Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Συζητούν υπολογισμό εισφορών με βάση τον τζίρο!

Νέα βόμβα της τρόικας
- Προτείνει οι ασφαλιστικές εισφορές ναυπολογίζονται βάσει του εισοδήματος επί του τζίρου και όχι επί του φορολογητέου εισοδήματος, μετά την αφαίρεση δαπανών!

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Συναγερμός έχει «σημάνει» για εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίεςκαι αυτοαπασχολούμενους. Οι δανειστές είναι αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τις επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Μετά τις εξοντωτικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές, τώρα ζητούν και άλλο... αίμα! Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, έρχεται ανατροπή στο παρά πέντε, παρά το γεγονός ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους, όπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Για άλλη μία φορά, «εκτός τόπου και χρόνου» και χωρίς κανένα έλεος το κουαρτέτο των δανειστών. Ο φάκελος του Ασφαλιστικού δεν έκλεισε (όπως ισχυρίζονταν η κυβέρνηση) με το Νόμο του Γιώργου Κατρούγκαλου. Ή καλύτερα, έκλεισε τότε, αφήνοντας ανοιχτά μερικά σημαντικά θέματα, που θα «επέλυαν» κυβέρνηση και Θεσμοί, σε αυτή την αξιολόγηση. Και όσο και αν θέλει το Υπουργείο Εργασίας να διαψεύδει ότι θα γίνουν αλλαγές-σοκ στο Ασφαλιστικό, για άλλη μία φορά το μέλλον θα κρίνουν τα λεγόμενά τους... 

Είναι γεγονός ότι περισσότερες από 20 εγκύκλιοι δεν είναι ακόμη έτοιμες, και ως εκ τούτου δεν έχουν υπογραφεί. Στον «αέρα» είναι και η εγκύκλιος που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν στη διαδικασία διασύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να «συνδεθεί» η εισφορά με το ασφαλιστέο εισόδημα. Εν αναμονή λοιπόν των υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων, οι Θεσμοί ρίχνουν στο τραπέζι του διαλόγου νέες... ιδέες!

Η Ντέλια Βελκουλέσκου με την... παρέα της ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν από την επόμενη χρονιά, ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα υπολογίζονται βάσει εισοδήματος επί του τζίρου και όχι επί του φορολογητέου εισοδήματος μετά την αφαίρεση δαπανών! Αυτό τι σημαίνει απλά; Ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώνει εισφορές βάσει των χρημάτων που εισπράττει, χωρίς να αφαιρούνται τα πάγια και άλλα έξοδα που έχει! Παράλογο! Γιατί, μπορεί το 2015 ή μία προηγούμενη χρονιά ένας για παράδειγμα πολιτικός μηχανικός να έκανε μεγάλους τζίρους, ωστόσο τα δεδομένα στη χώρα λόγω της κρίσης άλλαξαν, και οι τζίροι των πάντων έχουν υποστεί δραματική συρρίκνωση. Ο νόμος Κατρούγκαλου περιλαμβάνει νέες εισφορές οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος για την σύνταξη, 6,95% για υγεία, 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νέο ασφαλιστικό που έρχεται από το 2017 δεν σταματά εδώ! Δεν περιλαμβάνει μόνο υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, που αλλάζουν ριζικά τον χάρτη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η σύγχυση και η ανασφάλεια που προκαλεί στους επαγγελματίες η καθυστέρηση για τον τρόπο εφαρμογής του νέου υπολογισμού των εισφορών, έχουν ήδη οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους στη διερεύνηση τρόπων αποφυγής της υψηλής παρακράτησης εισφορών, και μάλιστα για εισοδήματα του παρελθόντος που πολλώ απέχουν από τα πραγματικά! Πολλές επιχειρήσεις αποφασίζουν τη μετεγκατάσταση, ενώ εκτιμάται ότι εκκρεμούν 65.000 με 70.000 αιτήσεις για αλλαγή έδρας και μεταφορά της επιχείρησης εκτός Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου