Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Michel Foucault: Για την εξουσία και την ταξική πάλη

Συζήτηση με τέσσερα μέλη της LCR

Μετάφραση: Χρήστος Βαλλιάνος

Παρουσίαση: Christian Laval

Αυτό που θα ήθελα εγώ να επιχειρήσω να συλλάβω είναι η εξουσία. Όχι όπως την αντιλαμβανόμαστε συνήθως, αποκρυσταλλωμένη σε θεσμούς ή σε μηχανισμούς, αλλά, αν θέλετε, η εξουσία όπως υπάρχει διαμέσου ενός ολόκληρου κοινωνικού σώματος, ως το σύνολο αυτού που θα αποκαλούσαμε «ταξική πάλη». Για εμένα, οριακά η εξουσία είναι –θα έλεγα– η ταξική πάλη, δηλαδή το σύνολο των σχέσεων δύναμης, δηλαδή σχέσεων αναγκαστικά ανισοτικών αλλά εξίσου μεταβαλλόμενων, που μπορούν να υπάρχουν σε ένα κοινωνικό σώμα και να αποτελούν τις ενεργοποιήσεις, τα καθημερινά δράματα της ταξικής πάλης.

Τι είναι η εξουσία και πώς ασκείται; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα σε εξουσία και ταξική πάλη; Μπορούμε να μιλήσουμε για μια θετική, παραγωγική μηχανή της εξουσίας αντί για μια κυρίως αρνητική ή απαγορευτική λειτουργία της; Ποια η σχέση της με την καταστολή και τη σεξουαλικότητα, αλλά και ποια η σχέση ανάμεσα σε εξουσίες, σχέσεις δυνάμεων και αντιστάσεις;

Η αδημοσίευτη συζήτηση του Μισέλ Φουκώ με μέλη της LCR το καλοκαίρι του 1977 συνιστά μια συμπυκνωμένη εισαγωγή στη θεωρητική παρέμβαση του Γάλλου φιλοσόφου για την εξουσία και ταυτόχρονα έναν διάλογο με το έργο του Μαρξ.

Ο Μισέλ Φουκώ γεννήθηκε στο Πουατιέ της Γαλλίας το 1926 και πέθανε στο Παρίσι το 1984. Σπούδασε φιλοσοφία, ψυχολογία και ψυχοπαθολογία. Οι έρευνές του γύρω από τις έννοιες της εξουσίας, της γνώσης, της βιοπολιτικής, της σεξουαλικότητας και της επιμέλειας εαυτού τον κατέστησαν έναν από τους σημαντικότερους στοχαστές του 20ού αιώνα. Δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια, και το 1970 εκλέχτηκε καθηγητής στο Κολέγιο της Γαλλίας με έδρα στην Ιστορία των συστημάτων σκέψης. Στις σημαντικότερες μελέτες του συγκαταλέγονται Η ιστορία της τρέλας, Η γέννηση της κλινικής, Οι λέξεις και τα πράγματα, Η αρχαιολογία της γνώσης, το Επιτήρηση και τιμωρία και η τρίτομη Ιστορία της σεξουαλικότητας. Μετά τον θάνατό του δημοσιεύτηκαν οι παραδόσεις του στο Κολέγιο της Γαλλίας, στις οποίες περιλαμβάνονται το Για την υπεράσπιση της κοινωνίας, Η γέννηση της βιοπολιτικής κ.ά.

Από την σειρά ΘΕΩΡΙΑ των εκδόσεων Εκτός Γραμμής κυκλοφορούν η μελέτη του Pierre Macherey, Φουκώ & Μαρξ. Το παραγωγικό υποκείμενο και το κλασικό έργο του Louis Althusser Για τον Μαρξ.

εκδόσεις Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7, 11 472, Αθήνα

e: ektosgrammisbooks@gmail.com

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/books

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου