Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν θα συμμετάσχω στη συγκρότηση της 5μελούς επιτροπής

Αναρτούμε τη δήλωση του Αντιπρύτανη του ΕΜΠ, και υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το μεσημέρι (12 μμ συγκέντρωση, 2μμ πορεία) οι φοιτητές των κατελλημένων σχολών της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια.


Μ. Σπαθής: «Δεν θα συμμετάσχω στη συγκρότηση της 5μελούς επιτροπής»

 

Κύριε Πρύτανη, αγαπητοί συνάδελφοι,
Μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόµου για την τριτοβάθµια εκπαίδευση, σύµφωνα µε το άρθρο 76, παραγ. β των µεταβατικών διατάξεων που αναφέρεται στην εκλογή οργάνων των ΑΕΙ, η έναρξη των διαδικασιών εκλογής των οργάνων διοίκησης γίνεται µε τη συγκρότηση 5µελούς επιτροπής. Η επιτροπή αυτή προβλέπεται να απαρτίζεται από τους δύο προηγούµενους Πρυτάνεις του ΑΕΙ και τρεις Αντιπρυτάνεις κατά σειρά της πλέον πρόσφατης υπηρεσίας τους στην Πρυτανεία. Από την ανάγνωση του άρθρου αυτού προκύπτει και η δική µου συµµετοχή, λόγω του ότι διετέλεσα Αντιπρύτανης στην προηγούµενη Πρυτανεία του ΕΜΠ.
Με την επιστολή µου αυτή θα ήθελα να καταστήσω σαφή την απόφασή µου να µην συµµετάσχω στη συγκρότηση αυτής της επιτροπής για τους κάτωθι λόγους:
1. Έχω κατ’ επανάληψιν εκφράσει δηµοσίως, γραπτώς και προφορικώς την αντίθεσή µου στο νέο νόµο πλαίσιο για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ, µε τη βαθιά πεποίθηση ότι ο νόµος αυτός θα έχει τραυματικές συνέπειες στο περιεχόμενο και την ουσία των πανεπιστημιακών σπουδών, των χορηγούμενων πτυχίων, και στο μέλλον της νέας γενιάς. Θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στις δημοκρατικές κατακτήσεις που διαπερνούν την πανεπιστημιακή λειτουργία µε την επαναφορά ενός ολιγαρχικού, αυταρχικού συστήματος διοίκησης, που θα στηρίζεται στην άσκηση ανεξέλεγκτης εξουσίας µονοπρόσωπων οργάνων και μηχανισμών πειθάρχησης των διδασκόντων και των φοιτητών.
2. Δεν δέχομαι να συμμετάσχω στην υλοποίηση αντισυνταγµατικών διατάξεων όπως είναι, για παράδειγμα, η κατάργηση εκλεγμένων οργάνων διοίκησης και ιδιαίτερα του κορυφαίου θεσμού του Πρύτανη.
Με την επιστολή µου αυτή, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση και στους συναδέλφους Καθηγητές της πρώτης βαθµίδας του ΕΜΠ, που θα κληθούν να συμπληρώσουν την εν λόγω επιτροπή, σε περίπτωση µη αποδοχής µου ως ο νόμος κατ αρχήν ορίζει, να μην αποδεχτούν και τη δίκη τους συμμετοχή. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις έτσι ώστε ο Πρύτανης του ΕΜΠ να µην προβεί στην διαπιστωτική πράξη ορισμού της επιτροπής.
Το επιχείρηµα της υποχρέωσης για συμμόρφωση στους ψηφισμένους νόμους της Πολιτείας δεν ευσταθεί όταν παραβιάζεται το Σύνταγµα της χώρας, το οποίο στο ακροτελεύτιο άρθρο του ορίζει «ως θεµελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων το σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους που συμφωνούν µε αυτό».
Με αυτή την επιλογή µου φιλοδοξώ να επισπεύσουµε συλλογικά την κρίση για την αντισυνταγµατικότητα του νόµου, όπως αυτή έχει αναδειχθεί από την Πανεπιστηµιακή Κοινότητα και όχι µόνο.
Κύριε Πρύτανη, αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω ακράδαντα πέρα από την ιδιαίτερη ιδεολογική, πολιτική, ηθική ή άλλου είδους αξιακή ταυτότητα που καθορίζει τον καθένα µας, η ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, αποτελεί το υπέρτατο καθήκον που επιτάσσει να ακολουθούµε το νόµο της δικής µας συνείδησης και τις αρχές του ορθού λόγου εντός του οποίου αυτή έχει συγκροτηθεί. Απαλλαγµένοι έτσι από κάθε επιταγή οποιασδήποτε εξουσίας, πορευόµαστε µε ήσυχη τη συνείδησή µας ως ελεύθεροι ακαδηµαϊκοί δάσκαλοι.

Με εκτίµηση
Γεράσιµος Σπαθής,
καθηγητής ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου