Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τη συνάντηση με Κουτρουμάνη


Αθήνα, 16/ 12/ 2011


Αρ. Πρωτ. : 6311 Προς : Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 14/12/2011, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 24ωρη Πανελλαδική απεργία που η Ομοσπονδία είχε αποφασίσει, παράλληλα και με όλους τους Φορείς των Μηχανικών που εξήγγειλαν για εκείνη την ημέρα κινητοποίηση.
Κατά την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αντιπροσωπεία των Φορέων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση (ΤΕΕ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΣΜΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ) συναντήθηκαν με τον Υπουργό κ. Κουτρουμάνη.
Κατά την συνάντηση τέθηκαν τα παρακάτω θέματα :

  1. Εξαίρεση από την συμφωνία για το " κούρεμα " των Ομολόγων που κατέχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνιστά μια νέα ληστεία των αποθεματικών τους, που για το ΤΣΜΕΔΕ θα σημάνει απώλεια 1.4 δισ. €
Η απάντηση του Υπουργού ήταν σκληρή και κατηγορηματική, δεν θα εξαιρεθούν τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων από την συμφωνία για το " κούρεμα " των Ομολόγων.
  1. Αποπληρωμή της οφειλής του Δημοσίου προς το ΤΣΜΕΔΕ που ξεπαρνά τα 550 εκ. €, προκύπτει από την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και αποτελεί και την μοναδική συμμετοχή του Κράτους στο ΤΣΜΕΔΕ στα 75 και πλέον χρόνια λειτουργίας του.
Η απάντηση του Υπουργού ήταν " ξεχάστε τα ".
  1. Ακύρωση των προβλέψεων του Ν. 3986/2011 (μεσοπρόθεσμο) για τις βάρβαρες αυξήσεις εισφορών που κυρίως πλήττουν τους νέους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993, ελεύθερους επαγγελματίες, υποχρεώνοντάς τους κάθε τρία χρόνια σε μεταπήδηση στην επόμενη ασφαλιστική κατηγορία.
Εξηγήθηκε από όλους η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Μηχανικοί κυρίως οι νέοι με υψηλά ποσοστά ανεργίας, υποαπασχόλησης ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων (μπλοκάκι) με συνέπεια να αδυνατούν ακόμα και σήμερα πολλοί να καλύψουν τις εισφορές τους, γίνεται επομένως αντιληπτό το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής που θα δημιουργηθεί μέσα από τις βάρβαρες αυξήσεις. Δυστυχώς παρά την βάσιμη επιχειρηματολογία η απάντηση του Υπουργού ήταν αρνητική, άγγιξε δε τα όρια του εμπαιγμού δηλώνοντας ότι γίνεται για το καλό μας αφού θα αυξηθούν έτσι οι συντάξεις, την ίδια βέβαια στιγμή που με αποφάσεις του οι συντάξεις " πετσοκόβονται".
  1. Λειτουργία του Κλάδου Ειδικών Παροχών που ήδη έχει θεσμοθετηθεί από το 2006 (Ν. 3518) και καλύπτει εκτός της ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλες κοινωνικές παροχές για ευπαθείς και οικονομικά αδύναμες ομάδες ασφαλισμένων, αντί της εισφοράς που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο υπέρ ΟΑΕΔ με αμφίβολες για τους Μηχανικούς παροχές.
Και σ΄ αυτό το θέμα ο Υπουργός ήταν αρνητικός, όπως και σε άλλα επιμέρους αλλά ουσιαστικά ζητήματα που του τέθηκαν, παραπέμποντάς τα στο μέλλον.

Συνάδελφοι, το Ταμείο μας μέσα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθεί στην κατάρρευση και από την θέση του πλέον υγιούς και βιώσιμου που είναι σήμερα θα καταλήξει σε λίγα χρόνια προβληματικό Ταμείο.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Όλοι μαζί καλούμαστε να αγωνιστούμε
προκειμένου ν΄ ανατρέψουμε αυτή την πολιτική
που διαλύει τα ασφαλιστικά Ταμεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες,
εν τέλει τις ζωές μας.

1 σχόλιο: