Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Μια ''γνωστή'' ιστορία, με ''ευθύνες'' και χωρίς



Μια ''γνωστή'' ιστορία, με ''ευθύνες'' και χωρίς

Είναι ''γνωστή'' η πολιτική ''ομηρία'' που ασκούσαν /ασκούν οι εκάστοτε διοικούντες ,τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό/τοπικό , στο ζήτημα της ιδιοκτησίας και της ''ανάπτυξης'' μέσω της γαιοπροσόδου/ αντιπαροχής κλπ. Αυτό φαίνεται τόσο σε γενική κλίμακα [εντάξεις στο σχέδιο πόλης δασικών περιοχών κύρια πριν το 1975 οπότε δεν απαιτούνταν η συνυπογραφή του υπουργού Γεωργίας: ΔΙΟΝΥΣΟΣ, περιοχές οικοδομικών συνεταιρισμών στον ορεινό όγκο της Πεντέλης, δασικές περιοχές στη Δυτική Αττική κλπ] και δεν λαμβάνεται μέριμνα για τις βασικές ανάγκες ποιότητας ζωής των πολιτών [υγεία, παιδεία, πρόνοια κλπ]. Ταυτόχρονα καταστρατηγούνται άρθρα του Συντάγματος για το περιβάλλον, την μέριμνα του κράτους για στέγη κλπ αφού η κυρίαρχη ''αξία'' του καπιταλισμού είναι η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ και το ΚΕΡΔΟΣ [που ''ντύνεται'' με την ''μαγική'' λέξη της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με οποιοδήποτε κόστος ] 

Οι περισσότερες περιοχές [τέως παραθεριστικής κατοικίας] έχουν κατατμηθεί σε μικροϊδιοκτησίες όπου κατασκευάστηκαν χιλιάδες αυθαίρετα (για 1η αλλά και 2η κατοικία) και στη συνέχεια ακολούθησε η ''τοπική ανάπτυξη'' με καταστήματα, ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαρ κα (που καταπάτησαν ακόμη και τον αιγιαλό απαγορεύοντας έτσι την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες) καταστρατηγώντας τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης (με την ανοχή/διαπλοκή των τοπικών δημοτικών αρχών ) κοκ

Δημιουργήθηκε στη συνέχεια η ''συνεπαιτιότητα''/ συνενοχή στους πολίτες για το ''διαρκές'' έγκλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος (κι όχι μόνο), οπότε οι ευθύνες εντέχνως ''επιμερίστηκαν'' από τους θύτες (εκάστοτε πολιτική εξουσία) στα ''θύματα'' (πολίτες) που ήθελαν να αποκτήσουν μια στέγη, ένα κομμάτι γης (φθηνό, άρα κοντά σε ρέμα, σε ''διακατεχόμενες'' περιοχές που οι επιτήδειοι πωλούσαν κλπ).

Το αρχικό ''ρυμοτικό'' σχέδιο (όχι εγκεκριμένο) ήταν αυτών που έκαναν την κατάτμηση/πώληση των αγροτεμαχίων , που στη συνέχεια έγιναν ΟΙΚΟΠΕΔΑ με την ένταξή τους στο σχέδιο. Η πρωτοβουλία για την ένταξη ήταν κύρια, από τις τοπικές δημοτικες/κοινοτικές αρχές οι οποίες έδιναν και τις ''κατευθύνσεις'' στους μελετητές ώστε να μη θιγούν ιδιοκτησίες της εν δυνάμει εκλογικής πελατείας τους. Γι' αυτό υπάρχουν στενοί δρόμοι [ δρόμοι μη διαφυγής], αδιέξοδα, παραλιακό μέτωπο χωρίς πρόσβαση ανα 100μ κλπ.

Οι πολίτες /κάτοικοι κα στο έλεος της φωτιάς ή της πλημμύρας (Μάνδρα κα) , χωρίς καμία πρωτοβουλία [αφού σχέδιο δεν υπήρχε] εκκένωσης της περιοχής, πλην του Δήμου Αθηναίων που εκκένωσε τις παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και των καραβανάδων που εκκένωσαν τις αντίστοιχες κατασκηνώσεις τους, αφήνοντας όμως στον χώρο τους φαντάρους/''δούλους'' (όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Σπάρτακος}

Ο στρατός κα όπως δήλωσε ο Π.Καμμένος, θα κάνουν περιπολίες για την ''ασφάλεια των ιδιοκτησιών'' στα καμένα. Αυτό τους μάρανε. Θα ήταν πιο χρήσιμο (σε επίπεδο πρόληψης) να έκαναν περιπολία ή να στήσουν σκοινές/κάμπιγκ σε ευαίσθητες περιοχές την περίοδο του καλοκαιριού, αντί να υποχρεώνουν τους κληρωτούς σε ανόητες/άχρηστες σκοπιές (πχ στο Πεντάγωνο) Για το έγκλημα (81 θάνατοι) μόνο κροκοδείλια δάκρυα και ΣΥΝΕΝΟΧΗ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης...Και ο ...κοσμάκης; Για μια ακόμη φορά έδειξε την έμπραχτη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ του (από αιμοδοσία μέχρι είδη πρώτης ανάγκης). Για το ΕΓΚΛΗΜΑ όμως κανένας φορέας δεν τολμά να εκφράσει στη πράξη την ΟΡΓΗ που ο καθένας μας νοιώθει. Γιατί η ΟΡΓΗ θα απαιτήσει ΑΜΕΣΑ ΕΥΘΥΝΕΣ κι όχι κυβερνητικές δημαγωγίες για το ...μέλλον. Γιατί υπάρχει ο φόβος της πολιτικής ''απομόνωσης'' και του ''πολιτικού κόστους'' δεν αφήνει περιθώρια τέτοιων ενεργειών.

Δεν υπήρξε ούτε η ''ευαισθησία'' για ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ κάποιων, οι οποίες δεν θα''ελυναν'' το πρόβλημα, αφού ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ παραπέμπει αρχικά στην ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. 

ΟΥΤΕ όμως δημοσιοποίηση ενδεχομένων (αν υπήρχαν) αναφορών εκείνων των στελεχών που είχαν αρμοδιότητες για την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ , για την υποστελέχωση των Υπηρεσι'ων πυρόσβεσης, για τη ΔΙΑΛΥΣΗ των Δασικών Υπηρεσιών κοκ 

Αν μετά την τραγωδία των πλημμυρών στην ΜΑΝΔΡΑ δεν πάρθηκαν πρωτοβουλίες για την από κοινού ΔΡΑΣΗ φορέων (δασολόγων, πολεοδόμων κα),[στο επίπεδο της εκλαίκευσης των μέτρων προστασίας, των ευθυνών κυβερνητικών και άλλων φορεων κλπ], δεν θα πρέπει αυτό να ...αφήνεται. 

Οι φορείς όπως ΕΜΔΥΔΑΣ, ΣΑΔΑΣ, ΣΕΠΟΧ, ΕΜΠ, Σεισμολόγοι, Τοπογράφοι , Γεωλόγοι, Δασολόγοι κα θα μπορούσαν να ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΝ, βγάζοντας στη φόρα τα δικά τους συμπεράσματα , δηλ. ''διαβάζοντας'' την πραγματικότητα σύμφωνα με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες (λχ προέχει η αντιπυρική, αντιπλημμυρική & αντισεισμική προστασία) και όχι τις ''αναπτυξιακές'' κα. Δεν αρκούν τα ψηφίσματα/καταγγελίες κα . Το ζήτημα είναι ,επί του πρακτέου, ποιός/ποιοί θα αναλάβει/ουν σχετική πρωτοβουλία(ΗΜΕΡΙΔΑ,Διαρκές Συντονιστικό, Τοπικές Εκδηλώσεις κλπ)

Συναγωνιστικά

Δημ.Κλεφτοδήμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου