Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Γνωμοδότηση μυστικής επιτροπής του ΤΕΕ υπέρ ιδιώτη στο Ελληνικό

Αναρτούμε Εμπιστευτικό έγγραφο με την Πρόταση Επιτροπής ΤΕΕ για το Ελληνικό, όπως κατατέθηκε από τον Υπ. Οικονομικών κο Σταικούρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό. Με το έγγραφο αυτό γνωμοδοτεί το Δεκέμβρη του 2019 ότι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά πρέπει να συμπεριληφθούν στην συνολική έκταση για τη διανομή της κυριότητας κατά 30% στον ιδιώτη – επενδυτή και 70% στο Δημόσιο. Με τη γνωμοδότηση αυτή η «Επιτροπή ΤΕΕ» προτείνει προνομιακή διανομή υπέρ του ιδιώτη επενδυτή. Η επιπλέον οικοδομήσιμη έκταση υπολογίζεται στα 400 στρέμματα!

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

α) ενημερώθηκε ποτέ η Α/ΤΕΕ και η ΔΕ/ΤΕΕ για το "εμπιστευτικό" αυτό έγγραφο?
β) γιατί ο Πρόεδρος στην Α/ΤΕΕ σε σχετική ερώτηση μας λέει ότι μόνο συμβουλές αδειοδότησης έδωσε για το Ελληνικό?
γ) Με ποια κριτήρια και μεθοδολογία κατέληξε σε αυτή τη διανομή υπέρ ιδιώτη?
δ) Γιατί ο Υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει το ρόλο του ΤΕΕ στη Βουλή? Χωρίς την αποκάλυψη αυτή δε θα μαθαίναμε τίποτα
ε) ποια είναι η Γλυκερία Σιούτη που συνυπογράφει τη γνωμοδότηση? Έχει σχέση με τον ανάδοχο? Μια πρόχειρη αναζήτηση δίνει τα κάτωθι:



"Η νομική σύμβουλος της Ελληνικό Α.Ε., Γλυκερία Σιούτη τόνισε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού δεν είναι αρμόδιες να κρίνουν τις αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές μελέτες, δεδομένου πως αρμόδιο όργανο είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο συμμετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού."

Από τα πρακτικά της Βουλής:
"Κλείνοντας, να δούμε και την ποσοτική αξιολόγηση της συμφωνίας διανομής. Το Υπουργείο Οικονομικών και σε αυτήν την περίπτωση απευθύνθηκε στον θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, δηλαδή το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, πριν την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης, για να ζητήσει τη γνώμη του ως προς τη διανομή. Πράγματι, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος -και θα το καταθέσω για τα Πρακτικά- κατέθεσε τις απόψεις του μαζί με την πρόταση για τα προς διανομή ακίνητα. Δηλαδή, την ποσοτική σύγκριση -το είπα και στην Επιτροπή και αποδεικνύεται ότι την πετύχαμε- και την εισήγησή του. Τα καταθέτω και τα δύο για τα Πρακτικά. (Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής) Η ποσοτική σύγκριση της δομήσιμης επιφάνειας που πρότεινε το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος να παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, και της δομήσιμης επιφάνειας που τελικά παραμένει κατόπιν της διαπραγμάτευσής μας, έχει ως εξής: 50,36% περισσότερη δομήσιμη επιφάνεια στην ιδιοκτησία και προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή 336.434,39 περισσότερα τετραγωνικά"

Πρόταση Επιτροπής ΤΕΕ για το Ελληνικό by DimitrisPeter on Scribd


Δείτε επίσης την μη απάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ σε σχετική μας ερώτησης στην πρόσφατη Α/ΤΕΕ το Δεκέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου