Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Από την επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


Αρ. Πρωτ.: 7456
Αθήνα, 2 / 8 / 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από την επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές


Σε συνέχεια του από 26/7/2018 Δελτίου Τύπου μας το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, παραβρέθηκε την Τετάρτη 1/8/2018 στο χώρο της καταστροφής μαζί με συναδέλφους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, κλιμάκια των οποίων καταγράφουν την ανυπολόγιστη καταστροφή στις υποδομές της περιοχής και συνδράμουν τους πολίτες.

Οι συνάδελφοι μας δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών και τη στήριξη των πληγέντων, στις περισσότερες περιπτώσεις με ελάχιστα μέσα και στοιχειώδη σχεδιασμό και οργάνωση. Δουλεύουν με αυταπάρνηση συνεχώς επί δέκα ημέρες και 12 ώρες την ημέρα, ώστε να ολοκληρωθούν τάχιστα οι αυτοψίες και να εξυπηρετηθούν οι πληγέντες κάτοικοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Υποδομών δε διαθέτει επαρκή οχήματα για τη μεταφορά των συναδέλφων, ενώ δεν υπάρχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας για την ασφαλή εργασία σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή (όπου εκτός του πλήρως καμένου φυσικού περιβάλλοντος, υπάρχει καμένος αμίαντος, καμένοι υποσταθμοί της ΔΕΗ, πλαστικά, μέταλλα κλπ). Δεκάδες συνάδελφοι ανακλήθηκαν επειγόντως από τις άδειες τους, ενώ είναι ακόμα άγνωστο τι θα γίνει με την αποζημίωση τους και όλα τα μέχρι στιγμής έξοδα τα καλύπτουν από την τσέπη τους.


Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να συνδράμει ώστε να επιλυθούν τάχιστα τα παραπάνω ζητήματα, ώστε οι συνάδελφοι μας να συνεχίσουν απερίσπαστοι το σοβαρό τους έργο.

Να στελεχωθούν -εθελοντικά και κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης σε όλους τους Δημόσιους Φορείς- τα ΤΑΣ που συγκροτήθηκαν με Υπουργική Απόφαση.

Να υπάρξουν επιτέλους προσλήψεις μηχανικών και άλλου προσωπικού για την πολιτική προστασία, την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, τη διαμόρφωση σοβαρού πολεοδομικού σχεδιασμού, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, την προστασία του περιβάλλοντος, τον αντισεισμικό, αντιπυρικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τα αντίστοιχα απαιτούμενα έργα ζωτικής σημασίας.

Να μην χρησιμοποιηθεί η καταστροφή από την πυρκαγιά σαν πρόσχημα για να καταργηθεί ο έλεγχος και η έκδοση των οικοδομικών αδειών από τις Δημόσιες Πολεοδομίες.

Να εμπλακούν και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες (Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμοι, Αποκεντρωμένοι) στις διαδικασίες αυτοψιών.

Όπως γράφαμε και στη σχετική μας ανακοίνωση και δυστυχώς επιβεβαιώνονται, οφείλουμε ακριβώς για να μη θρηνούμε αλλεπάλληλες καταστροφές και θύματα, να σκύψουμε συλλογικά πάνω στις αιτίες που δημιουργούν τις καταστροφές αυτές ή τις επιτείνουν λόγω ελλιπούς αντιμετώπισης.

1 σχόλιο:

  1. Φωτιές, πλημμύρες, ολική συστημική αποτυχία, θεσμοί - Η περίπτωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2018/08/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή