Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Κλοπή μισθών, κλοπή αποθεματικών, κλοπή με χαράτσια

Σε συνέχεια της χτεσινής μας ανάρτησης για την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ενημερώνουμε για τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ.
Καταρχάς το προεδρείο ενημέρωσε για την απογοητευτική παρουσία της Ένωσης στη διαδήλωση της ΔΕΘ (ειδικά των "ντόπιων" θεσαλλονικιών) στις 10/9, χωρίς βέβαια να δούμε τι φταίει για την κατάσταση αυτή. Η γνώμη μας είναι ότι το κίνημα των πλατειών αναδυκνείει ακριβώς τα προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και τα όρια στα οποία έχει αυτό φτάσει (κομματισμός, έλλειψη δημοκρατίας, συντεχνιασμός) και θα έπρεπε όλοι να δυδαχτούμε από αυτό.
Στη συνέχεια υπήρχε ενημέρωση για τη συνάντηση της Ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ και την εξαφάνιση του ειδικού επιδόματος αντιστάθμισης (πρώην 7 τοις χιλίοις). Για το υπόλοιπο του έτους 2011 πρέπει να καταβληθούν 36 εκατ. € (μαζί με το επίδομα 2% του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) από τα οποία υπάρχουν μονάχα τα 10. Άρα 7 τοις χιλίοις υπάρχει μόνο για ένα μήνα ακόμα (Σεπτέμβρη) και μετά τέλος. Ούτως ή άλλως όπως έχουμε ξαναγράψει λόγω "ενιαίου" - "νέου" μισθολογίου πάει για κατάργηση από 1/10 (βλέπε Πίνακα).
Υπήρξε τέλος πληροφόρηση ότι υπάρχει τροπολογία για τη διατήρηση ως προσωπικής διαφοράς του επιδόματος 2% για τους υπαλλήλους της ΓΓΔΕ και των περιφερειών που μετατάσσονται προς αιρετές περιφέρειες. Σπουδαία εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά πάνε ούτως ή άλλως για κατάργηση.
Τέλος επιβεβαιώθηκαν όσα είχαμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση για το τεράστια κυβερνητική κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ λόγω κουρέματος ομολόγων. Η απώλεια αυτή φτάνει τα 550 εκατ. € και αν συνυπολογίσει κανείς τα 500 εκατ. € που το κράτος χρωστά στο Ταμείο πρακτικά τινάζουν στον αέρα τα αποθεματικά του. Η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ έχει τεράστιες ευθύνες και αν ισχύει ότι συναίνεσε στο κούρεμα αυτό πρέπει να παραιτηθεί άμεσα.
Κατά τα λοιπά η πρόταση μας για άμεση εκκίνηση αποχών από επιτροπές απορρίφθηκε (από το σύνολο των παρατάξεων ακόμα και της Αγωνιστικής Συνεργασίας και της Δημοσιουπαλλικής Ενότητας).  Κουβέντα δεν ειπώθηκε για την κλοπή των συβεχών κεφαλικών φόρων παρά την πρόταση μας για συλλογική άρνηση πληρωμής. Αποφασίστηκε μια 24ωρη απεργία στις αρχές Οκτώβρη (με πιθανή ημερομηνία 4/10), συνελεύσεις στα Πρωτοβάθμια, Γενικό Συμβούλιο στις 30/9 και διερεύνηση της δυνατότητας αποχής. Απορρίφθηκε (με 2 μόνο ψήφους υπέρ) επίσης η πρόταση μας για πρόταξη του ζητήματος της ανατροπής κυβέρνησης - ΕΕ- ΔΝΤ και ακύρωσης όλων των νόμων και συμβάσεων που έχουν υπογράψει. Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για μια ακόμη φορά έδειξε ότι, ούτε θέλει ούτε μπορεί, να τα βάλει με την κυβέρνηση της καταστροφής και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ακόμα και την ύστατη αυτή στιγμή. Η ευθύνη πλεόν περνά στους συναδέλφους οι οποίοι οφείλουν να έρθουν στις τοπικές γενικές συνελεύσεις, να προτείνουν και να στηρίξουν πραγματικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πρώτο ραντεβού η Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής τη Δευτέρα 26/9 στο Υπουργείο Μεταφορών.

2 σχόλια: