Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια για το Avenue στο Μαρούσι

Μεταφέρουμε από το ηλεκτρονικό δελτίο του ΤΕΕ

Μετά από 8 χρόνια από την έγκριση οικοδομικής άδειας, που ή έκδοση της είχε στηριχθεί σε Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) και σε ρυθμίσεις που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, το Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε σε ακύρωση σχετικής άδειας για μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση αφενός μεν για την μεγάλη καθυστέρηση λειτουργίας της Δικαιοσύνης στη χώρα μας αφετέρου δε για τις επιπτώσεις που δημιουργούνται από σχετικές αποφάσεις σε θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας. Το ΣτΕ, όπως μετέδωσε το δίκτυο www.ered.gr αποφάσισε να ακυρώσει την ανέγερση του εμπορικού κέντρου Avenue 2.509 τ.μ. στο Μαρούσι το οποίο όμως έχει χτιστεί και λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια! Συγκεκριμένα λειτουργεί από το 2007 από τη Helexpo και είναι η επέκταση του μεγάλου σούπερ μάρκετ Carrefour. Ακριβώς μια πενταετία μετά το ανώτατο δικαστήριο έρχεται και λέει ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η μεταφορά συντελεστή δόμησης που επέτρεπε την ανέγερση του εμπορικού κέντρου συνολικού εμβαδού 31.901,93 τ.μ στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τη Λ. Κηφισίας και τις οδούς Γούναρη, Δημοκρίτου και Ζηρίδη.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις προσφυγές που είχαν καταθέσει ο Σύλλογος «Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου» και κάτοικοι της περιοχής ζητώντας να ακυρωθούν:
1) η απόφαση της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής που επέτρεπε τη μεταφορά συντελεστή (άρθρο 7 Ν. 3044/2002), 
2) η οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Αμαρουσίου για τη νομιμοποίηση τμήματος υπογείου με μεταφορά συντελεστή και 
3) η οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Αμαρουσίου με την οποία εγκρίθηκε «κατ' επέκταση και καθ' ύψος» (ισόγειο και α' όροφος) το επίμαχο εμπορικό κέντρο και επετράπησαν νέες διαρρυθμίσεις. 
Υπενθυμίζεται ότι και το 2010 το ΣτΕ είχε κρίνει παράνομη τη λειτουργία του The Mall Athens αν και αυτό λειτουργούσε ήδη από το Δεκέμβριο του 2005.Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση άδειας οικοδομής στο εμπορικό κέντρο Avenue, του οποίου η Σάνυο Ελλάς Συμμετοχική ΑΕΒΕ είναι κύριος συνιδιοκτήτης, προχώρησε ο όμιλος. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε τα εξής: «Ο όμιλος, αναπτύσσοντας το εν λόγω εμπορικό κέντρο, εξέδωσε εν συνεχεία των αρχικών αδειών, το έτος 2006, απολύτως νόμιμες οικοδομικές άδειες, με βάση τις οποίες, το έτος 2007, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και έκτοτε λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη.
Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την έκδοση της εν λόγω οικοδομικής άδειας και 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επέκτασης του εμπορικού κέντρου και τη λειτουργία του, να ανατρέψει πράξεις της διοίκησης, οι οποίες ελήφθησαν, σύμφωνα με την ισχύουσα εκάστοτε νομοθεσία. Ήδη, ενεργώντας εντός των πλαισίων της ισχύουσας νομοθεσίας, προβαίνουμε στις απαιτούμενες ενέργειες τακτοποίησης της απρόβλεπτης αυτής οικοδομικής εκκρεμότητας, νομιμοποιώντας τα κτίσματα. Ενόψει των ανωτέρω, δηλώνουμε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους συνεργάτες μας και το καταναλωτικό κοινό, καθώς το εμπορικό κέντρο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου