούς, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους, ανθρώπους από κάθε κοινωνικό χώρο, να προχωρήσουν σε ένα ευρύτατο κάλεσμα μιας «μονοθεματικής πρωτοβουλίας», όπως χαρακτηριστικά την ονόμασαν, που θα έχει ως στόχο την σύμπραξη όλων μας στην υπεράσπιση των συνταγματικών, δημοκρατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων που θίγονται.

Οι άξονες θα είναι τρεις, όπως είπε, ανοίγοντας την σημερινή ενημέρωση για την οργάνωση και τη δράση του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών, ο καθηγητής του Παντείου, Δημήτρης Καλτσώνης.

Η τεκμηριωμένη ενημέρωση για τα ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών, η συμβολή στη συνένωση και σύγκληση όλων των προσπαθειών με αντίστοιχο περιεχόμενο και η συμβολή στην εγρήγορση του ελληνικού λαού. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση το Δίκτυο έχει δημιουργήσει ομάδες εργασίας και δράσης, που εργάζονται σε συνταγματικά, νομικά και εργασιακά και θα ασχοληθούν και με το θέμα της ενημέρωσης – θέμα κεντρικό στις προθέσεις όλων μας.

Όπως τόνισε ο κος Καλτσώνης, όλοι όσοι συναντήθηκαν και πήραν την πρωτοβουλία, «πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, δικηγόροι…» έχουν ήδη νοιώσει στο πετσί τους «τα συστημικά και επανειλλημένα πλήγματα στις δημοκρατικές ελευθερίες, τον κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Που, μπορεί να μην είναι κάτι καινούριο, αλλά σήμερα το ένα πλήγμα ακολουθεί το άλλο… από την παράνομη απαγόρευση της πορείας στο Πολυτεχνείο, μέχρι τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, την απόλυση συνδικαλιστή γιατρού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, η μία δυσάρεστη έκπληξη ακολουθεί την άλλη».

Αυτή η διαπίστωση οδήγησε στην απόφαση να δράσουν, «να ενώσουμε τις φωνές μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και από το μερικό Εμείς να περάσουμε στο μεγάλο Εμείς», για την ενημέρωση και προάσπιση των κεκτημένων του Ελληνικού λαού, που όπως τονίστηκε από πολλούς ομιλητές, και με τη φράση του καθηγητή Στράτου Γεωργούλα, «κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα». Ο κος Γεωργούλας, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θύμισε επίσης τις εικόνες καταστολής όταν έφταναν στα νησιά «που τα έχουν μετατρέψει στις μεγαλύτερες φυλακές ψυχών», τα ΜΑΤ «καραβιές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη»

Στην ιδρυτική του διακήρυξη, το Δίκτυο ανέφερε άλλωστε, ό,τι «ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση δεν συσσωρεύτηκαν τόσα άμεσα πλήγματα και αντιδημοκρατικές θεσμικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία», ένα φαινόμενο που έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο καθώς, η πανδημία «αξιοποιείται συστηματικά ως πρόσχημα για την παραβίαση του Συντάγματος και τη δραστική συρρίκνωση των ελευθεριών», με αποτέλεσμα «η κοινωνία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας ιστορικής οπισθοδρόμησης».

Αν και το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, «η Ελλάδα αποτελεί περίπτωση από μόνη της, γιατί η κοινωνία και η οικονομία είναι σε βαθύτερη κρίση, οπότε είναι και εντονότερη η αντιδημοκρατική αντίδραση.. Δεν είμαστε πλειοψηφία. Όμως είδαμε ήδη, και στη Νέα Σμύρνη, πως υπάρχει μια πολύ δυναμική μειοψηφία. Και έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε. Ιδέες, προτάσεις, αναλύσεις, σε όσα δε μπορεί να παράγει η κοινωνία αυτόματα από τα κάτω, έτσι όμως που να έρθουν σε επαφή και σχέση αντιδράσεις και κινήματα. Είμαστε μεν μονοθεματική πρωτοβουλία, όμως χρειάζονται και οι πολυθεματικές, η σύνδεση με άλλες δράσεις και ενέργειες, ένα ευρύτερο μέτωπο», ανέφερε ο Κώστας Λαπαβίτσας, που όπως και άλλοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και η συνδικαλίστρια Κατερίνα Γιαννοπούλου, αναφέρθηκε ειδικά στην δίωξη του γιατρού κου Καταραχιά, που έχει μπει στο στόχαστρο για την συνδικαλιστική του δράση.

Το σκηνικό που ζούμε σήμερα «έρχεται από παλιά» ανέφερε ο γνωστός νομικός Δημήτρης Σαραφιανός, τονίζοντας ότι τα πρώτα βήματα προς την κατάργηση των συνταγματικών μας ελευθεριών ήρθαν με τη μορφή των αντιτρομοκρατικών νόμων και τις παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών για το προσφυγικό δίκαιο. Ο κος Σαραφιανός αναφέρθηκε στην «σωρεία αντισυνταγματικών νόμων» που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τις διαδηλώσεις, την αστυνομία στα πανεπιστήμια, τον πτωχευτικό, αλλά και τις «πρακτικές που παραβιάζουν ακόμη και τις διατάξεις των αντισυνταγματικών αυτών νόμων» τους. Είναι μια κατάσταση που «απαιτεί ενότητα, διότι δεν ορρωδούν προ ουδενός» και «ενότητα για να αντισταθούμε στη λαίλαπα που έρχεται και εντείνεται, ανεξάρτητα από ποιά κυβέρνηση».

Τα δάνεια από ξένες νομοθεσίες, οι οποίες δεν συνάδουν με το Ελληνικό σύνταγμα, επεσήμανε ο νομικός και συγγραφέας Δημήτρης Μπελαντής, αναφερόμενος και στους κινδύνους που εγγυμονεί ένα «πανοπτικό κράτος» που μας έχει «υπό καθημερινή επιτήρηση».
Oι θέσεις για την αστυνομική αυθαιρεσία

Σε πρώτο στάδιο, μετά τη συνέντευξη Τύπου, η Πρωτοβουλία παρουσίασε τις αναλυτικές θέσεις της για την αστυνομική αυθαιρεσία:
Άμεσα να διωχθούν ποινικά όλοι οι παρανομούντες αστυνομικοί και να αποταχθούν από το σώμα.
Μείωση της χρηματοδότησης για την αστυνόμευση και διοχέτευση των κονδυλίων για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
Τερματισμό των πρακτικών ασφυκτικής, αντισυνταγματικής αστυνόμευσης και διάλυσης των λαϊκών συναθροίσεων.
Κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων που περιορίζουν τις λαϊκές ελευθερίες και, ιδίως, το δικαίωμα στην απεργία, στις συναθροίσεις, στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών (ιδίως των προδήλως αντισυνταγματικών ν. 4703/2020 περί συναθροίσεων, ν. 4777/2021 περί πανεπιστημιακής αστυνομίας).
Κατάργηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και των σχετικών συνθηκών, όπως είναι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, οι αντιτρομοκρατικές συμφωνίες και οι συναφείς συμφωνίες έκδοσης και δικαστικής συνδρομής.
Κατάργηση ιδίως του αντισυνταγματικού π.δ. 141/1991, το οποίο είναι βασική πηγή της αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά και τροποποίηση όλης της συναφούς αστυνομικής νομοθεσίας (ιδίως του άρθρου 29 του π.δ. 178/2014). Χρειάζεται νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει την οργάνωση, τη λειτουργία και τον προσανατολισμό των σωμάτων ασφαλείας. Δημοκρατική αναμόρφωση του σχετικού ποινικού και πειθαρχικού δικαίου.
Διάλυση φασιστικών, παρακρατικών θυλάκων και μηχανισμών στα σώματα ασφαλείας. Κατάργηση διεφθαρμένων υπηρεσιών και τομέων.
Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου και της εκπαίδευσης των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας ώστε να παρέχεται υψηλό επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο μόρφωσης παράλληλα με την εμπέδωση πνεύματος δημοκρατίας, προσήλωσης στο λαό και στο Σύνταγμα.




Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών

Το τελευταίο διάστημα τα πλήγματα στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνταγματικά δικαιώματα, στην ίδια τη δημοκρατία συσσωρεύονται με ρυθμό ραγδαίο. Ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση δεν συσσωρεύτηκαν τόσα άμεσα πλήγματα και αντιδημοκρατικές θεσμικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Η τάση αυτή δεν είναι προϊόν αποκλειστικά του τελευταίου έτους, ούτε χαρακτηρίζουν μόνο τη χώρα μας αλλά σχεδόν όλον τον πλανήτη, την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ κ.α. Η πανδημία αξιοποιείται συστηματικά ως πρόσχημα για την παραβίαση του Συντάγματος και τη δραστική συρρίκνωση των ελευθεριών. Η κοινωνία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας ιστορικής οπισθοδρόμησης.

Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκαν διάφορα πλήγματα στις ελευθερίες (“αντιτρομοκρατική” νομοθεσία, Συνθήκη Σένγκεν, προσωπικά δεδομένα, ιδιώνυμο στους πλειστηριασμούς, περιστολή του δικαιώματος στην απεργία κά.). Κορυφαίοι νομικοί όπως ο Γ.- Α. Μαγκάκης, ο Ι. Μανωλεδάκης και πολλοί άλλοι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τη δεκαετία του 1990. Ιδίως η διόγκωση και η παγίωση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, από το 2001 ως και σήμερα, δημιουργεί ένα νομοθετικό υπερόπλο όχι κυρίως για την αντιμετώπιση μορφών τρομοκρατίας αλλά για τον εκφοβισμό και καταστολή των δικαιωμάτων του λαού.


Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης οι αρνητικές εξελίξεις επιταχύνθηκαν. Έχουν τεθεί στο στόχαστρο ιδίως το δικαίωμα στη συνάθροιση, στον ελεύθερο συνδικαλισμό, στην απεργία, στο πανεπιστημιακό άσυλο. Ενδεικτικά αναφέρονται:

– Ο νόμος του καλοκαιριού 2020 για τις δημόσιες συναθροίσεις ( ν. 4703/2021) θέτει σοβαρότατους περιορισμούς στην διεξαγωγή των δημοσίων συναθροίσεων, όπως επίσης θέτει με απαράδεκτο τρόπο αντικειμενική ευθύνη των διοργανωτών για ζημιές και βλάβες κατά την διενέργεια διαδηλώσεων, με τις οποίες οι διοργανωτές δεν έχουν καμία σχέση.

– Ο νόμος για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ακόμη παραπάνω ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία καταστρατηγούν και παραβιάζουν την ακαδημαική ελευθερία και την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ της χώρας.


Οι νέες τεχνολογίες και το ίντερνετ αξιοποιούνται για την επιτήρηση, το φακέλωμα, την καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων από τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τους κρατικούς μηχανισμούς. Η αστυνομοκρατία, η παράνομη αστυνομική βία, η ατιμωρησία των παρανομούντων αστυνομικών, η ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, των κρατουμένων έχουν γίνει καθεστώς. Ταυτόχρονα, παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ο νεοφασισμός δεν έχει ξεριζωθεί, απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Το τελευταίο διάστημα οι σχετικές αρνητικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Από την τριήμερη, γενική, αντισυνταγματική απαγόρευση των διαδηλώσεων στις 17/11/2020 και στις 6/12/2020, το όργιο βίας και αστυνομοκρατίας που έφτασε να στραφεί ακόμη και εναντίον συνδικαλιστών, δικηγόρων, μελών Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, ακόμη και του Κοινοβουλίου, μέχρι τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη το Μάρτιο του 2021. Όλα αυτά φθείρουν και υπονομεύουν, στην συστηματική ενότητά τους, το δημοκρατικό πολίτευμα. Ας μην ξεχνάμε ότι αυταρχικά πρότυπα εξουσίας έχουν οδηγήσει ιστορικά τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων σε συνθήκες περιφερειακής και διεθνούς κρίσης.

Αποτελεί επείγουσα ανάγκη η συσπείρωση κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου προκειμένου να σταματήσει αυτός ο κατήφορος και, προοπτικά, να αντιστραφεί η πορεία. Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, συνειδητοποιούμε την ανάγκη να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή. Ενώνουμε τις φωνές και τις προσπάθειές μας καλώντας κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές, ιδεολογικές ή άλλες αντιλήψεις του, να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα για τις ελευθερίες και τη Δημοκρατία. Χωρίς αυτές διακυβεύεται τόσο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσο και το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει κυρίαρχα για τη ζωή και το μέλλον του. Για την υπεράσπισή τους έναντι της όποιας επιβουλής, για την εδραίωση και τη διεύρυνσή τους, συγκροτούμε το Δίκτυο Υπεράσπισης των Δημοκρατικών Ελευθεριών. Θα επιδιώξουμε την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης, τη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς που έμπρακτα αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ελευθεριών και είμαστε βέβαιοι ότι η δημοκρατία θα νικήσει.

—————————-

Πρώτες προτάσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης αστυνομικής αυθαιρεσίας
Άμεσα να διωχθούν ποινικά όλοι οι παρανομούντες αστυνομικοί και να αποταχθούν από το σώμα.
Μείωση της χρηματοδότησης για την αστυνόμευση και διοχέτευση των κονδυλίων για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
Τερματισμό των πρακτικών ασφυκτικής, αντισυνταγματικής αστυνόμευσης και διάλυσης των λαϊκών συναθροίσεων.
Κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων που περιορίζουν τις λαϊκές ελευθερίες και, ιδίως, το δικαίωμα στην απεργία, στις συναθροίσεις, στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών (ιδίως των προδήλως αντισυνταγματικών ν. 4703/2020 περί συναθροίσεων, ν. 4777/2021 περί πανεπιστημιακής αστυνομίας).
Κατάργηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και των σχετικών συνθηκών, όπως είναι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, οι αντιτρομοκρατικές συμφωνίες και οι συναφείς συμφωνίες έκδοσης και δικαστικής συνδρομής.
Κατάργηση ιδίως του αντισυνταγματικού π.δ. 141/1991, το οποίο είναι βασική πηγή της αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά και τροποποίηση όλης της συναφούς αστυνομικής νομοθεσίας (ιδίως του άρθρου 29 του π.δ. 178/2014). Χρειάζεται νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει την οργάνωση, τη λειτουργία και τον προσανατολισμό των σωμάτων ασφαλείας. Δημοκρατική αναμόρφωση του σχετικού ποινικού και πειθαρχικού δικαίου.
Διάλυση φασιστικών, παρακρατικών θυλάκων και μηχανισμών στα σώματα ασφαλείας. Κατάργηση διεφθαρμένων υπηρεσιών και τομέων.
Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου και της εκπαίδευσης των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας ώστε να παρέχεται υψηλό επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο μόρφωσης παράλληλα με την εμπέδωση πνεύματος δημοκρατίας, προσήλωσης στο λαό και στο Σύνταγμα.

Βάσω Αμπελογιάννη, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ

Θάνος Ανδρίτσος, αρχιτέκτονας – πολεοδόμος

Μανώλης Αρίδας, Γραμματέας Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Ανδρέας Ασημακόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΣΥΑΠΕ- Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος

Κική Βαγγελή, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Βύρωνα


Παντελής Βαϊνάς, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω

Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέας, οικονομολόγος

Θάνος Βασιλόπουλος, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ

Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος, δημοσιογράφος

Σίσσυ Βελισσαρίου, Πρόεδρος Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Γιώργος Βλάχος, δικηγόρος

Ηλίας Βρεττάκος, πρώην Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ

Βασιλική Γαλιατσάτου, εργαζόμενη στην πληροφορική

Κώστας Γάκης, ηθοποιός-σκηνοθέτης

Δημήτρης Γαρδικλής, γραμματέας σωματείου εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας

Νίκος Γελαδάς, καθηγητής, Κοσμήτορας ΤΕΦΑΑ

Στράτος Γεωργούλας, καθηγητής Εγκληματολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κατερίνα Γιαννούλια, μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων


Κώστας Γούσης, δικηγόρος, υπ.δρ. Πανεπιστημίου Ρόεχαμπτον, Λονδίνο

Νίκος Δαμιανάκης, ψυχολόγος

Κύρκος Δοξιάδης , Καθηγητής ΕΚΠΑ

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, αν. Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ

Κώστας Ζώρας, Ομότιμος Καθηγητής, τ. Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κατερίνα Θανοπούλου, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Συγγραφέας

Σαράντος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος

Νίκος Θεοχαράκης, Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος

Κώστας Θωμαϊδης, Τραγουδιστής

Φανή Καβαλλά, πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, πρόεδρος Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Υπαλλήλων Δήμου Αθηναίων, μέλος στο ΔΣ της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ

Παναγιώτης Καλαβάνος, δικηγόρος

Γρηγόρης Καλομοίρης, τ. πρόεδρος ΟΛΜΕ

Δημήτρης Καλτσώνης, καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αλέκος Καλύβης, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Θάνος Καμήλαλης, δημοσιογράφος

Θανάσης Καμπαγιάνης, δικηγόρος

Αντώνης Καραβάς, γιατρός, πρ. μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ

Δημήτρης Κατσορίδας, μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Κυριάκος Κατζουράκης, ζωγράφος (ομοτ. καθ. ΑΣΚΕ)

Απόστολος Καψάλης, μεταδιδακτορικός ερευνητής Παντείου Πανεπιστημίου

Διονύσης Κλάδης, μέλος ΔΣ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, δημοσιογράφος

Χρήστος Κόνιαρης μελος Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ

Δημήτρης Κοντός, Φυσικός, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τριτέκνων Οικογενειών Ελλάδας (ΟΠΟΤΤΕ)

Νατάσα Φαίη Κοσμίου, ηθοποιός – αφηγήτρια ιστοριών

Γιάννης Κουζής, Κοσμήτορας Σχολής Πολιτικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γεράσιμος Κουζέλης, Ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ

Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός-σκηνοθέτης

Μάριος Κρητικός, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ

Τάκης Κυπραίος, Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων 67-74

Κώστας Λαπαβίτσας, οικονομολόγος (καθ.πανεπιστημίου του Λονδίνου)


Σωτήρης Λαπιέρης, ταμίας Συλλόγου Εργαζομένων στον Συνήγορο του Πολίτη

Νίκος Λέανδρος, καθηγηγής Οικονομικών, τ. Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου

Θεόδωρος Μαριόλης, Πρόεδρος Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Πάντειο Πανεπιστήμιο

Νίκος Μαρκάτος, ομ. Καθηγητής ΕΜΠ, τ. Πρύτανης

Δημήτρης Μαντζούκας, δικηγόρος

Γιώργος Μεράντζας, τραγουδιστής

Δημήτρης Μέρκος, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Εφοριακών

Όλγα Μοσχοχωρίτου, δικηγόρος

Θέμης Μουμουλίδης, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας

Μάνια Μπαρσέφσκι, δημοσιογράφος- νομικός

Δημήτρης Μπελαντής, δικηγόρος

Νίκος Μπούρας, πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας, προεδρος Συλλ. Εργ/νων Δήμου Λιβαδειάς

Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος ΕΚΑ

Γιάννης Ναθαναηλίδης, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής

Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος, μέλος ΔΣ Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ)

Χρήστος Ξαγοράρης, δικηγόρος

Γιώργος Παζάλος, πρόεδρος συλλόγου εκπ/κών Π.Ε. ¨ Η Αθηνά”

Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος

Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Μπάμπης Παπαδόπουλος, μουσικός

Γιώργος Παπανικολάου, Αν. Καθηγητής, Teesside University, UK

Μαρία Παπαφωτίου, ηθοποιός

Αναστασία Παπαχρίστου, μέλος Δ.Σ. Συλλ. εργ/νων Δήμου Αλίμου

Τάσος Παππάς, δημοσιογράφος

Ζωή Πεντότη, πρόεδρος της ΠΟΥΕΝ- Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας

Διονύσιος Περδίκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου-Βρανδεμβούργου

Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ

Κρίστη Πετροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γιώργος Πλειός, Πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ

Δημήτρης Πλιακογιάννης, δικηγόρος

Ελένη Πορτάλιου, ομ. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

Νίκος Πράντζος, αστροφυσικός διευθυντής CNRS Παρίσι


Φραγκίσκος Ρηγόπουλος, αντιπρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Μάνος Σαββάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σπύρος Σακελλαρόπουλος, καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος, τ. μέλος ΔΣ ΔΣΑ

Χριστίνα Σβανά, δικηγόρος

Νίκος Σερντεδάκις, Αν . Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Μάκης Σεφεριάδης, αν. καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γιάννης Σιγάλας, Διδακτικό Προσωπικό Τμήματος Μηχανολογίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Αντώνης Σκαμνάκης. Αν. Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

Κώστας Σμπόνιας, πρώην μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ

Δέσποινα Σπανού, πρώην Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ



Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Σταύρος Σταυρίδης, καθηγητής Αρχιτεκτόνων μηχανικών ΕΜΠ

Αναστασία Σταυροπούλου, δικηγόρος

Γιώργος Στεφανής, γραμματέας σωματείου ( Κίνημα Συνταξιούχων )

Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, ΑΠΘ

Άκης Σωτηρόπουλος,μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ

Θέμης Τζήμας, δικηγόρος, δρ. ΑΠΘ

Δέσποινα Τοσονίδου, μέλος της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ

Σωτήρης Τριανταφύλλου, δρ. ΜΜΕ, δημοσιογράφος, τ.πρόεδρος ΠΣΑΤ

Δημήτρης Τσαραπατσάνης, δικηγόρος, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο του Γιορκ

Λένα Τσιλιμίγκρα, δικηγόρος

Αριστοτέλης Τύμπας, καθηγητής, ΕΚΠΑ

Αντώνης Φάρας, οικονομολόγος

Βασίλης Φούσκας, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αν. Λονδίνου

Μαρία Φραγκιαδάκη, τ. μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ

Παναγιώτης Φραντζής, δημοσιογράφος – σύμβουλος επικοινωνίας

Γιώργος Χαρίσης, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ

Δημήτρης Χατζηστέλιος, μέλος ΔΣ πανελλαδικού σωματείου εργαζομένων vodafone

Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος

Γιώργης Χρήστου, δημοσιογράφος

Μιχάλης Ψημίτης, Καθηγητής, τ. Πρόεδρος Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Υπογραφές παραγόντων της αυτοδιοίκησης που υποστηρίζουν το εγχείρημα του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών

Γεωργία Αδαμίδου, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

Μελίνα Αλεφάντη, δημοτική σύμβουλος Αγ. Παρασκευής

Τούλα Αντωνίου, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

Αντώνης Βούλγαρης, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Δημοσθένης Δρούγκας, Περιφ. Σύμβ. Πελοποννήσου

Κώστας Ζαχαράκης, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης

Περικλής Ζήκας, δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου – Χολαργού

Στέργιος Ηλιόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Δ. Δράμας

Χρήστος Κορτζίδης, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

Τάκης Κοροβέσης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

Γιώργος Κοκκίνης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

Λίτσα Κιτσαντά Λίτσα, Δημοτική σύμβουλος Άρτας

Λευτέρης Κόχιλας, δημοτικός συμβουλος Ικαρίας

Μιχάλης Κριτσιωτάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης

Δέσποινα Λαγδά, δημοτική σύμβουλος Δάφνης Υμηττού

Παναγιώτης Λασκαρίδης, δημοτικός σύμβουλος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Δημήτρης Μπάκας, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Δελφών

Λευτέρης Μαγιάκης, δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου

Τάσος Μαυρόπουλος δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα

Παναγιώτης Μέγκος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Δελφών

Kοσμάς Νικηφόρος, δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Κώστας Νουτσόπουλος Κώστας, Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου

Γιώργος Οικονόμου, δημ. Συμβ. Νέας Σμύρνης

Σπύρος Παναγιώτου, δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου

Κωστας Παπαδόπουλος δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας Ρέντη

Θανάσης Πετράκος,Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου

Άρης Σούγελας, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

Νίκος Σούγελας, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

Νίκος Σακούτης, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης

Χρίστος Τουλιατος, δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου

Μαριάνα Τσιχλη, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου