Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Η Microsoft και τα δεδομένα μας


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τη Microsoft στην ΕλλάδαEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 08.10.2020, 12:06
Η Microsoft και τα δεδομένα μας

Αποκαλυπτικές επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Προστασίας Δεδομένων (EDPS) για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δεδομένα των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. από προϊόντα και υπηρεσίες της Microsoft.

Η «φαντεζί» παρουσίαση της επένδυσης που προτίθεται να κάνει η Microsoft στη χώρα μας έχει επισκιάσει τα ερωτήματα που γεννά η θορυβώδης ανακοίνωση. Προφανώς είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο πολυεθνικός κολοσσός, που εδώ και δεκαετίες έχει στην Ελλάδα μόνο αγοραστές των προϊόντων της, αυτή τη φορά θα ρίξει κάποια λεφτά που θα δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας.

Το πόσα λεφτά και το πόσες θέσεις εργασίας πραγματικά θα δημιουργήσει με τις τρεις μονάδες δεδομένων (data centers) που θα στήσει στην Αττική είναι ερωτήματα που απαντήθηκαν με απόλυτη ασάφεια από τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ.

ADVERTISING


Αν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία παραμένουν ασαφή, τα οφέλη που θα αντλήσει η Microsoft από την εγκαθίδρυση μονοπωλίου «υπολογιστικού νέφους» (cloud computing) είναι ήδη καταγεγραμμένα: το πελατολόγιό της περιλαμβάνει από τις κρατικές υπηρεσίες, μέχρι τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και τις μεγαλύτερες εγχώριες επιχειρήσεις των οποίων οι ανάγκες για υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους θα γίνονται όλο και εντονότερες ενόψει και της μετάβασης στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, για το οποίο στις 23 Οκτωβρίου ξεκινά διαγωνισμός. Και η Microsoft, όπως έχει κάνει στις άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που έχει αναπτύξει data center και στις ίδιες της ΗΠΑ, ενδιαφέρεται να αποκτήσει παγκόσμια κυριαρχία στο «νέφος», εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση την Amazon και περιορίζοντας την επέκταση της Google.

Ωστόσο, πέραν των μονοπωλιακών στόχων της πολυεθνικής, τους οποίους η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται άκριτα και άνευ όρων, υπάρχει το ερώτημα αν οι στόχοι αυτοί είναι συμβατοί με την ευρωπαϊκή πολιτική για την ψηφιακή μετάβαση και για τα δεδομένα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα τη στρατηγική της για τη διαμόρφωση «ενιαίας αγοράς δεδομένων» στην Ε.Ε., με τη δημιουργία «κοινών κέντρων δεδομένων». Φιλοδοξία της είναι να αυξηθεί η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς δεδομένων στα 830 δισ. το 2025 και να διπλασιαστούν σε 10,7 εκατ. οι επαγγελματίες των δεδομένων. Η Κομισιόν επισημαίνει, μάλιστα, την ανάγκη να αποφευχθεί ο «κατακερματισμός» στις πολιτικές των κρατών για τα data center, προφανώς έχοντας υπόψη τις μονομερείς συμφωνίες που έχει συνάψει σε άλλες 7 χώρες της Ε.Ε. η Microsoft, αλλά και τις αντίστοιχες της Amazon.

Η επιφυλακτικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πέρα από το παρελθόν διενέξεων με τη Microsoft για παραβιάσεις του ανταγωνισμού, σχετίζεται και με την προστασία των ευρωπαϊκών δεδομένων από μιαν ανεξέλεγκτη «μετανάστευσή» τους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Αυτή η επιφυλακτικότητα δεν αφορά μόνο την ίδια τη Microsoft και τη συμμόρφωσή της στο ισχυρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά τις τριβές με την αμερικανική νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τρία χρόνια χρειάστηκε να παρέμβει σε διένεξη του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης με τη Microsoft προκειμένου να αποτρέψει την παράδοση στις αμερικανικές αρχές ηλεκτρονικών μηνυμάτων Ευρωπαίων πολιτών που φυλάσσονταν σε ένα από τα παλιότερα ευρωπαϊκά «κέντρα δεδομένων» της πολυεθνικής, στην Ιρλανδία.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικό για την εύλογη ευρωπαϊκή επιφυλακτικότητα είναι το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (EDPS) που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο έπειτα από αυτεπάγγελτη έρευνά της για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δεδομένα θεσμικών οργάνων, οργανισμών, αξιωματούχων και υπαλλήλων της Ε.Ε. από τη χρήση προϊόντων και υπηρεσιών της Microsoft. H EDPS στο πόρισμά* της καταλήγει σε πέντε αποκαλυπτικές επισημάνσεις:

■ Η συμφωνία Microsoft και Ε.Ε. επέτρεψε στην πολυεθνική να αλλάξει τις παραμέτρους επεξεργασίας δεδομένων για λογαριασμό θεσμικών οργάνων της. Της δόθηκε υπερβολική ελευθερία να ενεργεί ως ελεγκτής κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ως δημόσιες αρχές, πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο.

■ Η έλλειψη ελέγχου σχετικά με τους υποεπεξεργαστές που χρησιμοποίησε η Microsoft και η έλλειψη ουσιαστικών πνευματικών δικαιωμάτων παρουσίασαν επίσης σημαντικά προβλήματα.

■ Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αντιμετώπισαν προβλήματα με την αποθήκευση των δεδομένων, τις διεθνείς μεταφορές και τον κίνδυνο παράνομης αποκάλυψης δεδομένων. Δεν μπόρεσαν να ελέγξουν πού αποθηκεύεται μεγάλο μέρος δεδομένων που επεξεργάστηκε η Microsoft και δεν διασφάλισαν την προστασία των δεδομένων που διέρρευσαν εκτός Ε.Ε. Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. επέβαλαν ελάχιστες εγγυήσεις στη Microsoft ότι θα αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα μόνο εφόσον το επιτρέπει το δίκαιο της Ε.Ε.

■ Η EDPS καλεί τα όργανα της Ε.Ε. να βρουν λύσεις ώστε να αποτρέψουν τη μη εξουσιοδοτημένη διαρροή δεδομένων από τη Microsoft και να ενημερώνουν για προβλήματα προστασίας τους από τη χρήση προϊόντων της.

■ Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. πρέπει να ενημερώσουν με σαφήνεια και να δώσουν εγγυήσεις στα πρόσωπα –υπαλλήλους και αξιωματούχους της Ε.Ε.– που τα δεδομένα τους επεξεργάζεται η Microsoft.

Οταν ακόμη και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν αισθάνεται και τόσο ασφαλής στη συνεργασία με τον πολυεθνικό κολοσσό, αναρωτιόμαστε τι κάνει την κυβέρνηση να παρουσιάζει την επένδυσή της στη χώρα μας ως υγιεινό περίπατο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου