Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Σοκ και αποστροφή για το απέραντο τσιμέντο στην Ακρόπολη



Φωτογραφία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (*)31.10.2020, 08:43
Σοκ και αποστροφή για το απέραντο τσιμέντο στην Ακρόπολη

Το απέραντο τσιμέντο στην Ακρόπολη προκάλεσε σοκ και αποστροφή. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στον διαδίκτυο αποκαλύπτουν διαδρομές εντός του αρχαιολογικού χώρου στρωμένες με τσιμέντο, δομικό υλικό αταίριαστο στο ύφος του μνημείου.

Κανείς δεν πιστεύει ότι εν έτη 2020 δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης άλλων υλικών περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον τα οποία αισθητικά εναρμονίζονται με το χώρο. Στην Ακρόπολη αναφερόμαστε. Ή μήπως οι καλά στρωμένοι διάδρομοι διευκολύνουν και τα ψηλά τακούνια που φοριούνται σε φιέστες και γκαλά; όπως γράφτηκε στο fb που πήρε φωτιά μαζί με το Twitter.

Με το αίσθημα ότι διαπράττεται ύβρις, πλήθος κόσμου αντέδρασε αυθόρμητα. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού εξέδωσε (αργά το βράδυ της Παρασκευής) μια ανακοίνωση που πρέπει να γεμίζει ντροπή όποιον την συνέταξε. Ευχόμαστε όταν την ξαναδιαβάσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία, να κοκκινίσει, τουλάχιστον. Ξεχειλίζει από ειρωνεία, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, από απαξίωση προς τους πολίτες που αντέδρασαν βλέποντας στις φωτογραφίες «τσιμεντομένο» το χώρο ανάμεσα στα μνημεία.


Δεν δίνει την παραμικρή εξήγηση για το γεγονός, κοροϊδεύει τους «ευαίσθητους πολίτες που ανησύχησαν», κουνάει το δάχτυλο, πουλάει πνεύμα χαμηλού επιπέδου και υποστηρίζει ότι η διαδρομές στρώθηκαν με παχύ τσιμέντο για να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και ηλικιωμένους.

«Bέβαια είναι σαφές ότι οι διάδρομοι αυτοί είναι παρέμβαση στον Βράχο με το πρόσχημα των διαδρομών ΑμεΑ. Είναι νέοι διάδρομοι σε όλο το χώρο του Μνημείου UNESCO (που δεν ρωτήθηκε καν βέβαια), που μάλιστα αλλάζουν την εικόνα και τη μορφή του. Μακάρι να έδειχνε το ΥΠΠΟΑ πραγματικό σεβασμό στα άτομα ΑμεΑ κι όχι να τα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για άλλες δουλειές...» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό η αρχαιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολογων, Δέσποινα Κουτσούμπα και συνέχισε:

«Η κ. Μενδώνη θέλει οπωσδήποτε να αφήσει το αποτύπωμά της -και το αποτύπωμα του Ιδρύματος (σ.σ. Ιδρυμα Ωνάση που χρηματοδότησε το φωτισμό)- πάνω στην Ακρόπολη. Tα αποτελέσματα θα τα δείτε σύντομα και είναι πέρα και έξω από κάθε λογική ανάδειξης, ειδικά ενός κορυφαίου μνημείου. Το ενέκρινε όμως το ΚΑΣ. Εκείνο το ΚΑΣ που έχει συγκροτηθεί μετά από 3 αλλαγές στη σύνθεσή του και είναι το ίδιο που ενέκρινε την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. (Παρεμπιπτόντως η άθλια παρέμβαση στην Ακρόπολη είναι αναστρέψιμη, η καταστροφή στη Βενιζέλου όχι)» καταλήγει.

Το υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του, φρόντισε να μην απαντήσει επί της ουσίας, να μην παραθέσει επίσημη εξήγηση και παράλληλα να συνοδεύσει την ανακοίνωσή του με μια φωτογραφία (*) του χώρου και τη λεζάντα «Αυτή την εικόνα παρουσιάζουν σήμερα οι διαδρομές που στρώθηκαν με τσιμέντο στη δεκαετία του ΄60». Και λοιπόν; Προφανώς οφείλει να φτιάξει τις διαδρομές, εφ όσον είναι αναγκαίο, και οφείλει να το πράξει με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου