Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Στο φορολογικό "απόσπασμα" τα μπλοκάκια του ιδιωτικού τομέα

Του Σπύρου Δημητρέλη από το www.capital.gr

Σε δεινή, αναφορικά με τη φορολόγησή τους, θέση αναμένεται να έρθουν από το 2013 οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση τις αλλαγές που προωθεί στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων το υπουργείο Οικονομικών η συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων με μπλοκάκι σε ιδιώτη εργοδότη θα φορολογούνται από την Πρωτοχρονιά ως ελεύθεροι επαγγελματίες με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος οι οποίες οριστικοποιούνται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στο προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου του οποίου επίκειται η κατάθεση στη Βουλή υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους εργαζόμενους που εργάζονται ουσιαστικά με σχέση εξαρτημένης εργασίας αλλά τυπικά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς αμείβονται με το λεγόμενο μπλοκάκι εκδίδοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Οι διατάξεις στο προσχέδιο προβλέπουν ότι θα γλιτώσουν από τη φορολόγηση με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και θα φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων (στην οποία εισοδήματα έως και 9.000 ευρώ ετησίως είναι λόγω μόνιμης επιστροφής φόρου 1.950 ευρώ αφορολόγητα) οι “ελεύθεροι επαγγελματίες” οι οποίοι πληρούν “αθροιστικά” τις δυο παρακάτω προϋποθέσεις:

- Παρέχει τις υπηρεσίες του με βάση έγγραφη σύμβαση που έχει συνάψει με φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δηλαδή με τον ουσιαστικό εργοδότη τους.

- Παρέχει υπηρεσίες έως και σε τρεις εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή και σε περισσότερους από τρεις εργοδότες εφόσον στην περίπτωση αυτή το 75% των ακαθαρίστων εσόδων του προέρχεται μόνο από έναν εκ των εργοδοτών αυτών. Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι έχει δέκα “πελάτες” και συνολικό ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει το εισόδημά του από έναν από τους πελάτες του να είναι τουλάχιστον 7.500 ευρώ.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις εντοπίζονται κυρίως στους συμβασιούχους του δημοσίου τομέα. Συγκεκριμένα, συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου υπογράφουν κατά κύριο λόγο οι φορείς του δημοσίου τομέα (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΑΕΙ κα) ενώ είναι δυσεύρετες στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι εργοδότες συνήθως αποφεύγουν την υπογραφή οποιαδήποτε σύμβασης η οποία μπορεί να τους δημιουργήσει δεσμεύσεις και νομικά προβλήματα διεκδικήσεων από τους συμβασιούχους τους.

Έτσι, με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να υποστούν φορολογική αφαίμαξη από το νέο έτος καθώς θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Με βάση τις αλλαγές που έρχονται μηδενίζεται για τους επαγγελματίες το αφορολόγητο όριο, επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 26% για το εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 45% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ. Με βάση αυτόν τον τρόπο φορολόγησης οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να εκτοξεύεται. Άγνωστο είναι ακόμη αν θα διατηρηθεί και το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 500 ευρώ ετησίως για κάθε επαγγελματία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου