Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Διατάχθηκε η εκταφή της σορού του Τσαλικίδη

Αναδημοσιεύουμε από το AlterThess άρθρο σχετικά με την υπόθεση της "αυτοκτονίας" του συναδέλφους  Κώστα Τσαλικίδη

Την εκταφή της σορού του Κωστα Τσαλικίδη και την εκ νέου δικαστική διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του, διέταξε ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης, για να διελευκανθεί αν ο θάνατος του στελέχους της Vodafone ήταν αυτοκτονία ή όπως υποστηρίζει η οικογένεια του θανόντος, δολοφονία και σχετίζεται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
tsalikidis.jpgΟ 39χρονος τεχνικός της Vodafone είχε βρεθεί κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στην οδό Ευκλείδου αρ. 18 στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005. Η υπόθεση δεν διερευνήθηκε από την τότε εν εξελίξει προκαταρκτική έρευνα, αλλά έναν χρόνο μετά, το 2006, όταν η τότε κυβέρνηση αποκάλυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η δικογραφία, που δύο φορές έχει τεθεί στο αρχείο ως αυτοκτονία, έχει ανασυρθεί και εξετάζεται από τον κ. Λακαφώση, μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειάς του εκλιπόντος προς την Εισαγγελία. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας και έδωσε εντολή για την εκταφή, πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να διενεργηθούν νέες τοξικολογικές εξετάσεις και ακτινοσκοπήσεις και να διαπιστωθεί εάν είχε χορηγηθεί κάποια δηλητηριώδης ουσία στον 39χρονο η οποία δεν ανιχνεύτηκε στο αίμα του και είχε αποτέλεσμα τον θάνατό του και εκ των υστέρων τον απαγχονισμό του.
«Δεν αυτοκτόνησε» τονίζει η οικογένεια
Στην αίτηση που κατέθεσαν στην Εισαγγελία ο πατέρας, η μητέρα και ο αδελφός του Κώστα Τσαλικίδη επικαλούνται, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση των στοιχείων που έγινε μετά από εντολή της από τον ιατροδικαστή Steven B. Karch, καθηγητή της ιατροδικαστικής στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, πρώην ιατροδικαστή στην πόλη Σαν Φραντζίσκο των ΗΠΑ, και μέλους της Εθνικής Ενώσεως Ιατροδικαστών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του «η υπόθεση της αυτοκτονίας πρέπει μάλλον να αποκλεισθεί, και πως εκείνη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση δείχνει κατά πολύ ισχυρότερη, με πιθανότερο μηχανισμό θανάτωσης του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη την χρήση κάποιας τοξικής ουσίας και την, εν συνεχεία, ακούσια απαιώρησή του μετά την εξουδετέρωσή του».
Μάλιστα ο κ. Karch, aπαριθμώντας τις ενδείξεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας Τσαλικίδη, σημειώνει:
- Ο κόμπος στο σκοινί του απαγχονισμού είναι αρκετά περίπλοκος και δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αυτοκτονίας.
- Στο κορμί του Τσαλικίδη δεν υπήρχαν σημάδια, εκτός από την αύλακα στον λαιμό, γεγονός που είναι ύποπτο καθώς στον απαγχονισμό σημειώνονται ακούσιοι σπασμοί.
- Η θέση του σκοινιού συνάδει περισσότερο με στραγγαλισμό παρά με απαγχονισμό.
Τα μέλη της οικογένειας Τσαλικίδη τονίζουν στην αίτησή τους ότι «είναι πλέον κατάδηλο, από πλήθος νεότερων στοιχείων που έχουν προκύψει και προκύπτουν μέχρι σήμερα, ότι δεν αυτοκτόνησε, όπως επιχειρήθηκε να εμφανισθεί, αλλά ο θάνατός του υπήρξε κραυγαλέα περίπτωση σκηνοθετημένης αυτοκτονίας, δηλαδή δολοφονίας, που επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί ως εμφανιζόμενη αυτοκτονία από τους υπαιτίους για το κακούργημα της κατασκοπείας, ή, σύμφωνα με την προσφάτως ασκηθείσα ποινική δίωξη της απόπειρας κατασκοπείας σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Η μέθοδος των σκηνοθετημένων αυτοκτονιών είναι γνωστό ιστορικά, ιατροδικαστικά και εγκληματολογικά, ότι απαντάται ιδίως σε τέτοιες υποθέσεις, όπου εμπλέκονται και ενεργοποιούνται τεράστια οικονομικά, επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα».
«Ο θάνατός του», συνεχίζει η οικογένεια του 39χρονου, «ήταν προϊόν εγκληματικής ενέργειας και άρρηκτα συνδεδεμένος με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που ήδη αποκαλύπτεται ως υπόθεση διεθνούς κατασκοπείας, για την οποία προ ολίγων μηνών ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, απασχόλησε και απασχολεί το πανελλήνιο από τον Φεβρουάριο 2006, όταν για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε δημόσια από υπουργούς της τότε κυβέρνησης το σκάνδαλο αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου