Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Ας σώσουμε την ιστορική πλατεία Εξαρχείων

Ας σώσουμε την ιστορική πλατεία Εξαρχείων



Ας σώσουμε την ιστορική πλατεία Εξαρχείων – Ψήφισμα από τη Συνέλευση ‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’.

<<Κάτοικοι, εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/τριες, επισκέπτες/τριες των Εξαρχείων απευθύνουν αυτό το ψήφισμα στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ήταν μια ζεστή νύχτα, πριν ξημερώσει στο κέντρο της Αθήνας. Η πόλη ήταν σιωπηλή και οι κάτοικοι έλειπαν σε διακοπές. Τα καταστήματα ήταν κλειστά. Στις 4:30 π.μ.το Ελληνικό Κράτος εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε έναν από τους εμβληματικούς χώρους της Αθήνας, την πλατεία των Εξαρχείων . Εκατοντάδες αστυνομικοί πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από την πλατεία για να επιβάλουν την κατασκευή ενός ανεπιθύμητου σταθμού μετρό και να καταστείλουν τις αντιδράσεις των πολιτών εναντίον της. Παραμένουν εκεί από τότε. Όπως και οι άνθρωποι των Εξαρχείων.

Την ημέρα της επιχείρησης, παρά την προοπτική καταστολής από την αστυνομία, περισσότερα από χίλια άτομα, κάτοικοι της γειτονιάς και άνθρωποι της πόλης συγκεντρώθηκαν στους κατά τα άλλα ήσυχους, καλοκαιρινούς δρόμους της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα Εξάρχεια. Εκατοντάδες συμμετέχουν στις ανοιχτές συνελεύσεις. Τοπικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα κατά της (δημόσιας) κατασκευαστικής εταιρείας. Δεκάδες συναντιούνται καθημερινά στις 6 το πρωί απέναντι από τις βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις και εκατοντάδες συμμετέχουν στις απογευματινές κινητοποιήσεις. Διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες έχουν ταχθεί μαζικά κατά του έργου και των αυταρχικών πρακτικών της κυβέρνησης.

Η πλατεία Εξαρχείων είναι ένας χώρος αναπνοής για κατοίκους, παιδιά, εργαζόμενους/ες, επισκέπτες/τριες, μια μικρή πλατεία που σπάει τη τσιμεντένια μονοτονία του κέντρου της Αθήνας.>>

Ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος εδώ

Μπορείτε κι εσείς να υπογράψετε το ψήφισμα της Συνέλευσης ‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’ εδώ

1 σχόλιο:

  1. Με ένα σύντομο κείμενο ο Architetto από το blog "To περιβάλλον συζητά με έναν Αρχιτέκτονα" λέει γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε να κάνει τον σταθμό στην πλατεία . https://angelmois.blogspot.com/2022/08/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή