Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

To άρωμα της δυσοσμίας




του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

Η αποκάλυψη που έκανε ο ενεργός πολίτης Κλεάνθης Χαϊδευτός, για το περιεχόμενο της έκθεσης ιδιωτικής εταιρίας, κατά παραγγελία των ΕΛ.ΠΕ., στοιχειοθετεί ότι στην Δυτική Θεσσαλονίκη έχουν στηθεί παρακρατικοί μηχανισμοί προπαγάνδας και παρακολούθησης πολιτών. Έτσι επιβεβαιώνονται οι γνωστές τακτικές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που βαρύνονται για τον «σεβασμό» τους στο περιβάλλον και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει θεσπίσει και επιβάλλει τη λεγόμενη «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Δηλαδή τη χορηγία των επιχειρήσεων προς πρόσωπα, κοινωνικές ομάδες, δήμους, σχολεία, συλλόγους κ.λπ., ώστε να ωραιοποιείται η δραστηριότητά τους, να αποκρύπτονται οι συνέπειές της και να εξομαλύνονται τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις. Κοινώς «να βουλώσουμε τα στόματα των ιθαγενών». Μια άλλη εκδοχή αυτών των «κοινωφελών χορηγιών» (ελληνικής εφευρέσεως και ορολογίας) είναι τα λεγόμενα «Ανταποδοτικά Οφέλη». Δυστυχώς, οι πρώτοι που ανταποκρίνονται στα «τυράκια» των επιχειρήσεων είναι οι τοπικοί άρχοντες. Εξυπηρετώντας στην καλύτερη περίπτωση βραχυχρόνιους μικροπολιτικούς ψηφοθηρικούς σκοπούς, προοπτικά όμως καταστρέφοντας τον τόπο τους.

Από τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν προκύπτει ότι στα πλαίσια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, τα ΕΛ.ΠΕ. δίνουν μεταξύ άλλων δωρεάν πετρέλαιο σε σχολεία, καλύπτουν τα έξοδα για κατασκήνωση μαθητών, δίνουν χρηματικά βραβεία σε επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στους δήμους Κορδελιού-Ευόσμου και Δέλτα. Αυτά είναι τα «αρώματα» της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ώστε να επικαλύπτεται η δυσοσμία που πνίγει τη ζωή των πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης, χρόνια τώρα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφερόμαστε, γνωρίσαμε και μια άλλη μεθοδολογία των επιχειρήσεων. «Χαρτογραφούν» δηλαδή φακελώνουν με τις πιο χαφιέδικες μεθόδους, χρησιμοποιώντας και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, πολίτες, συλλογικότητες, μέσα ενημέρωσης, ακόμη και δημάρχους, ώστε να μπορούν να χειριστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Τα ΕΛ.ΠΕ. βέβαια, επέρριψαν την ευθύνη για την χρησιμοποίηση τέτοιων μεθόδων στην ιδιωτική εταιρία. Δεν πείθουν όμως διότι είναι προφανές ότι είχαν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις.

Η ιδιωτική εταιρία παραδέχτηκε ότι συνέταξε τη συγκεκριμένη έκθεση και κατηγόρησε με θράσος ότι η αποκάλυψη είναι προϊόν «υποκλοπής», εκτοξεύοντας τρομοκρατικές προειδοποιήσεις και απειλές σε όσους έκαναν την αποκάλυψη ή αναπαράγουν το περιεχόμενό της. Σε αυτές τις δουλειές ισχύει ότι «αν σε πιάσουν, ο εργοδότης δεν ξέρει τίποτα!».

Ο πρώτος που δημοσιοποίησε την αποκάλυψη του Κλεάνθη, ήταν η ιστοσελίδα newreportκαι η δημοσιογράφος κ. Κάτια Νταβράνη και δέχτηκαν μέσω μέιλ τις απειλές της ιδιωτικής εταιρίας. Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος κ. Απ. Λυκεσάς , όταν περιήλθαν στην αντίληψη του τα στοιχεία, έκανε ένα δισέλιδο ρεπορτάζ την Πέμπτη στην Εφ.Συν. Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται γιατί τα υπόλοιπα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κρατικά, δημοτικά και ιδιωτικά, αποσιώπησαν το θέμα τις δύο πρώτες μέρες, Τρίτη και Τετάρτη, και αρκέστηκαν στη δημοσιοποίηση των δελτίων τύπου. Τα ΕΛ.ΠΕ. δίνουν αρκετά χρήματα κάθε χρόνο για διαφημίσεις στα ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση κρύφτηκε πίσω από τη συγνώμη των ΕΛΠΕ και το δελτίο τύπου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που το κράτος εξακολουθεί να έχει ένα σεβαστό μερίδιο μετοχών στα ΕΛ.ΠΕ. Την Τρίτη 12/9, με πρωτοβουλία των «χαρτογραφημένων»-φακελωμένων πολιτών, θα γίνει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, με θέμα τις περαιτέρω ενέργειες.

1 σχόλιο: