Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησε να τρέχει ο διεθνής διαγωνισμός για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της συναδέλφου Γ. Ασημακοπούλου από το μπλογκ Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση ΕΣΔΚΝΑ.
(Η μουδιασμένη - από την συνεχή υποβάθμιση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών - συνείδηση θα έλεγε ότι, δεν είναι ώρα για τέτοια - όμως,  η ώρα τα φέρνει ... Ο λύκος δημιουργεί και χαίρεται την αναμπουμπούλα).

Στις 8/9/2011 ανακοινώθηκε η δημοσίευση της Προκαταρκτικής Προκήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα σχετικά τεχνικά κείμενα προκειμένου όπως δηλώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να ξεκινήσει η Δημόσια Διαβούλευση.
Σε μια περίοδο που ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται και ποια πρέπει να είναι η στάση μας και επειδή η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως το έχουμε ξαναπεί, είναι θέμα εθνικής εμβέλειας είναι χρήσιμο να δούμε από κοντά και την περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
   Ας θυμηθούμε ότι στις 25 Αυγούστου, λίγες μέρες μετά την δημοσίευση από μέρους της Περιφέρειας Αττικής της Προκαταρκτικής Προκήρυξης για την επεξεργασία των απορριμμάτων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωνε ότι, η Αττική και η Αχαϊα ακουλουθούν τον δρόμο που έχει χαράξει.
 Οι συνάδελφοι που θέλουν να ενημερωθούν μπορούν να ακολουθήσουν τους σχετικούς συνδέσμους που δίνονται στη συνέχεια.
Σημειώνω μερικές γρήγορες  παρατηρήσεις, που  έχουν ειδικότερο ενδιαφέρον για εμάς ως εργαζόμενους του ΕΣΔΚΝΑ, ιδιαίτερα τη στιγμή που παρουσιάζεται ως διαδικασία Οδηγός, για την Αττική
1. Για να προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη δημοσίευση της Προκαταρκτικής Προκήρυξης προηγήθηκε η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΜΠΕ) και Αναθεώρηση -Επικαιροποίηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Αυτό δεν έχει γίνει μεχρι σήμερα στην περίπτωση της Αττικής .

2. Η Περιφέρεια Πελοπονήσσου όπως και η Περιφέρεια Αττικής παραπλανούν τους κοινωνικούς εταίρους όταν χαρακτηρίζουν δημόσια διαβούλευση μία εκδήλωση πρόθεσης επιλογής αναδόχου από την οποία περιμένουν να υποβληθούν προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Όσοι πιστοί προσέλθετε, λοιπόν, πείτε μου τις ιδέες σας και ότι μου αρέσει το κρατάω. Αυτό δεν είναι δημόσια διαβούλευση, αυτό  είναι  ανοικτός διαγωνισμός ανάθεσης μελέτης -κατασκευής έργων με την διαδικασία Προεπιλογής.
Πρόκειται για κλασσική περίπτωση καταστρατήγησης του νομικού πλαισίου (ευρωπαικού και ελληνικού) με την καλογερίστικη τακτική να βαπτίζουν το κρέας ψάρι. Πώς μπορεί να γίνει δημόσια διαβούλευση, δηλαδή να εκφραστούν γνώμες επί ενός συγκεκριμένου προτεινόμενου σχεδίου, χωρίς να υπάρχει(και αναζητείται) το προτεινόμενο σχέδιο -αντικείμενο της διαβούλευσης;

3. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συγκροτημένο όργανο, σε εφαρμογή του Καλλικράτη για τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, κάτι που δεν προκύπτει ότι έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής.

4. Στην Πελοπόννησο ο ιδιώτης ανάδοχος αναλαμβάνει το σύνολο της διαχείρισης από το στάδιο της αποκομιδής των απορριμμάτων και μετά. Συμπεριλαμβάνονται, δηλαδή, η επιλογή χώρων, οι αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων και όλες οι δράσεις από τους σταθμούς μεταφόρτωσης έως τις όποιες επί μέρους δράσεις ανακύκλωσης στη πηγή, τους χώρους διάθεσης και τις μονάδες επεξεργασίας. Αυτό το μέλλον επιφυλλάσσουν και στην Αττική;
5. Δεν υπάρχει καμμία αναφορά στο ΦοΔΣΑ, ο οποίος, για την περίπτωση της Πελοποννήσου, δεν γνωρίζουμε αν υφίσταται σήμερα ως στελεχωμένη υπηρεσία. Για τον ΦοΔΣΑ Αττικής τα πράγματα μπερδεύονται.

6. Η ανάλογη διαδικασία για την επεξεργασία των απορριμμάτων στην Αττική μόνο τυπικά ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου με την δημοσίευση της Προκαταρκτικής Προκήρυξης γιατί κανονικά θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου οπότε έχει προγραμματιστεί η δημοσιοποίηση των τεχνικών κειμένων που συνοδεύουν την προκήρυξη. Και έχει μεγάλη σημασία  ποια είναι τελικά τα τεχνικά στοιχεία που θα δοθούν. 
7. Τέλος, αναφορικά με την αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αυτή στοιχειοθετείται ως αρμοδιότητα αφενός στον σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων και αφετέρου στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Το υλικό που δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου:
Η εκκίνηση του Διεθνούς Διαγωνισμού για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που σηματοδότησε η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Προκαταρκτική Προκήρυξης, αποτέλεσε το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην Τρίπολη (συνεντευξη Τατούλη).
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση , κάνει λόγο για Δημόσια Διαβούλευση για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων, ιστότοπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δημοσιοποιεί :
1. Την ανάρτηση του Σχεδίου Προκήρυξης στην Εφημερίδα της ΕΕ:
2.Το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, όπως αναθεωρήθηκε ΠΕΣΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

3. Την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ  ΠΕΣΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ για την οποία εκδόθηκε η υπ’ αριθ. οικ. 132751/24-11-2010 (ΑΔΑ: 4I010-5/30-11-2010) Κοινή Υπουργική
Απόφαση έγκρισης ΣΜΠΕ σύμφωνα με την ΚΥΑ αριθμ. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/2006 (ΦΕΚ 1225Β), «Εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2001/42//ΕΚ…».
 4. Την Απόφαση Έγκρισης ΠΕΣΔΑ Απόφαση έγκρισης ΠΕΣΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου